Există furtună de citokine în cazul COVID-19?

©

Autor:

Există furtună de citokine în cazul COVID-19?

Moleculele proteice cunoscute și sub denumirea de citokine joacă un rol crucial în răspunsul imun. Un răspuns imun prea puternic, fenomen cunoscut ca „furtună de citokine”, poate fi periculos pentru pacient. Se credea că furtuna de citokine contribuie la severitatea bolii în cazul pacienților cu COVID-19, însă cercetătorii de la Radboud University Medical Center au arătat, analizând citokine importante de la pacieți cu COVID-19 și alte afecțiuni severe, că boala nu este caracterizată de acest fenomen.

Oamenii de știință au afirmat în JAMA că această observație ar putea avea consecințe asupra tratamentului acestor pacienți.

Furtuna de citokine în cazul COVID-19 nu a fost definită concret. În multe cazuri au fost evaluate diferite citokine, însă nu a fost efectuată nicio comparație cu alte afecțiuni. Acest lucru conduce la nesiguranță în privința furtunii de citokine la acești pacienți.

Cercetătorii de la secția de Terapie Intensivă a Radboud University Medical Center au măsurat concentrația a trei citokine esențiale în probe recoltate de la pacienți internați cu diferite afecțiuni. Astfel, ei au analizat pacienți cu COVID-19 care prezentau o infecție respiratorie acută severă, pacienți cu șoc septic (cu și fără infecție respiratorie acută severă), pacienți care au fost internați la Terapie Intensivă după ce au suferit un stop cardiac sau traume severe.

În cele cinci grupuri de pacienți au fost măsurate concentrațiile factorului de necroză tumorală alpha (TNF-alpha) și interleukinele 6 și 8 (IL-6 și IL-8). Cercetătorul Matthijs Kox a remarcat faptul că nivelul citokinelor a fost mai scăzut la pacienții cu Covid-19 decât la pacienții cu șoc septic și infecție respiratorie acută severă. În comparație cu pacienții cu șoc septic fără infecție respiratorie, pacienții cu COVID-19 au prezentat, de asemenea, niveluri semnificativ mai mici de IL-6 și IL-8. Concentrațiile de citokine în cazul pacienților cu COVID-19 au fost similare cu cele de la pacienții care au suferit traume sau stop cardiac.

Rezultatele prezentului studiu arată că furtuna de citokine nu este caracteristică pentru COVID-19. Profesorul Peter Pikker susține că forma severă prezentă la unii pacienți cu COVID-19 nu este, prin urmare, explicată prin niveluri crescute de citokine în sânge. Acest lucru conduce la concluzia că pacienții critici cu COVID-19 nu vor beneficia de terapii specifice anti-citokine.

 

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 09-09-2020 | creare: 09-09-2020 | Vizite: 763
Bibliografie
Does the COVID-19 cytokine storm exist?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200904100551.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •