Expunerea copiilor în primele 3 luni de viață la produse de curățare crește riscul de astm

©

Autor:

Expunerea copiilor în primele 3 luni de viață la produse de curățare crește riscul de astm
Un nou studiu arată că expunerea repetată a copiilor în primele 3 luni de viață la produse de curățare crește riscul de astm.
Studiul a fost publicat în Canadian Medical Association Journal.

Astmul este cea mai frecvent întâlnită boală cronică a copilului, fiind o cauză importantă de absenteism școlar sau internări în spital.

Până în prezent, majoritatea studiilor despre legătura dintre astm și expunerea la produsele de curățat au fost efectuate la adulți. Studiul actual și-a îndreptat atenția asupra copiilor, care petrec aproximativ 80-90% din timp în casă. Ei sunt în mod particular vulnerabili la substanțele chimice inhalate și de care se ating, datorită frecvenței respiratorii mai crescute decât la adult și a contactului frecvent cu suprafețele din casă.

Studiul a inclus 2.022 de copii din studiul CHILD, la care s-a evaluat zilnic, săptămânal și lunar expunerea la 26 de tipuri de produse de curățat, inclusiv detergenți de vase și de rufe, dezinfectante, aspirator, produse de lustruit și odorizante. Rezultatele arată că acei copii expuși frecvent la produse de curățenie în primii ani de copilărie, când ajungeau la vârsta de 3 ani, erau mai predispuși la a dezvolta wheezing recurent (10,8%, față de 7,7% la copiii fără expunere semnificativă), wheezing recurent cu atopie (3%, față de 1,5%) și astm (7,9%, față de 4,8%). Atopia reprezintă un răspuns imun amplificat ca urmare a expunerii la alergenii comuni. În studiu s-au luat în considerare și alți factori care pot declanșa astmul, precum istoricul familial și expunerea timpurie la fumul de țigară.

Studiul nu a descoperit o legătură între expunerea la produsele de curățat și riscul de atopie, luat in mod individual. Din acest motiv, se bănuiește că substanțele chimice din produsele de curățat distrug celulele ce tapetează căile respiratorii declanșând un răspuns imun înnăscut, mai degrabă decât unul dobândit.

Studiul a mai arătat că, la vârsta de 3 ani, legătura dintre expunerea la produsele de curățat și tulburările respiratorii este mai puternică la fete decât la băieți. Mai mult, riscul de wheezing recurent și astm era mult mai mare în locuințele unde se utilizau odorizante lichide sau solide, odorizante electrice, spray-uri împotriva prafului, lichid antibacterian pentru mâini și soluții de curățat cuptorul.

Primele câteva luni din viața unui copil sunt esențiale pentru dezvoltarea sistemului imun și respirator, de aceea este importantă luarea măsurilor de prevenție corespunzătoare pentru scăderea riscului de astm și alergii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 24-02-2020 | creare: 24-02-2020 | Vizite: 670
Bibliografie
Exposure to cleaning products in first 3 months of life increases risk of childhood asthma: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200218182154.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Durata mai lungă a alăptării exclusive la sân are efect protector asupra astmului din copilărie
  • Expunerea timpurie la antibiotice poate provoca astm bronșic și alergii permanente
  • Infecția cu RSV în primul an de viață crește riscul de astm bronșic
  •