Formulele de lapte preparate în biberoane gradate necorespunzător pot afecta sănătatea copilului

©

Autor:

Formulele de lapte preparate în biberoane gradate necorespunzător pot afecta sănătatea copilului
Un studiu recent realizat în cadrul Universității din Sidney arată că mai mult de jumătate dintre copiii alăptați cu formulă beneficiază de lapte preparat necorespunzător, din cauza biberoanelor gradate incorect, ceea ce poate cauza numeroase probleme de sănătate celor mici.

Studiul a fost efectuat în Australia și a presupus analiza tuturor tipurilor de biberoane disponible pe piață.

La finalul testelor, cercetătorii au observat că 1 din 5 biberoane avea cel puțin un marcaj ce era poziționat necorespunzător, astfel că afectează proporțiile corecte de apă și pudră de lapte praf. Marcajele greșite duc la o apreciere incorectă a cantităților, cu până la 43%.

Pe lângă acest aspect, 2 din 5 biberoane aveau lipsă cel puțin un marcaj pentru o cantitate esențială, astfel că prepararea corectă a formulei necesită măsurători separate ale părinților sau aproximări. În total, 57% dintre biberoane aveau fie marcaje incorecte, fie marcaje lipsă.

Părinții care prepară formule de lapte pentru cei mici sunt sfătuiți să respecte instrucțiunile de pe cutiile cu formulă și să le prepare întocmai, lucru ce poate fi valabil doar pentru biberoanele gradate corespunzător.

Dintre biberoanele examinate, doar 41% respectau standardele europene. Prețul mai mare al biberoanelor nu este asociat cu calitatea și corectitudinea marcajelor.

Părinții au deseori tendința de a adăuga o cantitate mai mare de pudră decât cea indicată în instrucțiunile de folosire, iar riscul de obținere a laptelui prea concentrat este și mai mare când sticla nu este gradată corespunzător. Acest lucru are implicații majore pentru sănătatea copilului, crescând riscul sever de deshidratare și de supraponderalitate. De asemenea, formulele de lapte prea concentrate pot cauza constipație și pot accelera simptomele refluxului.

Pe de altă parte, formulele diluate pot cauza carențe nutriționale și pot afecta creșterea și dezvoltarea copiilor, care nu beneficiază astfel de cantitatea necesară de nutrienți din formulă.

Biberoanele utilizate în studiu au provenit de la numeroase companii de fabricație și distribuție din toată lumea: Australia, Austria, Bulgaria, China, Ungaria, Germania, Malaezia, Noua Zeelandă, Singapore, Thailanda, Anglia și Statele Unite ale Americii, astfel că această problemă nu afectează doar Australia, ci este o problemă globală.

Autorii studiului atrag atenția asupra faptului că toate biberoanele trebuie să îndeplinească standardele de calitate, iar acestea să se aplice în toate țările.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 19-10-2016 | creare: 19-10-2016 | Vizite: 8296
Bibliografie
Study finds baby bottle measurements wrong, potentially harmful, link: https://medicalxpress.com/news/2016-10-baby-bottle-wrong-potentially.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Formulele pentru sugari din lapte de vacă nu cresc riscul pentru diabet tip 1
  • Formulele de lapte și greutatea sănătoasă la sugari - opinia specialiștilor
  • STUDIU: Evitarea laptelui de vacă la copiii susceptibili genetic nu reduce riscul de diabet tip 1
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum