Expunerea copiilor la plumb este asociată cu reducerea IQ-ului

©

Autor:

Expunerea copiilor la plumb este asociată cu reducerea IQ-ului
Un studiu recent a examinat efectele pe termen lung ale expunerii copiilor la plumb. Gradul de expunere s-a dovedit a fi invers corelat cu nivelul IQ-ului și progresul socioeconomic.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of the American Medical Association.

Plumbul este un metal greu întâlnit în mod natural în scoarța terestră și utilizat în numeroase procese industriale. Poate pătrunde în organism prin ingestie sau inhalare, în cantități mari cauzând intoxicații. Studiul s-a axat pe situația din Flint, Michigan, unde intoxicațiile cu plumb sunt frecvente, în ciuda eforturilor care se fac, din cauza apei contaminate cu plumb.

Mai multe despre intoxicația cu plumb, aici.

Au fost colectate date de la 1037 participanți născuți între anii 1972 și 1973. Un număr de 565 dintre aceștia au fost testați anterior privind expunerea la vârsta de 11 ani și apoi la 38 de ani, și le-a fost testat nivelul IQ-ului. Testul a examinat:
 • memoria de lucru;
 • viteza de procesare;
 • raționamentul perceptiv;
 • comprehensiunea verbală.

Au fost clasați și pe baza indexului socioeconomic cu scoruri de la 10 la 90.

S-a observat că participanții care au fost expuși în copilărie la plumb au prezentat valori mai mici ale IQ-ului, independent de factorii socioeconomici, mai ales când vorbim de memoria de lucru și raționamentul perceptiv. S-a sesizat o reducere cu 1,26 puncte pentru scorurile memoriei de lucru pentru fiecare creștere cu 5 µg/dL a nivelului de plumb din sânge și o scădere cu 1,61 puncte a raționamentul perceptiv pentru fiecare creștere cu 5 µg/dL a plumbului din sânge.

Studiul este semnificativ ca importanță deoarece prezintă efectele pe termen lung ale intoxicației cu plumb, nu doar asupra nivelului de inteligență, ci și asupra progresului socioeconomic.

Sursa: Medical News Bulletin

Data actualizare: 27-04-2017 | creare: 27-04-2017 | Vizite: 1233
Bibliografie
Childhood Lead Exposure Linked to Decreased IQ, link: https://www.medicalnewsbulletin.com/childhood-lead-exposure-linked-decreased-iq/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Factorii genetici asociați cu inteligența
 • Inteligențele multiple
 • Luteina susține sănătatea mentală și inteligența persoanelor în vârstă
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum