MIT: Ascultarea muzicii clasice te face mai inteligent (efectul Mozart)

©

Autor:

MIT: Ascultarea muzicii clasice te face mai inteligent (efectul Mozart)

FALS


Efectul Mozart a fost numit presupusul rolul benefic al ascultării de muzică clasică asupra inteligenței, după ce un studiu experimental a fost realizat de psihologul Gordon Shaw de la Universitatea din California în 1993. El a susținut că participanții săi au obținut rezultate mult mai bune la testele de inteligență după ce aceștia au ascultat timp de 10 minute o compoziție a lui Mozart.

La scurt timp mass-media a făcut cunoscute această „descoperire” și nu a durat mult până să apară casete și discuri special create pentru dezvoltarea inteligenței și a altor factori de personalitate, nu doar la adulți, ci și la copii și la bebelușii nenăscuți. Cu siguranță ați auzit că dacă ascultați muzica lui Mozart cât sunteți însărcinată (sau chiar să puneți căștile la nivelul burții, astfel încât copilul să audă mai bine), creierul lui se va dezvolta mai bine și va fi mai inteligent.

Cât de veridică este însă influența muzicii clasice asupra dezvoltării inteligenței? Studiului lui Gordon Shaw i s-au adus numerose critici, care au zdruncinat credibilitatea rezultatelor sale. În plus, studii similare au fost realizate de alți oameni de știință, fără ca aceștia să obțină presupusele rezultate benefice ale muzicii lui Mozart asupra inteligenței.

În 2010 o echipă de cercetători de la Universitatea din Viena a realizat o meta-analiză a tuturor studiilor existente la acea dată privind legătura dintre inteligență și ascultarea muzicii clasice. Analizând un total de 40 de studii, cu 3000 de participanți, concluziile lor au fost clare: nu există dovezi că ascultarea muzicii lui Mozart ar putea dezvolta inteligența.

Sigur că studii viitoare ar trebui să verifice măsura în care muzica clasică (a lui Mozart sau a oricărui alt compozitor) are efecte pe termen lung asupra inteligenței. Până atunci însă efectul Mozart ar putea fi numit mai degrabă mitul Mozart.

De ce acest mit continuă să atragă oamenii într-un număr atât de mare? O explicație ar putea fi personajul enigmatic care a fost Mozart, geniul care a fost absorbit atât de mult de munca sa și a cărui viață este încă învăluită în mistere și legende. Oamenii sunt fascinați de aceste elemente, așa că nu e de mirare succesul comercial pe care „efectul Mozart” îl are încă asupra celor care cred că dacă ascultă muzica sa vor deveni mai inteligenți.

Data actualizare: 21-09-2019 | creare: 30-09-2014 | Vizite: 6139
Bibliografie
Mozart's music does not make you smarter!, link: http://www.alphagalileo.org/ViewItem.aspx?ItemId=75536&CultureCode=en
The Mozart Effect: Not so Noteworthy?, link: http://www.yalescientific.org/2012/03/the-mozart-effect-not-so-noteworthy/
The Myth of the Mozart Effect, link: http://www.skeptic.com/eskeptic/08-02-06/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Luteina susține sănătatea mentală și inteligența persoanelor în vârstă
  • Expunerea copiilor la plumb este asociată cu reducerea IQ-ului
  • Au fost identificate 40 de gene asociate cu inteligența
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum