Factorii genetici asociați cu inteligența

©

Autor: Redacția ROmedic

Factorii genetici asociați cu inteligența
Oamenii de știință din cadrul Colegiului Imperial din Londra au descoperit grupurile de gene din creier ce par a fi asociate cu inteligența umană. Cele două grupuri, numite M1 și M3, conectează peste o sută de gene individuale și influențează funcțiile cognitive, inclusiv memoria, atenția, viteza de procesare și raționamentul.

Legătura dintre factorii genetici și inteligență a mai fost studiată, însă nu se știa care sunt genele implicate și cum interacționează acestea. Studiul recent a fost publicat în jurnalul Nature Neuroscience.

Descoperirea a fost făcută în urma unor studii ce au presupus examinarea creierului la pacienții care au suferit intervenții neurochirurgicale pentru tratarea epilepsiei. A fost analizată expresia genelor de la nivel cerebral iar rezultatele au fost asociate cu două seturi de date: informația genetică de la oamenii sănătoși supuși unor teste pentru determinarea coeficientului de inteligență și de la oamenii cu afecțiuni neurologice și dizabilități intelectuale.

Comparând rezultatele, oamenii de știință au descoperit că unele gene ce influențează inteligența umană la indivizii sănătoși pot cauza și probleme neurologice grave dacă suferă mutații.

Cu ajutorul analizei computerizate au fost identificate genele din creierul uman ce influențează împreună abilitățile cognitive de a crea noi amintiri sau de a lua decizii complexe.

Aceste noi cercetări ajută la o mai bună înțelegere a modului în care apar afecțiunile neurologice, oferind noi alternative de tratament, dar și privind posibilitatea modificărilor genetice ce ar influența pozitiv gradul de inteligență.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 03-05-2021 | creare: 29-12-2015 | Vizite: 2421
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inteligențele multiple
  • Luteina susține sănătatea mentală și inteligența persoanelor în vârstă
  • Genele ne dictează preferințele alimentare?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum