Felul în care plantele se protejează de stresul oxidativ în timpul absorbției fierului și motivul pentru care acest lucru este important și pentru oam

©

Autor:

Felul în care plantele se protejează de stresul oxidativ în timpul absorbției fierului și motivul pentru care acest lucru este important și pentru oam
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Heinrich-Heine din Dusseldorf arată că, la plante, fierul determină o serie de fenomene contradictorii, întrucât este benefic acestora în cadrul proceselor de respirație și fotosinteză, însă este nociv pentru plantele expuse la medii nefavorabile. Conform oamenilor de știință, stresul oxidativ la care plantele sunt supuse este exacerbat de prezența unor ioni metalici reactivi, din această categorie făcând parte și fierul, însă acestea prezintă anumite mecanisme de reglare a fenomenelor oxidative.

Autorii explică faptul că înțelegerea mecanismelor ce stau la baza stresului oxidativ la plante este esențială pentru îmbunătățirea calității alimentelor, în special în contextul schimbărilor climatice actuale. Studiul a fost realizat prin examinarea mecanismelor de absorbție a fierului pe care le prezintă planta Arabidopsis thaliana, pe care aceștia au folosit-o drept model în lucrare. Astfel, oamenii de știință au descoperit că o moleculă transportoare de fier, denumită IRT1, joacă un rol important în absorbția fierului la nivelul rădăcinilor plantelor.

Mai exact, celulele ce se regăsesc în rădăcină controlează activitatea moleculei, permițând plantelor să limiteze toxicitatea pe care o prezintă ionii metalici și stresul oxidativ cauzat de aceștia. De asemenea, specialiștii au reușit să demonstreze faptul că IRT1 se leagă de o proteină de transfer lipidică, SEC14 PATELLIN2, ce modifică, la rândul său, mediul proteic al IRT1 în funcție de aprovizionarea cu fier a plantei. Mecanismul este unul comun plantelor și oamenilor, întrucât homeostazia și transportul vitaminei E din intestin în ficat sunt mediate de această moleculă proteică, principala sursă a acesteia fiind reprezentată de alimentele vegetale, în special frunzele și semințele.

SEC14 are capacitatea de a lega moleculele de alfa-tocoferol, cele două elemente fiind esențiale pentru mobilizarea fierului în rădăcină și pentru reacțiile antioxidante împotriva stresului oxidativ cauzat de fier. Autorii subliniază și faptul că legătura dintre transportul fierului și proteinele de transfer lipidice SEC14 permite obținerea unor noi modele de lucru prin care felul în care celulele folosesc vitamina E pentru controlul stresului oxidativ poate fi analizat. Astfel, potrivit cercetătorilor, descoperirile pot fi folosite pentru identificarea unor noi metode de creare a rezistenței la stresul oxidativ și pentru creșterea conținutului potențial de fier din plante.

Data actualizare: 29-12-2022 | creare: 29-12-2022 | Vizite: 287
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: