Femeile care au HIV îmbătrânesc mai repede

©

Autor:

Femeile care au HIV îmbătrânesc mai repede
Un studiu condus de Stephanie Shiau, profesor asistent la Departamentul de Biostatistică și Epidemiologie de la Rutgers School of Public Health, evidențiază provocările unice cu care se confruntă femeile care trăiesc cu HIV în procesul de îmbătrânire, inclusiv îmbătrânirea accelerată a ADN-ului și funcția musculoscheletală scăzută.
Publicată în The Journal of Infectious Diseases, cercetarea subliniază o rată mai mare de pierdere osoasă la femeile cu HIV în comparație cu cele fără virus, crescând riscul de fracturi pe măsură ce îmbătrânesc. Acest fenomen pune în lumină importanța înțelegerii mecanismelor moleculare din spatele îmbătrânirii accelerate pentru a dezvolta intervenții țintite și a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor care trăiesc cu HIV.

Studiul s-a concentrat pe un eșantion de 195 de femei cu HIV, cu vârste între 40 și 60 de ani, comparându-le cu o cohortă de femei fără virus. A fost explorată relația dintre markerii îmbătrânirii măsurați în sânge și densitatea minerală osoasă, precum și măsurători ale funcției fizice, inclusiv forța musculară, viteza de mers, echilibrul și rezistența. Rezultatele indică faptul că femeile cu HIV îmbătrânesc mai rapid decât arată vârsta lor cronologică, iar această îmbătrânire accelerată poate fi legată de consecințe funcționale. Nu s-au găsit asocieri semnificative între îmbătrânirea epigenetică accelerată și densitatea minerală osoasă.

Cercetarea nu doar aduce noi perspective asupra provocărilor întâmpinate de femeile cu HIV, dar și stabilește o bază pentru examinarea pe termen lung a rezultatelor pentru cei care trăiesc cu virusul, subliniind nevoia de studii viitoare pentru a observa aceste constatări longitudinal.

sursa: News Medical

Data actualizare: 21-02-2024 | creare: 21-02-2024 | Vizite: 371
Bibliografie
Women with HIV experience accelerated DNA aging, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20240215/Women-with-HIV-experience-accelerated-DNA-aging-study-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • HIV: cum se transmite și când se poate face testul?
  • Accesoriu smartphone diagnostichează infecţia HIV și sifilisul în 15 minute
  • Un nou tratament împotriva HIV a fost aprobat de FDA
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum