19 ani si atac de panica


in legatura cu medicatia, consider ca ar trebui sa discutati cu medicul care v-a prescris acest tratament, daca este sau nu suficient.
In ceea ce priveste interventiile psihologice si problemele fiziologice pe care le resimtiti din cauza anxietatii, consider ca o interventie mai eficienta pe termen lung decat exercitiile de relaxare este expunerea interoceptiva.
Pentru inceput insa, cred ca puteti afla mai multe despre anxietate pe site-ul -*
Multa sanatate!
(*modificat de administrator)

poate ar trebui sa vb in termeni sa priceapa tot omul
cred ca nici d-soara NU a inteles
cele bune


din ceea ce ai relatat, reiese ca tu ai fost deja la un psihiatru care ti-a recomandat acele medicamente. Sper sa fie varianta asta asta si sa nu le fi luat la recomandarea oricui :).
Este evident ca atacurile de panica nu au cum sa dispara asa, dintr-o data, pt ca medicamentele doar reduc simptomele, rareori ele nu mai apar dupa tratament medicamentos. Nu s-a ajuns la cauzele acestor atacuri, de aceea ele revin si vor mai reveni - nu am cum sa-ti spun ca gata, e doar o perioada de acomodare dupa medicamente, pt ca ar fi ipocrizie din partea mea. Totusi, referitor la a continua cu Zoloft, cred ca nu a fost tocmai ok sa intrerupi tratamentul, din moment ce ti-a fost recomandat. Poate nu sti, dar psihoterapeutii nu lucreaza cu acei clienti care refuza sa isi continue tratamentul psihiatric, deoarece doar psihoterapia in momentul in care creierul are nevoie de un echilibru chimic pt a putea face eficient conexiunile si a intelege sarcinile ce-i revin pe durata terapiei, nu e suficienta. Evident ca dupa un timp, se poate ajunge la a nu mai fi nevoie de medicamente.
Ai nevoie de psihoterapie (cognitiv-comportamentala e cea mai indicata in atacuri de panica) pt a-ti regasi echilibrul. Relaxarea este una din metodele folosite de aceasta psihoterapie, insa tu singura, fara ajutorul unui specialist nu vei putea rezolva aceasta problema, pt ca nu e suficient sa te relaxezi. Ai nevoie de expunere la stimulii care iti creaza anxietate, insa nu o poti face dintr-o data (in miciun caz), ci treptat, progresiv. De aceea, terapeutul iti va sta alaturi, poate chiar te va insoti in locurile potential anxiogene (evident nu si in cazul mutarii tale in alt oras :)), veti lua totul treptat, in functie de planul terapeutic si de obiectivele pe care le veti stabili impreuna.
Pana vei lua o hotarare in privinta psihoterapiei, poti sa exersezi acasa relaxarea, trainingul autogen (gasesti pe net chiar instructaje de relaxare).
E un plus pt tine faptul ca te poti lega de plecarea ta din oras ca fiind un posibil factor generator de anxietate si doar constientizarea acestui lucru te poate ajuta sa reduci riscul reaparitiei unui atac in perioada imediat urmatoare mutarii tale
Succes in tot ce faci!




Acest lucru se îtâmplă mai ales datorită faptului că atacul de panică este o reacţie învăţată, prin care se asociază o serie de simptome fizice cu o boală gravă ce poate induce moartea, într-un mod incontrolabil. După cum poţi observa, este vorba despre gânduri, ce susţin panica.
Conform studiilor de specialitate, terapia online pentru gestionarea atacurilor de panică ete mai eficientă decât tratamentul medicamentos.
Dacă te pot ajuta, contactează-mă în privat.
Numai bine,
C.A.N.

Expunerea interoceptiva presupune expunerea la acei stimuli interni pe care creierul ii percepe ca fiind periculosi. Ea este doar o parte dintr-un plan mai amplu de tratament al tulburarii de panica.
Este important in primul rand sa intelegem ce se intampla in tulburarea de panica, definita uneori si ca 'frica de frica'.
Intr-o fobie specifica persoana se teme de un anumit obiect, animal, situatie; confruntarea gradata cu acest stimul produce, in timp, obisnuinta - altfel spus, creierul invata sa nu se mai teama de respectivul stimul, avand experienta unei confruntari directe, in care constata ca nu se intampla nimic ingrozitor.
In tulburarea de panica, teama este legata de senzatiile fiziologice care 'anunta' inceputul unei stari de panica. Pacientul este deja foarte atent (involuntar) pentru a depista orice modificare fiziologica (orice bataie de inima, pe care inainte probabil ca nu ar fi remarcat-o) - numim aceasta atentie crescuta involuntara, hipervigilenta. Odata perceputa o modificare fiziologica, ea este interpretata, automat, ca fiind periculoasa (ex. 'Daca fac infarct?'). Aceasta interpretare produce emotia de frica. Frica declanseaza reactia de 'fugi sau lupta', iar astfel simptomele fiziologice devin mai intense. Pacientul isi confirma credinta ca de aceasta data i se va intampla ceva foarte rau. Astfel apare un atac de panica.
In expunerea interoceptiva, pacientul se confrunta cu acei stimuli interni care ii provoaca teama, si astfel se obisnuieste cu stimulii respectivi - de exemplu, daca pacientului ii este teama de ameteala, el poate face exercitii zilnice care sa ii provoace aceasta stare (controlat) - de exemplu, sa se invarta pe loc. Dupa un timp (relativ scurt), creierul nu mai declanseaza reactia de 'fugi sau lupta' in prezenta stimulului, pentru ca s-a obisnuit cu el. Un alt beneficiu este scaderea hipervigilentei - adica scade nivelul atentie pe senzatiile fiziologice.
Nu stiu in ce masura reusesc, in cateva propozitii, sa explic acest fenomen si necesitatea (si beneficiile) expunerii interoceptive. Daca aveti nevoie de lamuriri suplimentare, imi puteti trimite un email si va voi pune la dispozitie mai multe materiale.
Privind intrebarea daca puteti face asta acasa, raspunsul este de regula 'Da', insa trebuie sa stitit cu siguranta daca simptomele se datoreaza anxietatii, sau unei tulburari organice, si daca nu exista alte contraindicatii (nu se recomanda, de exemplu, pe perioada sarcinii). De preferat este sa va adresati unui specialist - aceasta tehnica se aplica in terapia cognitiv-comportamentala a tulburarii de panica, insotind, repet, alte tehnici de interventie (restructurarea cognitiva, eliminarea altor comportamente de asigurare si evitare, etc).
In speranta ca am raspuns, macar partial, intrebarilor dvs, va doresc multa sanatate!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice.
- 17frica
- 24Bazofile, Monocite si volum trombocitar mediu-crescute
- 4stari de emotie
- 19Oare sa ma incadrez la acest capitol?
- 163anxietate si durerei de cap
- 4Manifestari ciudate: senzatie de nod in gat, durere in piept, atacuri de panica
- 4Diagnosticare narcolepsie sau afectiune similara
- 14Mi-e frica sa nu ma inec atunci cand mananc :( !
- 4Ce tratament trebuie sa iau sa scap de atacul de panica ?
- 5Probleme destul de complicate la care nu gasesc raspuns!
- 7piatra la fiere
- 10Atac de panica, anxietate, interpretare EKG
- 16Nu mai suport!
- 1oare din cauza stresului sau din cauza tigarilor??motiv d ingrijorare...
- 2senzatie de amorteala in cap si durere la ceafa
- 37Fara chef speriat.
- 3Anxietate, atacuri de panica, stres post-traumatic
- 0Tahicardie sau palpitatii?
- 4Spasmofilie si/sau atacuri de panica
- 3Atac de panica si tulburari de anxietate. Va rog ajutor!
Mai multe informații despre: Anxietatea Agorafobia Atacurile de panica