Am o nedumerire

19-03-2011
Anabella-Elena
Nu este medic/terapeut
Anabella-Elena
Am si eu nevoie de ajutor, sunt primul an la facultatea de medicina si am de facut un dosar cu date despre un pacient.Pacienta mea are fractura pertrohanteriana si as dori sa stiu si eu care sunt sursele de dificultate si problemele de ingrijire la nevoile afectate, va rog frumo.Multumesc frumos!
2 comentarii
0
19-03-2011, ora 22:04
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
in prima faza ar fi interesant de stiut cateva date despre pacient, in aceasta te ajuta anamneza (cea a bolii si cea sociala), ce nivel de activitate a avut inainte de traumatism si ce ajutor va primi dupa operatie.
fractura pertrochanteriana are un tratament axclusiv chirurgical in zilele noastre (practic extensia transscheletala si ghipsul femuro-podal sunt considerate pentru acest traumatism tratamente mai mult criminale decat salvatoare)
fara operatie sansele de vindecare sunt nule
sunt doua mari idei in privinta momentului operatiei:
1 pacientul este fizic cel mai apt pentru operatie in primii 24 de ore dupa fractura (cel mai bine ar fi 6), cum timpul trece sansa de complicatii creste
2 pacientul trebuie echilibrat cardiologic si hemodinamic inainte de operatie si operatia se va face dupa 2-3-4 sau mai multe zile - idee total gresita dupa adeptii primei variante si invers
in Romania la aceste se adauga un factor extrem de important: banii. pentru ca ceea mai buna metoda (tijele Gamma 3, PFNA, etc) sunt cele mai bune insa si cele mai scumpe. in ziua de azi tijele Ender sunt considerate absolut demodate pentru acest tip de fractura (insa se utilizeaza pe scala larga in Romania pentru ca este foarte ieftin)
dupa parerea mea daca pacientul a fost operat in prima zi cu o tija Gamma 3 (favoritul meu personal), a doua zi radiografie de control si cu ajutorul unui cadru si a unui kinetoterapeut pacientul trebuie sa se apuce de merscu incarcarea totala sau partiala a membrului (depinde de fractura)
este foarte importanta tromboprofilaxa cu un derivat de heparina cu masa moleculara joasa pentru cel putin 6 saptamani (dupa parerea mea numai aspirina ca si "anticoagulant" este inadecvat, cumarinele si warfarinele fiind pariculosase si infinit mai nesigure decat derivatele de heparina - insa iarasi vine factorul cel mai important: banii)
cu ajutorul unei operatii bine executate si a unei kinetoterapii bune, pacientul poate fi considerat vindecat dupa 6-12 saptamani. radiografii de control la 6-12 saptamani si la un an.
eu sunt contra scoaterii tijei, insa daca se efectueaza la cel putin 1 an dupa operatie
0
19-03-2011, ora 22:05
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
scuze: ghips pelvi-podal este insuficient si criminal in acest caz, cel femuro-podal este si mai inadecvat :D
Adaugă un comentariu / răspuns

23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul