Anxietate adolescenți

26-06-2022
Hi12
Nu este medic/terapeut
Hi12
Bună! După cum spuneam, fiul meu a fost la psihiatru pediatru și a pus întrebările la care voia un răspuns pentru a începe să lucreze să se simtă bine și să scape de anxietate, dar a uitat să pună una dintre ele. În perioada aceasta de anxietate intensă cu multe simptome și cu început de depresie a fumat o singură țigară și un vape, acesta din urmă fără nicotină, dar a stat și în fum de narghilea într-o seară, fără a o consuma. Voia să întrebe dacă acestea au cauzat ceva în creier, acesta nefiind dezvoltat complet, astfel încât să poată scapă de anxietate, fiind obligat să ia medicație, doar astfel scăpând de aceasta. Să facă din nou programare pentru a întreba acest lucru? Poate să scape de anxietate numai cu psihoterapie dacă își dorește?
12 comentarii
0
26-06-2022, ora 09:53
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Daca psihiatrul i-a prescris tratament, inseamna ca a fost nevoie. Sa ia tratamentul pt a scadea simptomele si sa inceapa psihoterapie, neaparat. Cat sunt impreuna tratamentele (psihiatric+psihoterapeutic), dau cele mai eficiente rezultate. Si sigur asa se va reduce si perioada necesara pt tratament psihiatric, daca face si psihoterapie. Dar acum sa ia medicamentele, ca nu pateste nimic. In plus, prezentarea celor declarate de baiatul dvs, arata niste lucruri la care ar fi bine sa va ganditi. Anume, ca e adolescent si droguri sunt peste tot. Si un simplu joint de marijuana poate da astfel de simptome. E bine sa avem incredere in copiii nostri, totusi cu unele rezerve. Pt ca ei se ascund de noi, parintii, din diverse motive, realiste, sau din fricile lor irationale. Sau cine stie ce a fumat el, de fapt? Ca e posibil ca si el sa nu fi stiut, daca nu e fumator si a primit o tigara de la cineva. Si unde se foloseste narghileaua, de obicei se pun si tot felul de substante. Incurajati-l sa ia tratamentul psihiatric si sa faca psihoterapie. Sunt din pacate, prea multi copii si tineri, cu astfel de probleme (la anxietate ma refer), iar pandemia a crescut numarul lor. Sanatate!
0
26-06-2022, ora 13:14
Hi12
Nu este medic/terapeut
Hi12
Mulțumesc pentru răspuns! Medicul a spus că “treaba” lui este să prescrie medicație. A întrebat dacă poate să facă numai psihoterapie și a spus că dacă vrea, să facă. A spus că nu obligă și fiecare poate alege. Referitor la droguri, nu este vorba de așa ceva. A fumat o țigară normală, el a cumpărat pachetul de la magazin. Întrebarea era dacă nu l-a afectat cu nimic încât psihoterapia să nu își facă efectul.
0
26-06-2022, ora 17:11
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Poate sa incerce doar psihoterapia si daca nu merge sa inceapa in paralel medicatia. La unii merge psihoterapia, la unii nu merge.
0
26-06-2022, ora 19:24
Hi12
Nu este medic/terapeut
Hi12
Așadar țigara și ce am enumerat mai sus nu are legătură cu anxietatea, adică poate funcționa psihoterapia în continuare, nu a interferat astfel încât să aibă nevoie obligatoriu de medicație, așa-i?
0
26-06-2022, ora 21:30
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Da, asa e. Nu se face anxietate de la o tigara.
0
27-06-2022, ora 00:51
Hi12
Nu este medic/terapeut
Hi12
Și nici alimente precum cele care conțin cafeină, zahăr nu au legătură cu anxietatea, nu? Adică dacă le-a consumat, din nou, nu au produs “defectări” la nivel funcțional care să nu-i permită să scape de anxietate fără medicație? Scuzați întrebările de tot felul, dar vreau vreau să mă asigur că totul este în ordine. Și în legătură cu țigara, același lucru e și la vape-ul și narghileaua despre care ziceam?
Și încă ceva: poate consuma oțet, de exemplu, și sucuri/ceaiuri/produse care conțin cafeină în procesul de recuperare? Mă gândesc că nu au niciun efect negativ asupra unui adult cu anxietate, dar vreau să știu dacă asupra unui creier încă nedezvoltat complet au efecte negative în legătură cu anxietatea aceasta. Mulțumesc!
0
27-06-2022, ora 09:33
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu poate consuma decat maxim o cafeluta pe zi.
Nici nu se pune problema de narghilea. Nu aveti de unde sa stiti ce continea narghileaua de i s-a declansat lui anxietatea.
0
27-06-2022, ora 10:35
Hi12
Nu este medic/terapeut
Hi12
Adică dacă era o narghilea oarecare, cu tutun și alte arome, nu are legătură cu anxietatea? Cu agravarea acesteia?
0
27-06-2022, ora 14:33
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Este posibil ca atitudinea dvs. anxioasa sa-i mentina si lui starea de anxietate patologica, nu faptul ca a incercat doar o data narghelea, tutun. Un regim de viata echilibrat (alimentatie sanatoasa, activitate fizica, relaxare prin strategii rationale etc.) este recomandat in general, la orice varsta.
Anxietatea nu se reduce de la sine. Treceti la actiune! Urmati recomandarile spre binele fiului si o sa va linistiti si dvs.
0
27-06-2022, ora 17:52
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Daca era doar tutun nu are legatura cu anxietatea.
0
27-06-2022, ora 19:35
Hi12
Nu este medic/terapeut
Hi12
În concluzie, nu contează vârsta, dacă creierul e a unui adult sau a unui adolescent, anxietatea se poate tratata și numai prin psihoterapie? Adică se poate ajunge la același rezultat la care ar fi ajuns prin medicație, la această vârstă fragedă (16 ani, aproape 17) fără să rămână cu schimbări negative?
0
27-06-2022, ora 21:17
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Daca nu doreste medicatie, poate incerca numai psihoterapia.
Daca nu da roade psihoterapia singura, trebuie sa ia medicatia. E vorba de o pilula pe zi, nu e cine stie ce.
Unii spun ca s-au vindecat doar cu psihoterapia, altii spun ca psihoterapia nu i-a ajutat deloc si au renuntat.
Fiul dv. trebuie sa incerce ca sa vada cum stau lucrurile.
Parerea mea e sa faca 5-10 sedinte de psihoterapie si daca nu au efect sa ia medicatia.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: anxietatea la adolescenti