Anxietate si hipertensiunea

06-02-2019
Elenafrm
Nu este medic/terapeut
Elenafrm
Fac atacuri de panica de la vârsta de 25 de ani si acum am 63. Boala mea a debutat in forța cu atacuri puternice de panica, pierderea respirației, frica de orice. Am fost tratată cu herphonal amitriptilina hidroxizin si încă multe alte medicamente a căror nume nu l mai rețin. Cel mai mult m au ajutat ședințele de psihoterapie făcute cu un medic psihiatru care la ora actuala nu mai exista. Oricum ședințele cu dlui m au ajutat sa revin puțin câte puțin pe linia de plutire. La 45 de ani am avut o perioada urâta iarăși din cauza stresului profesional si nu știu dacă din cauza anxietății sau a faptului ca am intrat la menopauza am început sa am creșteri de tensiune. Am fost trimisa la spitalul Fundeni unde am stat internata in jur de 10 zile. Am avut si in spital pusee de tensiune dar la externare medicul mi a recomandat prestarium dar si Xanax. Am luat Xanax ani de zile cu rezultate f bune la început apoi după o perioada am constatat ca trebuie sa măresc mult doza ca sa depășesc starea de agitație ce ducea mereu la atacul de panica. Am mers din nou la psihiatrie si am spus ca vreau sa renunț la Xanax. Mi s a făcut o schema de tratament înlocuind treptat Xanaxul cu doxepina si fevarin. Nu știu care din cele doua medicamente a fost de vina dar am început sa am halucinații nocturne. Visam si m-a trezeam din vis si Ptr o secunda eu vedeam lângă mine persoana care o visasem. M am speriat am început sa pun întrebări la prieteni medici sau Farmaciști si toți mi au spus ca doxepina ar fi de vina. Am rămas doar pe fevarin si am cumpărat din magazinele de plante diverse antianxiolitice. Nu știu cât m au ajutat dar de atacuri de panica si stări de agitație nu am scăpat După Coca 2 ani am revenit la Xanax si doxepina. Iau dimineața si seara la culcare câte o jumătate de pastila de doxepina si 0, 5 mg de Xanax. Eu cred ca as reuși sa mi stăpânesc atacurile de panica dar am o frica groaznica de hipertensiune. Orice Vibrație in ureche sau părerea ca am urechile înfundate îmi dau o stare cumplita de neliniște si automat mai iau o bucățică de Xanax sa m-a liniștesc. Astăzi de dimineața vorbeam la telefon si mi s a părut ca mi a pocnit ceva in urechea la care Țineam telefonul. Nu am mai putut face nimic si am făcut un atac cumplit de panica cu creștere de tensiune. A durat ceva timp pana m am liniștit dar deoarece eram singura in casa am chemat pe cineva la mine. Problema mea este următoarea. Fac atacuri de panica si îmi creste si tensiunea sau fac pusee de tensiune si din cauza asta fac atacul de panica. Indiferent ce as face sunt mereu cu simțurile in alerta sa simt dacă nu îmi pocnesc urechile sau nu se înfunda. Am observat ca dacă sunt liniștita nu am acea senzație de ureche înfundată. Dar ca sa fiu liniștita trebuie sa iau sedative. Cine îmi poate da niște sfaturi sau sa îmi recomande un antianxiolitic eficient ramân profund recunoscatoare. De la prima mea ședinta de psihoterapie am mai făcut încă de 3 ori cu psihoterapeuți diferiți. Deci ce recomandări îmi puteți da sa m-a ajutați. Sincer am nevoie de ajutor
8 comentarii
0
06-02-2019, ora 14:07
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psihoterapia ajută dar nu rezolvă problemele de azi-pe mâine și nici schimbând terapeuții la fiecare ședință, pentru că fiecare are metoda lui terapeutică, iar terapia nu are continuitate.
Căutați un psihoterapeut de formare cognitiv-comportamentală și continuați cu acesta până vă veți simți bine.
0
06-02-2019, ora 19:47
Elenafrm
Nu este medic/terapeut
Elenafrm
Buna seara. Multumesc mult Ptr răspuns. Nu am schimbat psihoterapeutul după fiecare ședința am făcut câte 10 ședințe cu fiecare așa cum am făcut și cu primul medic psihiatru specializat și in psihoterapie. Doar după primele 10 ședințe m am simțit bine și am renunțat la zecile de medicamente. Am mai încercat dar nu a mai mers.
0
07-02-2019, ora 12:00
Psihologie, București
Ar fi trebuit să continuați cu același psihoterapeut o perioadă până se fixau anumite comportamente ca să nu o mai luați de la capăt. Nu-nțeleg ce s-a întâmplat, dar după atâta timp ar fi trebuit să gestionați stările de anxietate.
V-a făcut și evaluare psihologică să vadă ce anume provoacă și menține anxietatea? Pentru că s-ar putea să aveți și niște scheme cognitive disfuncționale și atunci când apare ceva care le stimulează anxietatea să revină.
0
07-02-2019, ora 15:58
Elenafrm
Nu este medic/terapeut
Elenafrm
Buna ziua. Deci la ora actuala atacul de panica este declanșat de frica de hipertensiune. Nu le fac des dar când se declanșează este dezastru. Am avut diverse fobiii de a lungul timpului dar de toate am scăpat. Frica asta de hipertensiune nu o pot stăpâni. Iau medicația corect dar de fapt nici eu nu știu dacă fac hipertensiune din cauza atacului de panica sau hipertensiunea declanșează atacul. Am mers la câțiva medici cardiologi sa mi explice dacă am hipertensiunea ca boala. Un singur medic mi a spus acum câțiva ani ca de fapt eu nu am probleme cu hipertensiunea. Ma întreb chiar nu exista nici o posibilitate de a fi depistata cauza hipertensiunii. Dacă o fac de la atac de panica sau din motive necunoscute. Nu pot da vina pe stres deoarece nu sunt stresată. Sunt la pensie probleme materiale nu am copii sunt bine și am si un nepoțel super. Ma gândesc uneori ca de prea mult bine îmi umplu mintea cu tâmpenii care îmi fac rău.
0
12-02-2019, ora 13:25
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Buna ziua

De fapt faceti ceea ce probabil ati facut de la 25 de ani: scenarii. Scenarii care intotdeauna aduc ceva amenintator, un pericol, apoi organismul, pus in aceste scenarii reactioneaza corespunzator, declansand frica, cu toate starile specifice: puls ridicat, respiratie accentuata si toate celelalte.
Dar probabil ca stiti asta, caci macar unii dintre psihoterapeuti vor fi spus despre mecanismul anxietatii.

Mai ramane insa o alta discutie, legata de un ”beneficiu” care ar putea aparea din aceasta suferinta. Daca nu aveti alte ”interese” ati transformat propria persoana in propriul ”interes”. Ati pus-o la microscop si o studiati: orice miscare, orice tresarire devine un simptom, devine un interes.

Dupa atatia zeci de ani anxietatea a devenit un fel de a fi, este normalitatea dumneavoastra si probabil este greu sa va inchipuiti altfel.
0
12-02-2019, ora 22:50
Elenafrm
Nu este medic/terapeut
Elenafrm
Buna seara. Va mulțumesc mult si vreau sa spun ca aveți perfecta dreptate. M-a studiez mereu si este imposibil sa nu se intample ceva. Ori îmi pocnește ceva in ureche ori am o durere de cap. Sunt foarte conștienta ca in ceea ce m-a privește aveți dreptate. Un singur lucru vreau sa va spun, atacurile mele de panica au fost declanșate de un mare necaz . Eu spun ca am fost totuși tare ca nu mi am pierdut mințile de tot la vremea respectiva. Dar ce a fost a fost este trecut. Ce sa fac sa mi duc bătrânețile in liniște fără dependentă de Xanax si doxepina. Sunt conștienta ca îmi fac singura rău cu atâtea sedative dar ori nu am suficientă voința ori nu găsesc ceva de care sa m-a agat sa reușesc sa m-a autocontrolez. Mi e Rușine de prietenii cu reale suferințe fizice si care nu iau sedative ca sa își suporte boala si chiar gândul unei morți in orice clipa. Va mulțumesc mult pentru răspunsul dumneavoastră. Dacă aveți un sfat pentru mine va rog mult sa mi Spune-ți ce ar trebui sa fac.
0
12-02-2019, ora 23:50
Psihologie, Bucuresti
Tocmai despre asta este vorba: v-ati agatat de medicamente considerand ca ele sunt solutia, iar mintea dumneavoastra a inteles foaret repede asta.
Este probabil ca necazul despre care vorbiti a facut ca suferinta traita, in loc sa fie descarcata in exterior, s-a intors cumva catre sine.

Cheia in toata povestea este sa va agatati de altceva, mai sanatos: miscare, distractie (cantat prin casa, comedii, spectacole), hobbyuri care sa va umple timpul si mintea cu altceva. Organizati ceva jocuri de carti cu niste prietene, ”beti si va veseliti”. Radeti. Mergeti in pelerinaje. Miscati-va. Miscarea inseamna viata.

Si vorba aceea: ”daca la 50 de ani te trezesti si nu te doare nimic inseamna ca oricum nu mai este cazul sa-ti faci griji”
0
13-02-2019, ora 09:55
Elenafrm
Nu este medic/terapeut
Elenafrm
Buna dimineața. Va multumesc mult pentru răspuns. Iar aveți perfecta dreptate ar trebui sa devin mai activa. Ascult aproape in fiecare seara o piesa de teatru pe YouTube, iubesc teatrul. Am o biblioteca mare cu cărți din diverse domenii. Am avut ani in care de multe ori ma prindea dimineața citind, acum rar citesc 2, 3 pagini am început sa prefer audiobook - urile. Mi am umplut casa cu aparate de gimnastica dar de folosit le folosesc din an in paste. Un mare ghinion este și faptul ca ne am făcut casa in afara orașului intr o zona in care vecinii nici nu se saluta. Băiatul s a stabilit imediat după facultate, cu familia lintr o alta țara. Deci singurătate “ pe tot frontul”. Fac totuși câte ceva. Încerc sa mai învăț câte o limba straina ( sunt la a treia ), ascult muzica dar de medicamente nu voi scapă. Mi e teama de atacurile de panica pe care le fac in timpul nopții, ma trezesc din somn cu atac de panica și credeți ma sunt foarte puternice cu puls și tensiune mare. Va multumesc mult pentru bunăvoința de a vorbi cu mine. Păcat ca distanță e mare, m ar fi bucurat măcar câteva ședințe cu dumneavoastră. Va doresc o zi frumoasa
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul