Baiat 20 de ani, ma simt mereu depresiv, anxios, fara chef de viata, sentimente de ura fata de mine

24-10-2019
fspro
Nu este medic/terapeut
fspro
Bună seara.
Sunt un băiat de 20 de ani și sunt student in anul 3.
Ma simt mereu depresiv, anxios, fara chef de viata si am sentimente de ura fata de mine insumi.
Una din problemele care cred ca m-a afectat foarte tare in ultimii 7-8 ani a fost acneea severa de care inca sufar. Inca este prezenta pe fata, gat, umeri, piept, brate, spate si chiar si in cap, la care se adauga si cicatricile enorme si urate care au ramas in urma.
Nu am gasca si nici prietena. In situatii sociale ma simt mereu stangaci si neincrezator.
Inca din liceu am inceput sa lucrez online (editor video) crezand ca toate problemele mele se vor rezolva cu banii. Anul trecut am cules cele mai mari roade ale muncii si am reusit in unele luni sa castig si 2000 de euro. Dar banii aia nu m-au schimbat foarte tare, doar mi-au oferit o calitate a vietii mai buna.
Vorbesc fluent engleza si semestrul trecut am fost plecat cu un stagiu de studii Erasmus in Belgia pentru 5 luni. M-a ajutat sa imi imbunatatesc engleza, sa vad locuri noi (a fost prima oara in strainatate pentru mine), sa intalnesc studenti din alte tari si sa imi fac niste prieteni. Totusi, nu am simtit nicio imbunatatire in ceea ce priveste starea mea interioara. Ma simt mereu singur si oarecum gol in interior.
Problemele cu acneea m-au facut foarte inhibat cand vine vorba de sex. Nu am avut niciodata prietena si m-am dezvirginat la prostituate acum 2 ani (situatia a fost penibila – nu are rost sa intru in detalii). Pur si simplu nu ma simt confortabil in propriul meu corp, mai ales dezbracat si cu o alta persoana langa mine. Parintii imi spun ca asta e o problema minora, ca trebuie sa ma maturizez si sa ignor acneea si cicatricile si mereu ma intreaba daca mi-am facut prietena. Dar ei nu inteleg ca pentru mine e imposibil.
Am mers la mai mulți doctori care mi-au prescris Sotret (un derivat al lui Accutane). Medicamentul a functionat doar atat timp cat il luam; cand nu mai luam pastilele, acneea reapărea. Toate astea m-au facut sa nu ma mai intereseze absolut deloc cum arat: ma tund foarte scurt, nu mai dau banii pe haine si nu ma ingrijesc deloc.
Incerc sa ma axez pe munca si pe studii dar parca nu pot… am probleme cu memoria, gandesc greu.. parca traiesc cu frana de mana trasa.
O alta problema este aceea ca sunt indragostit peste cap de o colega din clasa mea inca de la festivitatea de deschidere din anul I. In primul semestru din anul I imi era rău efectiv (fluturi in stomac, nu puteam manca) si nu puteam sa dorm pentru ca nu puteam sa mi-o scot deloc din cap. Eu fiind timid si inhibat si ea fiind o fire foarte deschisa si extrovertita m-a bagat in sperieti pur si simplu. Ea mi-a dat de mai multe ori de inteles ca ar fi interesata dar pur si simplu nu ma simt in stare sa ma duc sa-i vorbesc si deja simt un regret enorm care ma copleseste si de multi ori chiar am plans. Uneori incerc sa imi iau inima in dinti sa vorbesc cu ea dar imi aduc aminte ca de fapt nu prea as putea sa-i ofer nimic. Au mai fost fete care au aratat interes pentru mine dar niciuna nu ma atrage la fel de tare precum aceasta fata.
Intre timp m-am oprit din a mai lucra, nu mai fac exercitii fizice deloc si fumez foarte mult. As vrea sa stiu ce sa fac pentru a iesi din aceasta situatie pentru ca tineretea va trece destul de rapid si cum am spus deja regret enorm ca nu pot macar sa-i spun acelei fete ce simt.
Multumesc!
8 comentarii
0
24-10-2019, ora 21:21
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna seara

Va recomand cu caldura sa mergeti la un psihoterapeut cu experiență. Sunt multe de discutat si de rezolvat.
Atentie! Tratamentul cu Accutane sau asemanatoare poate cauza depresie si disfunctii sexuale.
0
25-10-2019, ora 17:12
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Ca și colegul meu îți recomand să mergi la un psihoterapeut care te va ajuta să ieși din impas. Cred că exagerezi situația, pentru că sunt probleme mult mai grave decât acneea. Canalizează-te pe alte lucruri, pune-ți în valoare calitățile, ceea ce știi tu să faci bine. Ai destule calități pe care și le-ar dori orice tânăr, dar tu ți-ai canalizat atenția asupra problemei care te deranjează. Învață să te apreciezi mai mult, să faci ce-ți place, pune-te în valoare, și atunci când vei reuși să te apreciezi tu, fii sigur că te vor aprecia și alții(altele).
0
26-10-2019, ora 18:59
scrisulcaterapie
Nu este medic/terapeut
scrisulcaterapie
cauta informatii despre "Programul National Stop Fumat".
apuca-te de sport. de tras de fiare sau daca esti mai robust si/sau dispus la sacrificiu apuca-te de arte martiale.
cauta un dermatolog profesionist care sa fie capabil sa puna un diagnostic exact.
pe viitor asuma-ti "riscul de a te face de ras" in fata femeii care iti place. nu e o nici o rusine. daca iese prost, macar n-o sa mai traiesti cu regretul ca nu ai incercat.
0
28-10-2019, ora 13:03
Psiholog Chițimuș Cristina
Psihologie, Iași
Psiholog Chițimuș Cristina
Bună ziua,

Ca sa fii iubit si respectat de alte persoane, trebuie mai întâi să te iubesti si sa te respecți tu pe tine. Nu poti cere sa te placa altcineva daca tu însuți nu te placi. Inteleg ca problema cu acneea te complexeaza foarte tare, dar sa stii ca nu toate persoanele sunt asa deranjate de acneea ta pe cat esti tu. Tu însuți ai zis ca acea fata ti-a dat de înțeles că te place. Problema este neîncrederea pe care tu o ai, stima ta de sine scăzută. Iar dificultățile pe care le intampini cu memoria tot de aici vin, din consumul tau psihic. Nu te delăsa pe tine. Nu permite acneei sa iti fure cei mai frumoși ani. Mai sunt tineri si chiar adulți care se confruntă cu această problemă, nu esti singur. Consulta un medic dermatolog si urmeaza sfaturile acestuia. Incepe sa iți iubesti corpul si îngrijește-te.
0
29-10-2019, ora 07:57
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Dacă îți dorești ceva cu adevărat, încearcă să vezi ce faci tu în primul rând pentru tine. Când ai renunțat să mai iei medicamentul și ai văzut că acneea reapare ce ai făcut? Ai renunțat să mai cauți soluții și ai început să nu te mai îngrijești... Ar fi trebuit să vorbești cu medicul, poate trebuia luat în continuare până vedeai rezultate, sau îți înlocuia cu altceva. Totdeauna când ai o problemă e nevoie să perseverezi în găsirea de soluții, nu să cedezi primului impuls.
Nu numai acneea e problema, faptul că nu vezi celelalte realizări și te canalizezi pe o singură problemă, ceva nu-i în ordine. Încearcă așa cum ți-am recomandat să mergi și la un psihoterapeut și comunică-ne și nouă progresele tale, ca să ne bucurăm alături de tine. Pentru că sigur vor fi schimbări, deși la început poți fi sceptic.
0
02-11-2019, ora 20:31
fspro
Nu este medic/terapeut
fspro
Cam asa arata corpul meu la ora actuala: https://ibb.co/album/exJ7GF
0
16-01-2020, ora 13:30
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Poate nu ar strica sa evaluezi daca nivelul depresiei si anxietatii tale are nevoie si de un sprijin medicamentos sau e suficienta psihoterapia. Ai reusit sa discuti pana acum cu vreun psihoterapeut despre obstacolele tale?

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata ta
0
30-04-2020, ora 19:46
cristina0321
Nu este medic/terapeut
cristina0321
Salut! Dacă tot ai bani si iti permiți, mergi si cere parerea mai multor dermatologi, endocrinologi
Incearca terapia cu dermapen/dermaroller pentru cicatrici iar pentru acnee poti incerca tot dermapen sau dermaroller dar mai exista si creme, peelinguri, etc.
De obicei, asta este cauzată de tulburari hormonale si se ia medicatie.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce apar coșurile (acneea)?
  • Antioxidanții din struguri eficienți împotriva acneei
  • MIT: Ciocolata cauzează acnee
  • Cum scapi de punctele negre
  • Fototermoliza selectivă, cel mai nou tratament împotriva acneei
  • Vaccin contra acneei aflat în perioada de testare
  • Cum îmbunătățește sportul imaginea de sine?
  • Cercetătorii suedezi au descoperit de ce acneea este atât de rezistentă la tratament
  • Tratamentul modern al acneei - soluții eficiente
  •