Ce este aceea o halucinatie?

18-05-2007
miky75
Nu este medic/terapeut
miky75
As vrea sa stiu ce este aceea o halucinatie si daca intr-adevar bolnavii psihici traiesc intr-o lume a lor.
Cum poti afla daca esti bolnav psihic sau ai avut doar o cadere nervoasa, o depresie?
4 comentarii
0
19-05-2007, ora 00:00
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Halucinaţia este o tulburare de percepţie în care vezi, auzi, miroşi etc ceva care nu există. (Halucinaţie = percepţie fără obiect).
Este posibil, dar nu neapărat ca cineva cu halucinaţii să trăiască într-o lume a lui. Aceasta, deoarece "a trăi în altă lume" presupune nu tulbărări de percepţie, ci tulburări de gândire, aşa cum este delirul.
În concluzie, trebuie să deosebim între halucinaţii şi delir.
"Căderile nervoase" sau depresiile nu sunt nici probleme de percepţie, nici de gândire, ci probleme de timie. Definiţia populară a timiei este de "tonus psihic". Cel care are o "cădere nervoasă" (nevroză depresivă) nici nu vede farfurii zburătoare (tulburare de percepţie), nici nu este convins că şefa umblă cu un laser vrăjit la birou (tulburare a gândirii), ci suferinţa lui (care poate fi foarte mare) vine din interior. Poate ajunge să simtă că nu se mai poate nici ridica de jos şi să nu vadă nici un rost pentru ca să se ridice.
0
22-05-2007, ora 00:00
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Foarte competent raspunsul lui M.D.

As mai adauga observatia ca TOTI oamenii au "o lume a lor".
La unii oameni aceasta lume 'a lor' pare mai importanta decat lumea exterioara (dar tot raman in sfera normalului, fiind priviti din exterior ca 'introverti').
Cu totii pendulam intre cele doua lumi, cea externa si cea 'a noastra', si asta e un semn absolut de normalitate.
Unii bolnavi psihic (deci nu toti) se caracterizeaza prin aceea ca nu mai au posibilitatea de a pendula dupa voie intre cele doua lumi, ci raman blocati in cea 'a lor'.
Chiar si aici mai exista o distinctie, intre cei care se auto-blocheaza in lumea lor ca refugiu propriu si nu mai vor sa iasa, si cei care ajung acolo si nici macar nu-si mai aduc aminte ca mai exista o lume... in exterior.

Dvs puteti intra/iesi din 'transa' dupa voie ?
0
23-05-2007, ora 00:00
miky75
Nu este medic/terapeut
miky75
Cand am avut acea cadere nervoasa, depresie, nu ma mai puteam deconecta de la acea lume interioara. Am avut impresia ca m-am intors in timp si vorbeam numai despre ceea ce simteam.Mi-au trebuit 2 ani ca sa ma conectez iar la lumea exterioara si cu multe incurajari, incercari de tratamente m-am dezlipit de interiorul meu si m-am angajat.
Nici acum nu stiu prea bine ce s-a intamplat cu mine, desi eu cred ca nu am reusit sa depasesc granita spre maturitate, de aceea si acum mai pendulez intre cele doua lumi si cu greu fac fata realitatii exterioare, cu tratament.
Nu stiu daca a fost o halucinatie, de aceea am si intrebat si chiar simt nevoia sa ma documentez ca sa imi intaresc convingerea ca ceea ce a fost nu se va mai repeta si chiar daca va fi asa voi scapa cu voia lui Dumnezeu si cu credinta ca nu ma va uita.
Multumesc pentru raspunsuri si numai bine!
0
09-01-2011, ora 12:25
elisabeta22
Nu este medic/terapeut
elisabeta22
Buna ziua. De ceva timp mi se intampla ceva ciudat, nu stiu daca este adevarat sau doar in mintea mea...uneori, cand stau seara in pat simt ca se misca patul cu mine si in timpul acela vreau sa ma pot concentra sa-mi dau seama daca este real sau in mintea, dar nu pot...si acesta miscare sau tremurat dureaza ceva timp nu doar cateva secunde, minute. Ce este asta, de ce simt ca se sa misca patu cu mine? Este normal, trebuie sa consult un doctor? Astept raspunsul dvs sau sfat ce sa fac.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hărți corporale ale halucinațiilor, create de psihologii britanici
  •