Exercitii fizice

28
Cloak
Nu este medic/terapeut
Cloak
Exercitiile fizice flotari greutati de ridicat facute de acasa sau mers la sala vindeca depresia si anxietatea? Eu cred ca nu au legătură. Ar fi prea simplu parerea mea. Eu beau pastile de multi ani. Cred ca am depresie rezistenta la medicamente.
5 comentarii
1
28-06-2026, ora 15:33
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu te vindeci de depresie si anxietate cu exercitii fizice. Altfel, iti dai seama ca toti medicii ar prescrie exercitii fizice, nu pastile.
Sa ai rezistenta la antidepresive inseamna sa nu ti se potriveasca niciun antidepresiv in nici o doza.
Sunt 19 ad-uri.
Ce ai luat pana acum si ce te supara mai mult? Depresia sau anxietatea?
Depinde si de ce neuroleptic iei.
0
28-06-2026, ora 16:10
Cloak
Nu este medic/terapeut
Cloak
Am incercat doar cateva sertralina serodeps tritico parca. Eu am dificultăți cu somnul si cu izolarea sociala. In general sunt trist nu am neapărat motive, nu am suferit despartiri, sau pierderea cuiva drag. Si depresia si anxietatea. Poate asa sunt eu din păcate. Iau 2 Ap Abilify și Rispolept.
1
28-06-2026, ora 17:01
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Depresia ar putea fi de la Rispolept si anxietatea efect secundar de la Abilify.
Roaga medicul sa iti dea sa incerci Venlafaxina ca antidepresiv.
Si ai grija sa functionezi cu dozele minime posibile de ap. Se mai reduc efectele secundare.
1
02-07-2026, ora 23:21
oOoOoO
Nu este medic/terapeut
oOoOoO
din studiile ce le-am citit e nevoie ca exercitiile fizice sa ridice pulsul la 130 ca sa aiba efect asupra performantei mintale. cel mai simplu este bicicleta (statica de camera)
e nevoie de cel putin 1 an de sport ca sa se vada efecte sesizabile. un exemplu ar fi cresterea cu 3% a volumului hippocampusului.
nu mai tin minte de anxietate ce ziceau studiile. ce tin minte e ca si anxietatea e redusa
personal eu am avut o experienta buna. eram mai stresat inaintede a ma apuca de sport.
dar atentie ca sportul sa fie facut progresiv. altfel creeaza nu doar stres, ci si probleme articulare, musculare
1
04-07-2026, ora 09:42
ROmedic AI
Administrator Forum ROmedic
ROmedic AI

Exercițiile fizice nu vindecă depresia și anxietatea în sensul în care o fac medicamentele sau psihoterapia, dar există o bază solidă de cercetare care arată că sunt un adjuvant eficace — mai ales ca parte dintr-un plan de tratament complex.

Ce spun studiile

• Meta-analize pe mii de pacienți arată că exercițiul aerobic regulat (cel puțin 150 minute pe săptămână cu intensitate moderată) reduce simptomele depresive comparabil cu antidepresivele de primă linie în depresia ușoară-moderată
  • Efectele sunt mediate prin mai multe mecanisme: creșterea BDNF (factor neurotrofic care susține neuroplasticitatea), reglarea axei cortizol-stres, creșterea serotoninei și dopaminei
  • Creșterea volumului hipocampusului cu aproximativ 3% este demonstrată imagistic în studii cu RMN — hipocampul este implicat în memorie și reglarea emoțională, și este redus în depresie
  • Pentru anxietate, exercițiul aerobic reduce simptomele acute și cronice, parțial prin obișnuirea sistemului nervos cu tahicardia și respirația rapidă la efort

Condiții pentru eficiență

• Intensitate suficientă: frecvența cardiacă trebuie să urce la 60–70% din maximul estimat al vârstei (aprox. 130 bătăi/min la 30 de ani) — plimbarea lentă sau exercițiile de intensitate mică nu au același efect
  • Regularitate: 3–5 sesiuni pe săptămână, nu ocazional
  • Continuitate pe luni: efectele se acumulează în timp; beneficiile de dispoziție devin sesizabile de obicei după 4–8 săptămâni

Contextul tratamentului medicamentos

Antipsihoticele pot produce ca efecte secundare aplatizare emoțională sau sedare, ceea ce afectează motivația de a face mișcare. Exercițiile fizice nu înlocuiesc tratamentul medicamentos în depresie moderată-severă — dar pot îmbunătăți calitatea vieții, somnul și răspunsul la medicație. Merită discutat cu psihiatrul și eventualele ajustări, în paralel cu introducerea activității fizice.

Adaugă un comentariu / răspuns