Clarificarea observatiilor unor medici expeditivi

18-06-2020
Wedinn
Nu este medic/terapeut
Wedinn
Buna ziua!

Sufar de niste boli motorii, si am fost trimis odata cu implinirea varstei de 18 ani sa fac si niste investigatii psihologice / psihiatrice pentru reincadrarea in gradul de handicap. Odata ajuns la centrul de sanatate mintala, am fost preluat de o psiholoaga care, dupa ce mi-a adresat niste intrebari din diverse domenii, a infirmat diagnosticul initial de "intelect de limita" pe care il primisem in copilarie, mi-a refacut profilul psihologic (preponderent pozitiv) si mi-a spus ca as avea un QI de 107, fara sa imi fi facut, totusi, vreo evaluare obiectiva. Mentionez ca din punct de vedere scolar, ma descurc foarte bine si am raspuns negativ la toate intrebarile de asa natura incat sa poata pe baza lor sa imi puna vreun diagnostic.
Apoi, am fost trimis la psihiatrie, medicul psihiatru fiind si mai expeditiv: nu m-a vazut personal, insa aparent in baza anumitor acte pe care le-a citit si a observatiilor colegei de la psihologie, m-a catalogat drept "usor anxios, irascibil, cu vorbire spontana si tendinte colerice", cu o "tulburare organica de personalitate" si mi-a dat un scor GAF de 60. Eu nici macar nu stiam ce e ala GAF, insa dupa o cautare pe Google am descoperit ca un asemenea scor e sub nivelul normal.
Am fost socat, in conditiile in care, in timp ce eram consultat psihologic, a venit si psihiatrul si a fost de acord ca ce am eu e strict pe fond neurologic si nu as avea nicidecum probleme intelectuale, ba din contra!
Intrebarile mele sunt: de unde a scos psiholoaga acel QI, si cum se face ca am un asemenea scor GAF? Cumva acel scor are in vedere si deficitul meu motoriu (desfasor cu greu anumite activitati) sau e doar psihologic? Ar trebui sa ma ingrijoreze observatiile celor doi medici? Ce semnifica?
Multumesc anticipat!
2 comentarii
0
18-06-2020, ora 16:15
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Va recomand cu căldură o a doua opinie medicala. Adică o evaluare psihologica făcută profesionist. Exista teste speciale pt stabilirea IQ și pentru celelalte: anxietate, etc.
1
18-06-2020, ora 16:57
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Ca și colegul meu vă recomand a doua opinie. Mergeți la un psiholog clinician cu experiență care are mijloace de evaluare standardizate.
Pentru inteligență și personalitate există teste speciale, iar GAF este o Scală de Evaluare Globală a Funcționării. Valoarea pe care o alege psihologul este cea care reflectă cel mai bine nivelul de funcționare al persoanei respective.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Gradele de handicap și ce boli se încadrează în ele
  •