Comportamen Personalitate Schizotipala

23-01-2016
robertapersicanu
Nu este medic/terapeut
robertapersicanu
Bunaziua! Ma numesc Roberta, am 16 ani si sunt sportiva de performanta.Am anumite banuieli legate de faptul ca as putea avea comportament schizotipal.Mi-a fost rusine sa le spun parintilor si am trimis un email la o clinica dar nu mi-au raspuns asa ca apelez la sfatul si ajutorul dumneavoastra!
Sunt o fire anxioasa..desi mereu cand ma aflu intr-un colectiv nou incerc sa ma integrez si sa fiu prietenoasa dar mereu sfarsesc sa fiu numita ciudata, nebuna, etc. Am putini prieteni, care ma accepta asa cum sunt.
Ma supar usor si nu inteleg anumite glume..sau le inteleg gresit si din cauza lor devin retrasa, le iau personal si devin foarte trista.Fac uneori crize de nervi si plang usor.De asemenea am momente imaginare(visez cu ochii deschisi) dar in momente nepotrivite.Ca de exemplu cand sunt la scoala, chiar si cand merg pe holuri sau pe strada(imi imaginez scenarii cu diferiti oameni, dau cu mine insami, sau pur si simplu lucruri paranormale...dureaza cateva secunde si apoi revin din nou la realitate) E ca si cum nu as putea sa pun o bariera intre realitate si imaginatie si ma pierd cu firea.Cand sunt singura in casa, chiar gesticulez ceea ce imi imaginez.Am momente cand colegii imi spun ca gesticulez ciudat cand vorbesc cu ei.
Cand sunt foarte suparata, sau chiar putin, am dorinta de izolare.Am avut momente la scoala cand m am certat cu colegii si am fugit de la scoala deoarece nu suportam presiunea si nu voiam sa fiu vazuta cand plang.
Vorbesc des cu mine insami, dar la persoana a 3-a ca sa acopar singuratatea pe care o am.Chiar imi imaginez ca vorbesc cu diferite persoane sau personaje fictive.
Cand eram mica nu am prea avut relatii de prietenie cu mama si nici afectiune.Stiu ca tine la mine dar nu prea mi a aratat asta.Daca stau sa ma gandesc nu cred ca mi a spus vreodata ca ma iubeste si nici nu voia sa isi petreaca timpul cu mine.Cel mai des se rasteste la mine.Tata incearca sa fie mai intelegator dar nu are timp din cauza serviciului.(ma gandesc ca asta ar fii una din cauze de ce ma comport asa)
In clasa a 8-a am suferit de depresie si am vrut sa ma sinucid.Am reusit sa trec peste(am mers la 3 psihologi).Acum sunt mai bine, pana acum chiar fericita, asa cu bine si cu rau dar tot nu am reusit sa ma integrez odata intrata la liceu.Si mi am pus o intrebare legata de ce eu sunt asa diferita de restul.Mi am dat seama ca si comportamentul meu nu este in regula...pana acum am crezut doar ca am imaginatie bogata dar adevarul e ca eu chiar simt ca ceva nu este in regula.M-am interesat si banuiesc ca am comportament schizotipal.
Va rog, orice raspuns imi este de ajutor! Ce ar trebui sa fac?
3 comentarii
0
23-01-2016, ora 17:10
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
La ce ti-ar folosi acest diagnostic? Daca ai afla ca ai un astfel de comportament, sau ca el se numeste nu-stiu-cum?
Poate ca mai important ar fi sa faci ceva cu ceea ce se intampla, sa intelegi cauzele comportamentului pe care il ai si mai putin numele lui...In aceasta situatie ajutorul unui psihoterapeut este esential, aceasta insemnand sa continui/sa reiei sedintele.
Pe de alta parte simptomele pot fi foarte asemanatoare intre diverse boli si doar un specialist cu experienta poate pune un diagnostic (daca este cazul) corect. Nu intra in jocul periculos si nesanatos al autodiagnosticarii.

Valentin Pescaru
psiholog-psihoterapeut-sexolog
0
23-01-2016, ora 19:34
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Mergi la un medic psihiatru si povesteste despre starile si manifestarile tale ! Pari sa ai un TAB incipient - tulburare afectiva bipolara sau boala maniaco-depresiva, adica perioade de bine si euforie alternand cu momente de depresie de diferite intensitati !

--------*
Probabil mama ta sufera si ea de o forma de schizofrenie compensata de aceea nu ti-a putut oferi afectiune si nu pt ca nu a vrut iar tu ai mostenit de la ea o anumita sensibilitate si particularitate psihica, de asta te simti mai speciala !

Cauta cu rabdare un medic si un tratament bun cu care sa-ti optimizezi extremele comportamentale si vei avea o viata absolut normala ! Exista foarte multe vedete care au aceasta boala si probabil si mai multe care n-au declarat inca ! :)

Nosce te ipsum !

(*modificat de admin)
0
23-01-2016, ora 21:42
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Daca un psihiatru ti-ar prescrie antipsihotice (astea se prescriu in tulburarea schizotipala), te-ai ingrasa f mult, ai dormi in nestire, cand ai fi treaza ai fi la stadiul de leguma. Nici vorba de sport de performanta. Ai fi pregatita pt asa ceva ?
Tu poti sa mergi la psihiatru sa vezi ce tratament iti da, chiar daca nu te apuci sa iei. Poate gasesti un psihiatru care sa iti dea doar antidepresiv.
Eu iti recomand pt anxietate 3 luni Gemoderivat muguri de tei argintiu, 2-3 fiole pe zi. Scrie pe prospect cum sa il iei plus sedinte la psiholog.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul