Curiozitate adolescenta

26-10-2020
geo_alex
Nu este medic/terapeut
geo_alex
Buna dimineata!
Desi am o varsta (37 de ani), nu ma pot lauda ca stiu totul si, ca dovada, urmatoarea dilema - nu stiu cum sa explic fetitei (10 anisori) cand si cum se fac copiii?!
M-am decis sa va scriu aici deorece nu am raspunsuri la intrebari de genul: unde se fac copiii? Ce este ciclul si cand apare? Poti avea copii inainte de aceasta menstruatie? Pericolele de a face "dragoste"? De ce toate colegele au prieteni sau vor sa aibe? Ce sunt 'conceptionalele'? Chiar daca nu s-a exprimat chiar asa, am incercat sa prind esenta, sa trag de timp si sa fiu evaziv cu raspunsuri de genul 'in burtica femeii', 'ciclul este atunci cand fetita devine femeie si corpul se transforma corespunzator si se mai numeste menstruatie', 'nu poti sa faci copii inainte pentru ca esti mica', 'este foarte periculos pentru ca doar cei mari stiu sa faca dragoste', 'nu stiu foarte sigur dar poate pentru ca nu le place sa invete si sa ia note bune', 'cred ca te referi la anticonceptionale care sunt pastile periculoase care sunt luate doar de fetele mari ca sa nu aibe copii si sunt foarte periculoase pentru copiii mici asa ca tine si colegele tale!'. Sincer, chiar mi-ar prinde bine raspunsuri avizate si formulate pe intelesul tuturor adica sa prezinta impactul emotional necesar pentru ca nu as vrea din curiozitate sa 'experimenteze' mai ales ca si baietii sunt mai 'emancipati' si pusi numai pe prostii si in plus chiar nu stiu sa explic altfel ce e 'ciclul' sau daca o fetita trebuie sa aibe mai intai ciclul ca mai apoi sa poata avea copii sau, daca ma insel, ce probleme ar putea avea si ea si bebelusul?
ps: sa ma ingrijoreze aceste intrebari deoarece ar putea sa fi facut ceva?
15 comentarii
0
26-10-2020, ora 20:12
tassevasi
Nu este medic/terapeut
tassevasi
Daca fetita e asa mica, inca nu are ciclu, de ce va faceti atitea probleme inutile. Sigur nu va cerut ia asta, aveti grija sa nu se masturbeze, dupa citiva ani ia va afia in mare ce se intimpla si atunci veti interveni cu delicatete dar nu cu explicatii stricte si punctuale. O parere.
0
27-10-2020, ora 07:46
geo_alex
Nu este medic/terapeut
geo_alex
tassevasi, multumesc de raspunsul rapid dar cum sa nu-mi fac atatea probleme cand e clar ca are curiozitati, cand copiii din ziua de azi fac la randul lor copii si cand, eu ca parinte, nu stiu daca poti ramane insarcinata inainte de prima "menstruatie"? Daca deja a patit ceva si nu stia cum sa-mi zica si, pentru ca eu am fost evaziv, crede ca nu e nimic si ma trezesc peste 9 luni ca naste sau ca are cine stie ce probleme de sanatate? Daca mi-o ia protectia copilului? Sunt un tata singur si nici pandemia nu ma ajuta!
1
27-10-2020, ora 12:58
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
@geo_alex: faceti foarte bine sa va intereseze ce ar putea copila sa faca sau sa inteleaga. Imi pare rau pentru recomandarile primite mai sus, deoarece dovedesc nestiinta (in niciun caz rea intentie). La 10 ani putea deja sa ii apara menstruatia, deoarece acum apare mult mai devreme. Iar partea cu "aveti grija sa nu se masturbeze", as zice sa o lasati pentru altii, deoarece masturbarea este un proces firesc de autocunoastere si in niciun caz ceva patologic. Copiii de azi, la 10 ani, stiu sigur mai multe ca noi cand eram de varsta lor. Refuz sa cred ca ea la 10 ani nu a inteles ce inseamna actul sexual, dar cu siguranta nu stie ce are de facut si care sunt riscurile. Inteleg ca sunteti o persoana de sex masculin, probabil tatal fetei la care va referiti (nu ati mentionat clar asta) si mai inteleg ca va asumati toate aceste explicatii, in lipsa mamei (doar presupun ce reiese din text). Nu stiu daca pentru fetita va fi confortabil sa vorbeasca cu tatal despre toate astea, insa daca ea vine spre dumneavoastra cu intrebari, e ok, puteti discuta daca doriti asta. Totusi, as recomanda mai bine sa apelati la ajutorul unei persoane de sex feminin in care fetita are incredere si pe care o place, pentru a va fi si dumneavoastra mai usor, dar si pentru ca fetita sa primeasca detalii mai aprofundate din partea unei femei. Chiar si ajutorul unui psihoterapeut femeie poate fi binevenit, in lipsa unei persoane cunoscute si apropiate fetitei.
0
27-10-2020, ora 14:03
geo_alex
Nu este medic/terapeut
geo_alex
Va multumesc din suflet pentru raspuns, doamna psiholog. Mi-am dat seama ca am omis in primul mesaj, din cauza stresului si a tuturor scenariilor pe care mi le fac, sa mentionez acest detaliu si am revenit cu un alt mesaj ca raspuns la mesajul lui tassevasi. Stiu si imi dau seama ca ma intelegeti - as sta mult mai linistit daca as sti ca, si daca ar fi incercat din curiozitate sau influentata de colegi/colege, nu ar face copil. Menstruatie stiu sigur ca nu a avut (din ce stiu ar fi trebuit sa ramane urme pe lenjerie si cum eu spal toate lucrurile, nu am vazut) dar iar m-a speriat dupa ce mi-a spus azi la telefon, ca am vrut sa vad daca a ajuns bine de la scoala, ca-i place de un baiat mai mare din scoala: daca nu mi-a spus tot? Daca de fapt are "prieten" ca sa fie "cool"? Daca face "orice" ca sa-l impresioneze? Nu pot spune ca s-a schimbat pentru ca vorbim si avem momentele noastre seara in care ne jucam si ascultam povesti dar imi este teama ca nu stiu toate detaliile. In plus, am incercat sa ma interesez in cercul de prieteni, dar detaliile au fost coplesitoare si multe contradictorii - ba ca sa merg la ginecolog cu ea, ba ca sa stau cuminte ca psihic poate fi traumatizata; ba ca s-ar vedea urmele unui act dar ca depinde; ba ca sa stau linistit ca doar a auzit si intreaba desi curiozitatile pot sa o indemne chiar pe ea sa se indrepte catre o relatie; ba ca nu poate face copii inainte de prima menstruatie, ba ca poate. Eu abia acum, in ultima luna am stat cu ea deoarece a fost la bunici pana acum din cauza ca munceam in afara mult timp si cred ca acest lucru si-a spus cuvantul pentru ca bunicii-i faceau toate poftele iar eu incerc sa o ponderez. Tot de curand m-a intrebat daca e grasa, ca sunt colegi la scoala care rad de ea si am incercat sa-i spun ca sunt individiosi dar, ca sa nu mai spuna asa, o sa avem grija la alimentatie. (e plinuta pentru inaltimea ei).
Cum as putea gasi un doctor ginecolog sau pe cineva care ar putea raspunde si la aceste intrebari? Pe acest forum am vazut ca exista si doctori ginecologi dar nu apar in lista celor care raspund pe aceasta sectiune!
@Psiholog Cristina-Mihaela Stoian: Ce credeti despre toate dilemele pe care le am? Care variante sunt corecte? Cu aceste detalii oferite acum, sa-mi fac griji ca ar fi insarcinata si ca nu stie si ca nu stie sa spuna ca a avut vreun contact sexual cu acel baiat mai mare? In acest caz sa incerc sa aflu cine este si sa las legea sa-l traga la raspundere (desi, daca este minor, legea cred ca tot pe mine ma cade din drepturi dar baiatul sa fie apt sexual)?
1
27-10-2020, ora 14:21
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
E laudabil ca abordezi acest subiect Geo. Mai jos ai raspunsuri la doua dintre intrebarile tale, extrase dintr-o carte de psihosexologie lansata de mine anul trecut (nu pot sa-i mentionez numele pt ca ar fi reclama). Desi gasesti informatii si despre educatia sexuala a tinerilor, nu e o carte destinata educatiei lor sexuale, ci mai degraba una destinata adultilor si specialistilor ce isi doresc sa afle mai multe despre psihosexologie.

Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu – Psihosexolog



Cum apar copiii?: „Atunci când un bărbat îndrăgeşte o femeie şi femeia îl îndrăgeşte la rândul ei, pot să se hotărască la un moment dat să trăiască împreună. Se căsătoresc, iar apoi unii vor să aibă îm-preună şi un copil al lor. Așa că hotărăsc să facă sex. Sexul sau con¬tactul sexual e ceva ce oamenii fac doar atunci când devin adulţi. Nu e bine ca un adult să-i ceară unui copil să facă sex, pentru că organele copilului nu sunt pregătite să facă asta. Nici când ajungi adult nu trebuie neapărat să faci sex. Doar dacă dorești. Dacă nu vrei, poţi să trăieşti mult şi bine fără să faci sex. Majoritatea adulţi¬lor ajung să facă sex doar atunci când simt cu adevărat că îşi doresc să trăiască o viaţă întreagă alături de un alt adult. Bărbatul adult îşi introduce penisul în deschizătura dintre picioarele femeii, care se numeşte vagin (deschizătura din dreptul vulvei). Eliberează acolo un lichid, numit lichid spermatic sau sperma. Odată ajunsă acolo, sperma ce conţine unele celule mici numite spermatozoizi se întâl¬neşte cu o celulă din corpul femeii adulte, celula ovul. Din unirea dintre un spematozoid şi ovul ia naştere un embrion, un mic bebe¬luşcare creşte în burtica femeii adulte. Femeia adultă devine astfel o mamă sau o femeie însărcinată/gravidă. Când bebeluşul a crescut suficient în uterul mamei, cum se cheamă zona din burtica unde se dezvoltă, apar unele mişcări ale uterului ce-i spun că e timpul să iasă afară. Atunci, are loc naşterea copilului. Ambii părinți trebuie să aibă mare grijă de copil. Din păcate, odată ce copilul se naşte, nu toţi părinţii se îngrijesc bine de el… iar ăsta nu e un lucru bun. Mai e un lucru: nu toate femeile pot naşte. Cuplurile care nu pot avea copii, de multe ori, pot adopta unul, adică pot să primească un copil de la cei care nu pot avea grijă de el.

Ce se întâmplă la prima menstruaţie? Această eliminare de sân¬ge este semnul că ai crescut, iar corpul tău, uterul tău, începe să se pregătească pentru viitor, pentru perioada în care urmează să fii o femeie adultă. Pentru a putea să găzduiască un embrion şi apoi un copil, uterul unei femei adulte pregăteşte în interiorul său un înve¬lişmoale. Pentru a fi pregătit în fiecare lună să primească embrio¬nul, uterul îi schimbă aşternutul lună de lună şi dă afară aşternutul vechi, sub forma acestei sângerări, care se numeşte menstruaţie. Această modificare, ce are loc lună de lună în corpul femeii, poartă numele de ciclu menstrual. Cum această sângerare are loc de obicei în aceeaşi perioadă a unei luni, o să ştii când e timpul să pui un tampon în zona vulvei, pentru a absorbi sângele care se adună.
0
27-10-2020, ora 14:54
geo_alex
Nu este medic/terapeut
geo_alex
Multumesc mult, domnule doctor Rares Ignat. Ma bucur nespus si pentru faptul ca mi-ati oferit un raspuns foarte "cald", usor de inteles si oarecum pe limba pustoaicei mele dar si ca am acest raspuns numai bun de spus cand ajung acasa, fara sa mai trag de timp si sa aman! O sa caut si cartea ca sigur si eu, si fetita, o sa mai avem intrebari.

Ma sperie stirile in care se prezinta copile de 9-10 anisori ca sunt mame si astfel as mai avea totusi o neclaritate si care e foarte important sa inteleg pentru linistea mea - menstruatia este semnul clar ca abia de atunci incolo poti ramane insarcinata sau doar ca abia atunci corpul este pregatit sa sustina o sarcina? Adica, in cazul fetitei mele stiind ca nu a avut menstruatie deloc, pot sa stau linistit ca nu va ramane insarcinata?
Daca asa stau lucrurile, atunci nici nu voi incerca sa o trag de limba cu nimic ci, mai degraba, sa-i castig increderea oferindu-i doar detaliile cerute si fara sa ma "crizez" si sa incep cu un chestionar de genul "De ce intrebi? Ai facut sex cu vreunu'? Care e ala ca-l omor din bataie!? Sa nu-mi aduci vreun 'plod' ca va dau afara pe amandoi!".

Astept si raspunsurile doamnei psiholog la celelalte intrebari si multumiri pentru raspunsuri si timpul dumneavoastra!
1
27-10-2020, ora 15:52
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Raspunsul dlui Ignat este unul foarte util. Daca nu va e de ajuns cartea la care dumnealui face referire, puteti solicita dumneavoastra sprijnul unui psiholog, sa discutati despre ce nelamuriri aveti si sa fiti indrumat cu privire la cea mai optima modalitate de a comunica si relationa cu fetita. E limpede ca aveti un rol greu, acela de parinte unic si poate si de aici vin aceste frici pe care le expuneti.
0
27-10-2020, ora 18:04
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Da, Geo, daca fetei nu i-a inceput menstruatia, nu poate sa ramana insarcinata... deci nu trebuie sa iti faci griji.

Si ceva foarte important pe care trebuie sa-l stii cand esti parinte, este ca daca faci crize din alea pe care le-ai mentionat mai sus in prezenta copilului tau, risti sa-i pierzi increderea pt totdeauna... si sa nu-ti mai spuna niciodata nimic sincer. Indiferent cat de grav ar fi, prima data felicit-o pentru ca a fost sincera si ti-a spus ce a facut si chiar daca nu iti place, accepta ca s-a intamplat deja si nu te enerva (cel putin nu vizibil). Apoi incercati impreuna sa vedeti ce mai puteti rezolva... Stiu ca e greu pe moment, dar alternativa e mult mai dureroasa pe termen lung.

Daca vrei sa inveti mai multe despre cum functioneaza mintea si cum sa folosesti asta pentru a lega relatii sanatoase cu ceilalti (in cazul tau cu copilul), cauta pe YouTube "mind architect paul olteanu", intra pe canalul lui, acceseaza sectiunea "Videos" si asculta acele inregistrari in ordine cronologica, adica de la sfarsitul listei spre inceput, incepand cu sezonul 1 episodul 1. Ceea ce te intereseaza pe tine in mod special, se afla in episodul "S01 Special 1 - De ce se apucă de fumat copiii și ce pot face părinții pentru a gestiona asta". E un exemplu de cum trebuie sa se comporte un parinte cand un copil face o "prostioara". Dar ca sa intelegi ce spune acolo trebuie sa asculti si episoadele anterioare.
1
27-10-2020, ora 20:24
tassevasi
Nu este medic/terapeut
tassevasi
Te rog scuza-ma, toti care au citit, au crezut ca e o mama foarte inplicata in educatia sexuala a fetitei si chiar ma miram de ce nu are minim de cunostinte pt a aborda problema cu mult calm. Sunt sigur ca daca era mama nu se manifesta cu asa grija.
Totusi prea multa inplicare a ta, atrage multe semne de intrebare pt un tata cind discuti pe FATA cu un copil minor drspre sex, poti fi acuzat de multe lucruri la care nu cred ca te-ai gindit, cit de bune intentii ai fi avut.
E bine ca am reusit sa implic si sa-ti raspunda persoane cu pregatire medicala , numai bine.
0
28-10-2020, ora 08:38
geo_alex
Nu este medic/terapeut
geo_alex
Chiar nu e problema. mi-am dat seama ca am omis acel detaliu. Desi sotia nu avea prea multa rabdare si o mai repezea, nu pot sa-i reprosez nimic si nici nu pot sa vorbesc despre cei ce nu mai sunt cu noi. Incerc sa preiau si rolul de mama si da, uneori chiar dau raspunsurile pe care cred ca ar vrea pustoaica mea sa le auda (ca atunci cand m-a intrebat daca mama ei o iubea sau daca a certat-o vreodata si i-am spus ca nu, ca se intelegeau atat de bine si ca avea mereu grija de ea).
Ieri, cand am ajuns acasa, am asteptat sa vina iar cu intrebarile ei fara sa fortez si cred ca am facut bine ca la un moment dat m-a intrebat iar ce ramasese neinteles si ce evitasem sa-i spun concret si, pentru ca aveam deja aceasta frumoasa explicatie oferita de domnule doctor Rares Ignat am folosit-o si i-am spus cum si eu si mama ei ne-am iubit mult si asa a aparut ea. Dupa ce am discutat vreo ora mi-a spus ca poate nu e asa bine sa aibe prieten de pe acum ceea ce m-a facut aproape sa plang de bucurie. Am lamurit multe probleme doar ca am mai avut o ezitare cand explicam despre aceste schimbari pe care si ea le va experimenta in curand, legat de perioada pubertatii - nu am stiut daca pubertatea precede menstruatia sau este acelasi lucru?!
0
28-10-2020, ora 09:49
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Uite ce spune in Dex, la "menstruatie":
Hemoragie fiziologică din mucoasa uterină, care apare la femeia adultă în mod regulat și periodic, începând din epoca pubertății, cu întreruperi temporare în perioadele de sarcină și de alăptare, și până la menopauză, când dispare definitiv.
Deci da, menstruatia incepe la pubertate.
0
28-10-2020, ora 11:35
geo_alex
Nu este medic/terapeut
geo_alex
Multumesc @Marcus Maximus. Am cautat si eu in dex dar "începând din epoca pubertății" e putin neclar ca exprimare pentru mine pentru ca poate insemna si inceputul dar si spre sfarsitul acesteia.
Am gasit pe un site:
"La fete, sânii și părul pubian încep să se dezvolte cam în aceeași perioadă - la aproximativ 11 ani. Menstruația de obicei începe la aproximativ 2 - 2, 5 ani de la dezvoltarea sânilor - la aproximativ 13 -13.5 ani."
Desigur, cred ca acest detaliu legat de pubertatea inaintea sau in timpul mentruatiei este nesemnificativ in explicatiile oferite fetitei mele! Pubertatea face referire tot la maturizarea sexuala (conform dexului).

Nu pot decat sa multumesc tuturor pentru timpul acordat si explicatiile cu exemple oferite. Inseamna mult pentru mine si sigur au avut un impact pozitiv in viata pustoaicei mele!
1
28-10-2020, ora 12:10
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
DEX-ul detine informatii total depasite. Menstruatia poate veni si la 9 ani in prezent, cu, sau fara a fi la mijloc dereglari hormonale.
0
28-10-2020, ora 16:03
geo_alex
Nu este medic/terapeut
geo_alex
Si eu ma refeream la acest detaliu mai devreme, doamna Stoian, dar, si daca nu spalam eu rufele si nu stiam de semnele clare (pe care la fetita mea nu le-am vazut), tot ma gandesc ca menstruatia vine abia dupa ce sunt vizibile semnele pubertatii (si ma refer la dezvoltarea sanilor la fete, la par pe fata la baieti, chiar parul de pe maini). Am dreptate? Adica ma gandesc ca nu are prima menstruatie si abia la vreun an incep sa se mareasca sanii, sa-i apara par la subrat, si enervanta acnee, nu?
0
16-11-2020, ora 04:50
Ion curvid
Nu este medic/terapeut
Ion curvid
Și dacă nu discuta deschis și daca discuta depinde de educație.., fosta mea a avut pana la 15 ani 36 de băieți ce dracu, tac.su bou când ne.am despărțit îmi spunea mie ca am făcut.o sa plângă și ca se fute cu cine vrea ce dacă avea nevoie de mai mulți odată printre care și eu.. toate bolile le avea deja hpv, herpes rahat i.am plătit și dasta de HIV dracu a zis ca a făcut acuma ce sa zic.. Oricum săracă ff nesigura pe ea deșii arata super, isterica, nemulțumită, mereu cauta abuzul, fusese și violata de unu odată, na și eu sunt pe partea de sex deschis la orice dar săracă se vedea ca are probleme psihice, am bănuit ca o violase și tac.su dar a zis ca nu.. Acuma ce sa mai crezi vai de capul ei, a fugit cu unu și mereu o vad pe strada și are impresia ca dacă ai masca ești zorro nu te mai știe ala care te. A strâns de gat 2 ani
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Clinicaon
Impotența, erecția slabă și ejacularea precoce pot fi rezolvate de către medicii noștri. Am tratat mii de pacienți, iar DISCREȚIA este asigurată! Detalii aici
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: