Dimethyl Fumarate
Bună ziua!
Am fost diagnosticata cu SM și urmează sa intru pe tratament cu Dimethyl Fumarate. Ma tem tare de efectele adverse pe care le-am citit. Ce ma fac dacă nu suport tratamentul? Dacă îmi termina flora intestinala? A mai luat cineva acest medicament? Cum a fost?
Am fost diagnosticata cu SM și urmează sa intru pe tratament cu Dimethyl Fumarate. Ma tem tare de efectele adverse pe care le-am citit. Ce ma fac dacă nu suport tratamentul? Dacă îmi termina flora intestinala? A mai luat cineva acest medicament? Cum a fost?
1 comentarii
Buna ziua!
Înteleg ca diagnosticul de scleroza multipla si perspectiva unui tratament nou pot genera multa îngrijorare. Este absolut normal sa aveti întrebari.
Medicul va verifica periodic numarul de limfocite (celule ale imunitatii). Scaderea lor sub un anumit prag poate necesita ajustarea sau schimbarea tratamentului — aceasta este o decizie pe care o luati împreuna cu neurologul, nu singura.
Exista mai multe optiuni terapeutice pentru SM recidivant-remisiva, cu mecanisme si profiluri de tolerabilitate diferite. Daca Dimethyl Fumarate nu se potriveste, neurologul poate propune o alternativa. Niciun pacient nu este blocat la un singur medicament.
Va recomand sa notati orice simptom nou si sa îil raportati medicului la vizitele de control, sau imediat daca pare sever. Mult curaj!
Înteleg ca diagnosticul de scleroza multipla si perspectiva unui tratament nou pot genera multa îngrijorare. Este absolut normal sa aveti întrebari.
Efecte secundare frecvente la Dimethyl Fumarate (Tecfidera)
- Inrosirea pielii (flushing) — senzatie de caldura, roseata, uneori mancarime, mai ales pe fata si trunchi. Apare frecvent în primele saptamani si se atenueaza de obicei dupa prima luna. Poate fi redusa daca luati medicamentul cu mancare (niciodata pe stomacul gol) si daca medicul recomanda o aspirina cu 30 de minute înainte de doza.
- Simptome gastrointestinale — greata, diaree, dureri abdominale, mai ales în primele 4–8 saptamani. Se amelioreaza de obicei cu timpul. O masa consistenta înainte de fiecare doza reduce semnificativ disconfortul.
Ce se monitorizeaza în timp
Medicul va verifica periodic numarul de limfocite (celule ale imunitatii). Scaderea lor sub un anumit prag poate necesita ajustarea sau schimbarea tratamentului — aceasta este o decizie pe care o luati împreuna cu neurologul, nu singura.
Daca nu tolerati tratamentul
Exista mai multe optiuni terapeutice pentru SM recidivant-remisiva, cu mecanisme si profiluri de tolerabilitate diferite. Daca Dimethyl Fumarate nu se potriveste, neurologul poate propune o alternativa. Niciun pacient nu este blocat la un singur medicament.
Va recomand sa notati orice simptom nou si sa îil raportati medicului la vizitele de control, sau imediat daca pare sever. Mult curaj!
Alte subiecte recente din această secțiune:
- 3Intrebare Epilepsie
- 1Parapareză spastică
- 2durere lombară și radiculopatie postoperatorie
- 1Pleoapa care se zbate
- 1Ajutati-ma ce este si cum sa scap
- 1Despre memorie si uitare
- 3În cazul unui AVC hemoragic ?
- 2Tratament epilepsie
- 1Se poate obține grad de handicap sau pensie cu discopatie lombară? Și pot avea două grade?
- 1Intrerupere tratament - Scleroza multipla