Din ce motiv nu-si simte mana ?

09-08-2012
Freud
Nu este medic/terapeut
Freud
In urma unui accident de motocicleta din 25.03.2012, fratele meu si-a fracturat antebratul stang( la prima radiografie era doar un os rupt insa pe biletul de iesire din spital scrie ca a avut dubla fractura). El s-a lovit cu partea stanga suferind un TCC inchis, a stat in coma 4 saptamani si jumatate iar in prezent este la recuperare deoarece este foarte spastic pe partea dreapta. Cat a sta la ATI in Municipal Bucuresti i-au tinut mana in atela gipsata iar dupa 4 saptamani l-au operat si i-au bagat tija ( nu stiu cat de mare este sau de care tip este).
Problema este urmatoarea: inainte de operatie misca putin degetele de la mana stanga insa dupa operatie nu mai misca deloc intraga mana, nu simte durere de la cot in jos de niciun fel. De la umar la cot simte cand este ciupit sau mangaiat isi misca si umarul, poate impinge inapoi cotul stang cu tot cu umar. Cei de la Municipal spuneu ca se va reface la recuperare insa nu este asa. In prezent face si electrosocuri la mana iar doctorita de la fizioterapie spune ca impulsul electric se transmite pe nerv pana jos la degete...insa el dupa 4 sedinte din acestea nu isi simte mana.

Va intreb daca este posibil ca in timpul operatiei sa ii fi fost lezat unul din nervii de la antebrat sau toata problema este de la umar. Mentionez ca nu a avut clavicula rupta ci doar o coasta fisurata pe partea stanga, si nici la umar nimic ( asta din ce ne-au zis cei de la Municipal). Alaltaieri i-au facut radiografie la umar si cot stang si acum asteptam razultatele. Pana acum nu i-a fost facut un EMG deoarece s-a dorit intai sa scape de spasticitatea de la piciorul drept si sa fie pus pe picioare..urmand ca mai apoi sa urmeze EMG mana stanga.

Mie imi este frica ca nu cumva sa ramana cu mana stanga asa inerta deoarece sunt 4 luni jumate de la accident.
10 comentarii
0
09-08-2012, ora 12:28
Freud
Nu este medic/terapeut
Freud
Am uitat sa mentionez ca fractura a fost cu deplasare ( Dumnezeu stie daca au fost ambele oase rupte sau doar unul deoarece noua ni s-a spus initial ca este doar ulna parca iar cand l-au externat spuneau ca au fost amandoua ).

Recomandati-mi va rog un ortoped bun la care sa mergem cu el deoarece in cei de la Municipal nimeni din familie nu mai are incredere si un spital sau cabinet particular pentru EMG.
0
09-08-2012, ora 16:24
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
Un EMG si un examen neurologic ar fi foarte important pentru a preciza unde este leziunea
din moment ce nu stim ce operatie s-a facut, nu prea se poate aprecia daca s-a putut leza ceva si ce anume. osteosinteza cu tija (elastica de titaniu?) este una atipica la adulti in fracturile antebratului insa leziunile de nervi sunt rare in aceste operatii mai ales ca pentru a pierde total functiunea mainii nu este suficient sa fie lezat numai un singur nerv.
insa, in accidentele de motocicleta sunt frecvente leziunile de plex brachial, care poate saproduca o asemenea simptomatica, acesta leziune poate fi depistata cu un examen neurologic
0
10-08-2012, ora 09:52
Freud
Nu este medic/terapeut
Freud
Ieri i s-a facut EMG la centrul N. Robanescu si doctorita neuroloaga a spus ca simte doar denervare din partea muschilor, ca acestia sunt destul de atrofiati si ca are leziune de plex brahial. Ne-a recomandat un RMN cervical si la umar pt a sti cum stau lucrurile cu nervii insa datorita tijei nu-i putem face decat CT ( s spus ca acesta nu ar fi prea concludent insa decat deloc este bun si acesta). Ea nu parea prea optimista deoarece au trecut apropare 5 luni de la accident si ni l-a recomandat pe Prof. Lascar pt chirurgie plastica reconstructiva. Va intreb ce sanse are sa-si recapete macar partial mobilitatea manii stangi deoarece am citit despre cazul unui barbat in varsta de 34 de ani care suferise un accident de masina ramasese cu mana stanga paralizata si caruia i s-a facut la IASI la spitalul Sf. Spiridon o operatie pt reconstructia nervilor la umar, doctorii fiind destul de optimisti cu toate ca trecusera 2 ani de la accident. Va rog din suflet sa ne recomandati doctori si investigatii pentru a-l putea ajuta cat mai repede. El acum este intr-o stare de depresie si l-ar stimula enorm sa vada ca isi misca mana. Va rog mult sa ne ajutati.
0
10-08-2012, ora 11:22
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
din pacate am zis ca pare a fi o leziune de plex brachial
1 trebuie sa va duceti la spitalul unde a fost operat si sa cereti o parere oficiala ce tija s-a folosit si din ce material este facut, acesta este o problema secundara
2 RMN ul cervical si de plex este obligatoriu, tija este destul de departe de locul care trebuie examinat, trebuie luat riscul (nu v-a scoate RMN-ul tija din mana chiar daca este din otel magnetizabil, eventual acesta se va incalzi). RMN-ul ar trebui sa fie de cel putin 1, 5 Tesla pentru a putea aprecia leziunea de plex brachial. cautati un radiolog bun si curajos
3 trebuie sa cautati pe cineva care opereaza frecvent leziune de plex brachial, Lascar nu face numai operatii paliative in acest domeniu, cel putin eu nu am vazut-o nici la congresul european de chirurgia mainii din 2010 care s-a tinut la Bucuresti unde erau toti cei din ramania care se ocupa cat de cat cu aceasta problematica.
Teodor Stamate din Iasi a facut cateva operatii de dificultate mica si medie la plex brachial, insa cred ca sub 100
Centru de plex brachial exista una singura intr-o tara din vest, este o specialitate extrem de rara, si romania nu are chirurg de plex brachial, deobicei nu este de ajuns o singura operatie ci o serie de operatii foarte lungi si complicate
in fine urmatoarele centre de plex brachial:
Szeged Ungaria prof Sandor Pinter el are cam 1500 de operatii la activ si este printre cei 5 din lume care fac operatie de dificultate absoluta (replantatie in maduca spinarii in total root avulsion) - probabil si cel mai accesibil financiar
Wiena este sub szeged
Hanover, Stockholm, Londra, Elvetia ei sunt buni
Italia, prof Brunelli el este foarte bun
0
10-08-2012, ora 11:43
Freud
Nu este medic/terapeut
Freud
Multumesc frumos pentru recomandari.
Revin cu informatii referitoare la mana lui: azi doctorita de la fizioterapie, in urma aflarii parerii neuroloagei, ca impulsul electric se transmite pe nervii de la mana si ca nu ar fi atat de grav. Oricum saptamana viitoare ii vom face CT si poate RMN. Am marea rugaminte sa ne recomandati daca puteti un neurolog bun si un ortoped in Bucuresti sa putem merge cu el sa-l examineze pentru a avea un diagnostic corect si a sti incotro ne vom indrepta.

Va multumesc anticipat.
0
10-08-2012, ora 22:34
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
trebuie sa cereti parerea colegilor din romania, din pacate nu va pot ajuta
0
31-08-2012, ora 13:53
Freud
Nu este medic/terapeut
Freud
Revin cu noi informatii si investigatii facute in data de 17.08.2012.

RMN coloana cervicala nativ este urmatorul :

Examinare dificila, pacientul nu poate mentine pozitia.
Hiperlordoza cervicala.
Osteofite anterioare C5-C6.
Protruzie discala C5-C6 circumferentiala posterioara ce amprenteaza sacul dural si sterge spatiul perimedular anterior.
Formatiuni pseudochistice intrahihiene extradurala posterioare si laterale stangi, situate pe inaltimea corpurilor vertebrala C7 si T1 si treimea superioara a corpului vertebral T2, extinse in gaurile de conjugara stangi C7-T1 si T1-T2.
Hipersemnal T2 mai evident pe secventele cu saturarea grasimilor, intins pe 3 cm de-a lungul plexului brahial stang.
Modificari de semnal la nivelul musculaturii centurii scapulare stangi.
Acumulare fluida in cantitate medie la nivelul articulatiei scapulo-humerale stangi.
Cordon medular cu dimensiuni si semnal normale.

Concluzie/ Recomandari:
Protruzie discala C5-C6.
Avulsia radacinilor C8 si T1 stangi.
Contuzia plexului brahial stang si a musculaturii umarului stang.

Acest RMN a fost facut pe data de 17.08.2012 la centrul Medinst din Bucuresti ( din curtea spitalului Obregia) iar interpretarea lui a fost facuta de dr. Cristina Bratiloveanu.

Imi puteti explica ce inseamna fiecare din termenii folositi, ma refer la ce implica acesti termeni medicali sau la cat de gravi sunt ei din punct de vedere medical. Sau daca se pot trata medicamentos sau chirurgical. Daca este nevoie de operatie in tara sau in strainatate vom merge si acolo numai sa existe sanse de reusita.
Vom merge si la neurochirurg dar pana atunci doresc sa stiu macar orientativ care este situatia.

Multumesc anticipat pentru orice sfat acordat.
0
31-08-2012, ora 21:44
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
Hiperlordoza cervicala.si Osteofite anterioare C5-C6. acestea sunt nesemnificative
Protruzie discala C5-C6 circumferentiala posterioara ce amprenteaza sacul dural si sterge spatiul perimedular anterior. - acesta se poate aprecia numai cu un examen fizic, probabil nu da semne majore
toate celelalte sunt consecintele leziunii de plex brachial
este o leziune de tip inferioara (C8-T1), este nefericit ca s-a produs prin avulsie, acesta inseamna ca o miscare brusca a umarului a intins atat de tare nervii respectiv ca acestia au fost smulsi din maduva spinarii (deci nu s-au rupt undeva pe traiect ci au iesit cu totul din maduva spinarii)
contuzia plexului combinata cu o hemoragie locala poate nuanta semnele neurologice, putand provoca deficite neurologice semnificative, insa deobicei nu totale, acesta se poate trata cu medicamente (vit B complex, Milgama etc) daca nu revine in 3-6 luni trebuie explorata printr-un abord supraclavicular, operatie de complexitate medie
avulsia radacinilor C8-T1 nu poate fi ameliorata prin medicatie sau kinetoterapie, ea este definitiva, trebuie adusa din alta parte nervi, eventual muschi, tendoane care sa suplineasca nefunctionalitatea partilor implicate.
mai exact puteti evalua efectele leziunii acestor doua radacini (root) din tabelele de pe siteul: http://en.wikipedia.org/wiki/Brachial_plexus
simptoamele descrise de Dvs corespund cu lezinea celor 2 radacini
ce se poate face? inervatie cu toracicus longus, diferite transpozitii de tendoane etc, - operatii de complexitate medie si mare, insa fara examen fizic este greu de apreciat care ar fi solutia corecta
daca se ajunge la operatie, trebuie sa fie intr-o stare fizica buna, pentru ca aceste operatii sunt lungi si complicate
luati contactul cu un centru universitar care are chirurg de plex brachial dedicat pentru aceasta problematica (nu cineva care se mai baga sa opereze ceva paliativ in acest domeniu)
0
03-09-2012, ora 09:36
Freud
Nu este medic/terapeut
Freud
Va multumesc foarte mult pentru explicatiile oferite si va mai rog daca puteti sa ne recomandati in tara pe cineva cat de cat specializat pe operatii de plex brahial macar pentru un consult mai amanuntit si care sa ne poata recomanda mai departe centre sau spitale din strainatate unde sa putem merge cu el. Eu sper sa isi recapete cat de cat functionalitatea manii stangi.nu cer sa fie 100% sanatoasa. Nu stiu la ce doctor sa mergem cu el deoarece nu cunoastem neurologi buni si nici chirurgi plasticieni. Imi este frica sa mai mergem cu el la spitalul Municipal.acolo a fost groaznic...insa multi spun ca au sectia de chirurgie plastica si reconstructiva destul de buna. Va rog mult sa ne recomandati pe cineva. Oriunde in tara este acel doctor vom merge cu el si apoi mai departe in strainatate.
0
18-04-2017, ora 21:08
Morwen
Nu este medic/terapeut
Morwen
Buna ziua, sora mea are leziune de plex brahial - avulsie radacini C8 si T1, restul radacinilor intacte in urma unui accident rutier.
Domnule doctor Adam Span, as fi foarte recunoscatoare, pentru ca nu am mai gasit postari recente pe acest subiect, daca mi-ati putea spune ce noutati exista in privinta chirurgiei de plex brahial si incotro sa ne indreptam, de asemenea daca puteti sa imi spuneti ceva despre prof. Gilbert din Paris.
Va multumesc.
Adaugă un comentariu / răspuns

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitivul modern ce poate înlocui gipsul pentru imobilizarea fracturilor
  •  
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.