Entorsa glezna netratata corect

26-10-2009
Luco
Nu este medic/terapeut
Luco
Buna ziua domnule doctor,

as dori sa stiu si eu cum se poate vindeca o entorsa de glezna netratata corect initial?; e vorba de o entorsa medie spre grava in care initial s-au recomandat doua saptamani de gips, iar acum mi s-a spus c-ar fi trebuit sa fie 6. Glezna nu ma doare la mers, dar a ramas umflata si doare doar in incercarea de a o folosi la parametrii maximi impusi de corpul uman.

Cu respect,
Lucian
57 comentarii 12 Înainte ›
0
26-10-2009, ora 20:54
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimate Domn,
Problema esentiala, in cazul D-voastra, este atat de a cuantifica gravitatea entorsei, cat mai ales de a inlatura suspiciunea unor leziuni oculte, cum ar fi fracturile de talus, calcaneu, navicular, cuboid etc.
O consultatie clinica specializata se impune.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
26-10-2009, ora 21:30
Luco
Nu este medic/terapeut
Luco
Buna seara,

si multumesc pentru raspunsul rapid!

Ideea este ca am fost deja la un doctor care mi-a pus acest diagnostic in urma unui consult vizual si pe baza a ceea ce i-am povestit eu in legatura cu entorsa. Acum am primit iar o portie de antiinflamatoare si aceleasi recomandari ca in primele zile de dupa entorsa: piciorul mai sus, gheata, diclofenac;

Ce s-a intimplat mai pe larg:
In timpul unui meci de baschet am sarit, iar la aterizare am calcat pe o bordura laba piciorului drept fugind spre interior la un unghi de 90 de grade. A ramas asa pentru cateva secunde, pana cand din instinct am repus-o cu mana in pozitia normala. Atunci am auzit si o mica trosnitura similara cu aceea a pocnirii unui deget. Am mers la doctor la Spitalul de Urgenta Floreasca, iar medicii de acolo mi-au spus ca pe radiografie nu se vede nici o fractura si mi-au imobilizat piciorul intr-o atela gipsata pentru doua saptamani. In tot timpul acesta nu am calcat deloc pe piciorul drept. Dupa doua saptamani am dat atela jos, dar piciorul nu arata foarte bine: era foarte umflat, erau cheaguri de sange sub glezna in ambele parti, nu puteam calca deloc in el, iar laba piciorului spre degete avea o culoare vinetie.
Am mers din nou la doctor la Urgenta si mi s-a spus ca asa este normal sa arate piciorul dupa o entorsa si mi-a recomandat fizioterapie si gimnastica medicala. Am urmat 10 sedinte de acest tip si am reusit sa incep sa merg fara dureri, dar umflatura nu s-a retras. In urma cu cateva zile, la doua luni de la accident, am mers iar la doctor, care mi-a pus de aceasta data diagnosticul de care v-am spus mai sus: entorsa netratata corect. Apoi am descoperit acest forum si am decis sa va contactez.

Acum am cateva intrebari:
Acele fracturi de care vorbiti dumneavoastra sunt vizibile pe radiografii? (Am facut atunci radiografii si frontal si lateral si nu s-a vazut nimic)
Daca nu exista nici o fractura ce altceva ar putea cauza persistenta umflaturii?
Cum se poate elimina aceasta umflatura?
Ce trebuie sa fac acum pentru a nu agrava situatia?
Unde va pot gasi pentru o consultatie si care este programul dumneavoastra de consultatii?

O seara faina!
0
26-10-2009, ora 21:46
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimate Domn,
Va voi raspunde punctual:
- in general entorsa grava de glezna reprezinta un diagnostic mai important decat o fractura maleolara;
- sub diagnosticul de "entorsa" se pot ascunde nenumarate fracturi mai grave, foarte greu de diagnosticat pe incidentele radiologice normale, motiv pentru care se practica niste incidente speciale pentru fiecare situatie (exista cateva zeci de incidente la nivelul gleznei);
- nu va pot preciza o atitudine terapeutica fara sa cunosc cu precizie situatia locala (prin consultatie);
- aveti toate datele de contact, este suficient sa faceti "click" pe numele sau pe poza mea.
- este esential sa evitati eforturile fizice mari, ortostatismul prelungit etc in perioada urmatoare. Nu pot preciza public datele de contact ale mele sau ale clinicii, din motive ce tin de respect fata de administratorii site-ului, dar veti gasi zeci de pagini pe google cu datele mele, fiind absolut publice.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
25-05-2010, ora 09:58
Martinica
Nu este medic/terapeut
Martinica
Buna ziua domnule doctor,
Am si io o problema: Cam in urma cu 1 luna si ceva am facut o entorsa la glezna la fotbal.A doua zi am fost la spital si nu mia facut nici o radiografie nimic si mia zis ca e o entorsa mai usoara, si mia zis sa stau in pat si mi-a dat o crema. Dar io trebuia sa plec la scoala si il fortam. Si acuma nu sa densuflat, dar cand merg nu ma doare, cand ma aplec si ma las pe el simt cv ca cum a pocni degetu. Stiti cumva ce trebuie sa fac ?
Cu respect,
Marian
0
26-05-2010, ora 17:59
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Singura solutie viabila este un consult ortopedic specializat, iar pana atunci trebuie sa evitati absolut orice fel de efort in afara mersului normal.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
21-09-2013, ora 14:26
hugehand258
Nu este medic/terapeut
hugehand258
Buna ziua,

Acum 2 ani am avut o entorsa. Din cauza ca ea s-a produs nu tocmai in orasul resedinta nu-mi era la indemana repaosul, asa ca glezna a fost destul de fortata. Am tinut piciorul in pozitie ridicata + gheata. Dupa aprox 4 zile aparent glezna s-a desumflat si fiind fericita ca 'am scapat' nu m-am mai dus la medic. Acum din cand in cand (o data la 2-3 luni) ma doare in timpul mersului. Inteleg ca trebuie sa merg la medic curand doar ca nu pot sa justific sub nicio forma aparitia temporala a durerii.
0
23-09-2013, ora 13:24
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Va raspund punctual:
- tratmentul oricarei entorse a gleznei necesita repaus articular indelungat, absolut ne-nenegociabil.
- neglijarea tratamentului corect v-a adus in fata sechelelor posibile: instabilitate reziduala a gleznei, artroza post-traumatica etc;
- este perfect posibila existenta unei leziuni mult mai grave, care a "scapat"examinarii initiale (fracturi ale talusului, calcaneului sau navicularului, leziuni cartilaginoase sau tendinoase etc);
- situatia actuala este influentata major si de datele personale, pe care nu le-am inteles: varsta, greutate/inaltime, status ocupational si sporturi practicate, antecedente traumatice, reumatologic-inflamatorii, neurochirurgicale, vasculare etc etc.
Asteptam elemente relevante.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
31-07-2014, ora 16:16
mihai r
Nu este medic/terapeut
mihai r
Buna ziua domnule doctor ! am suferit o accidentare la glezna stanga si tibia stanga in urma cu 7 luni...umflata cat o gogoasa, rosie..albastra..vanata..etc. mai ales in jurul oului piciorului, iar tibia avea 2 gauri in ea.nu am mers la nici un doctor si nu am tinut nici un tratament.in prezent e desumflata, dar tot am dureri cand o fortez, cand lovesc cu ea, iar tibia nu mai este dreapta cum era a ramas cu mici gropi.la fel am patit recent si la piciorul drept !!! si am ceva in neregula la degetul mare al piciorului stang si cele 2 oase ale pumnului drept de la degetul mic si inelar ! mentionez cam am 31 ani si imi castig painea luptand in gale pe reguli de K1 si MUAY THAY ! ce este de facut ? sa fiu ca nou !!! va multumesc anticipat !
0
31-07-2014, ora 17:56
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Este logic si evident ca nu veti mai putea fi """""ca nou""""".
Atitudinea actuala trebuie analizata prin examen clinic direct.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
28-01-2015, ora 23:52
Alina1985E
Nu este medic/terapeut
Alina1985E
Buna seara.in urma cu o luna si jumătate m-am împiedicat si încet încet a început sa ma doară glezna si sa mi se umfle glezna. De la glezna a început sa urce la genunchi si muşchiul gambei a început sa fie încordat tot timpul. Acum piciorul e umflat in spatele genunchiului si tot genunchiul in sine in fata..glezna e umflata si ea si muşchiul gambei e încordat tot timpul. Miau făcut film si ultra sound si au zis k amândouă au ieşit bine. Problema e ca piciorul ma doare din ce in ce mai tare si se umfla in spatele genunchiului din ce in ce mai tare. Poate puteţi sa ma ajutaţi cu un răspuns.multumesc
0
29-01-2015, ora 00:19
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Va rog sa ma scuzati, dar nu am reusit sa inteleg tocmai datele esentiale: sex, varsta, greutate/inaltime, status ocupational si sporturi practicate, antecedente traumatice, vasculare, metabolice, reumatologic-inflamatorii etc.
Asteptam detalii relevante.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
29-01-2015, ora 00:23
Alina1985E
Nu este medic/terapeut
Alina1985E
Am 29 de ani, sex feminin. 1, 62 înălţime si 56 se kilograme. Sport alerg din când in când si fac Pilates. Am o displazie luxanta la soldul stâng. Piciorul cu problema este cel stâng. Durerea coboară de la genunchi la glezna si al laba piciorului. Şi a început sa urce si puţin deasupra genunchiului. Lucrez intr-n birou gen bursa. Va mulţumesc
0
29-01-2015, ora 13:11
Alina1985E
Nu este medic/terapeut
Alina1985E
In momentul de fata locuiesc in Israel. Si pana acum am fost la doctor de 7-8 ori si singurul răspuns pe care l-am primit a fost ca analizele au ieşit bine si nu el nu ştie care e problema. Mia spus sa aştept 3 saptamâni si apoi sa ma întorc la el. E a doua oară knd îmi spune acelaşi lucru si piciorul meu devine din in ce mai rău. As aprecia foarte mult o părere. Mulţumesc
0
29-01-2015, ora 13:18
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Exista mai multe aspecte care trebuie clarificate:
- edemul si durerea de tip muscular pot fi asociate mai curand unei insuficiente venoase periferice (varice);
- durerea care iradiaza de la genunchi catre gamba si glezna pare a fi mai curand tipica sindromului compresiv lombar (hernie de disc);
- in oricare dintre cazuri jogging-ul este catastrofal si agraveaza suferinta, mai ales in cazul unei displazii de sold.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
29-01-2015, ora 13:22
Alina1985E
Nu este medic/terapeut
Alina1985E
Din momentul in care sa întâmplat incidentul nu am mai făcut sport deloc. Èšin sa va reamintesc ca toate problemele au inceput după ce m-am împiedicat intr-o zi. Ce puteţi sa îmi Spuneti in legătura cu umflatura din spatele genunghiului si a genunchiului in sine. Îmi este foarte greu sa stau pe scaun si sa ţin genunchiul îndoit. Sa urc pe scări sau sa cobor
0
29-01-2015, ora 13:24
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Poate fi o leziune meniscala, ligamentara sau cartilaginoasa a genunchiului, dar poate fi si expresia solicitarii fizice masive a articulatiei.
Un consult la specialistul in artroscopia genunchiului va elucida situatia.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
29-01-2015, ora 13:34
Alina1985E
Nu este medic/terapeut
Alina1985E
Va mulţumesc
0
11-05-2015, ora 14:19
irinads
Nu este medic/terapeut
irinads
Buna ziua! Am 32 de ani, 54 kg, 1, 62 inaltime, sex feminin. In urma unui incident banal m-am ales cu o fractura, fiind pe bicicleta, m-am oprit brusc si am calcat cu piciorul drept-lateral exterior.Am simit o mica pocnitura, o durere foarte mare, am mers la spitalul de urgente din Iasi, mi-au facut radiografii si au pus diagnosticul Fractura cuboid drept fara deplasare, imobilizare pe atela ghipsata 1 luna de zile, mers fara sprijn pe piciorul drept cu ajutorul carjelor auxiliare, tratament cu Fraxiparina injectabila de 0, 4 in fiecare zi.
Intrebarea mea este urmatoarea: este posibil ca dupa terminarea tratamentului sa nu se fi vindecat? Am deja 2 saptamaini de repaus si piciorul imi amorteste si simt si durere uneori.

Va multumesc mult!
0
11-05-2015, ora 15:37
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Nu am inteles exact data producerii traumatismului.
Acum sunteti inca in gips??
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
14-05-2015, ora 11:08
irinads
Nu este medic/terapeut
irinads
Data producerii traumatismului 25.04.2015, sant imobilizata din data de 26.04.2015 la piciorul drept-atela cu ghips pana sub genunchi, trebuie sa merg la control in data de 26.05.2015, sper sa fie ok.


Va multumesc!
Cu stima,
Irina Dragoi
0
14-05-2015, ora 13:03
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Problema sta in fel urmator:
- fractura izolata a cuboidului este rarissima. Cel mai adesea se asociaza fracturii-luxatiei tip Lisfranc, extrem de severa prin consecinte si sechele, si care necesita interventie chirurgicala imediata;
- daca este o fractura izolata a cuboidului, imobilizarea gipsata trebuie mentinuta 6-7 saptamani, timp in care este interzis sprijinul pe piciorul afectat.
- prin urmare, logic, nu putem vorbi despre "vindecarea" fracturii la nici 3 saptamani de la producerea ei...
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
14-05-2015, ora 22:07
irinads
Nu este medic/terapeut
irinads
Medicii din Iasi au spus ca este o fractura de cuboid usoara, eu speram ca in 4 saptamaini sa-mi indeparteze ghipsul si sa incep sa fac recuperare - Kinetoterapeutica, dar voi vedea in data de 26 mai cum se prezinta daca trebuie sa mai stau nu am de ales.

Va multumesc mult pentru raspunsul prompt!

Cu deosebita consideratie,

Irina Dragoi
0
14-05-2015, ora 22:10
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
OK
Eu mi-am prezentat opinia, D-voastra puteti sa alegeti.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
20-05-2015, ora 18:25
nanea_adrian
Nu este medic/terapeut
nanea_adrian
Buna ziua,

Am facut o entorsa.
Asa arata acuma 1 saptamana: http://postimg.org/image/qgri8iupx/

Intrebarea mea ar fi: E normal ca vineteala sa 'urce' pe picior ?

Mai jos e o poza de azi
Am inceput sa pot merge cu doar o usoara durere.
http://postimg.org/image/tyl0c4ptr/
0
21-05-2015, ora 08:45
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Uneori poate apare un astfel de hematom intr-o entorsa a gleznei insa, cel mai adesea, sub aspectul entorsei se pot 'ascunde' leziuni infinit mai grave: fracturi maleolare, ale talusului, calcaneului sau navicularului, leziuni cartilaginoase, tendinoase etc.
Din acest motiv entorsele cu aparenta mai severa necesita reevaluare clinica la 1 sapt si la 2 sapt de la traumatismul initial.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
22-05-2015, ora 15:53
irinads
Nu este medic/terapeut
irinads
Buna ziua,

Referitor la fractura de cuboid pe care o am, pe 26 mai trebuie sa merg la control si cu siguranta voi mai avea ghips inca 2 saptamaini dupa cum spuneati si dvs domnule doctor avand in vedere ca inca simt unele zvacniri in zona osului cuboid.

De cand s-a incalzit afara mi se pare din ce in ce mai greu de suportat ghipsul in sensul ca simt ca se umfla piciorul, incepe sa ma stranga ff tare, degetele de la picioare se invinetesc.(asta pana la baie, bucatarie in rest stau in pat pozitie orizontala cu piciorul pe o perna).Mai se intampla si inainte de a se incalzi sa se umfle piciorul doar daca mergeam mai mult prin casa.


Este normal sa se umfle si sa ma stranga ghipsul? Poate nu a fost pus corect.

Va multumesc!

Cu stima,
Irina Dragoi
0
22-05-2015, ora 17:47
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Este normal sa va stranga atunci cand mentineti piciorul in jos (pozitie decliva), datorita refluxului sangvin.
Evitati caldura si nu tineti piciorul mult timp in pozitie decliva.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
11-07-2015, ora 20:05
Radu marius
Nu este medic/terapeut
Radu marius
Buna ziua, am aproape 16 ani si jucand baschet am cazut din saritura cu glezna spre interior auzindu se niste pocnituri.La inceput ma durea dar dupa 15 minute am reusit sa merg pe bicicleta acasa.Aveam doar o umflatura cam cat un ou de porumbel in partea dreapta, puteam sa merg normal.Seara am plecat iar cu bicicleta la fotbal(nu stiu ce a fost in capul meu) iar cand m am intors era toata glezna umflata.Nu am fost la medic, am tratat din ce stiam eu si ce am citit pe internet si am folosit crema sindolor, am tinut glezna deasupra inimii si am purtat fasa timp de 2 saptamani.Acum am aproape 3 saptamani, pot sa alerg, sa sar, sa merg cu bicicleta, dar tot mi a ramas acel 'ou de porumbel' in partea dreapta doar ca putin mai mic si e ca o parte osoasa.Credeti ca ar trebui sa ma ingrijorez?

Nu am mai avut niciun fel de traumatism la picior, practic fotbal de cativa ani si tenis de camp.
0
13-07-2015, ora 09:37
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Evident ca trebuie sa va ingrijorati, deoarece organimsul va trimite o "forma de protest", fie prin durere, fie prin edem articular ("umflare").
Nu se pune problema de alergat, de sarit la 2 saptamani de la entorsa, ar fi o dovada de inconstienta totala.
Vindecarea dureaza 6-8 saptamani, iar recuperarea inca cel putin atat. In toata aceasta perioada eforturile sportive sunt absolut interzise.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
22-07-2015, ora 09:11
Sylva90
Nu este medic/terapeut
Sylva90
Buna ziua !
Seara trecuta am fost la fotbal si cand am vrut sa sutez spre poarta am fost contrat, moment in care m-a prins cu piciorul moale.am simtit pe moment durere, dar nu f mare, totusi dupa un sprint am renuntat a mai juca.in dim urmatoare( astazi), am inceput sa am dureri, dar doar cand calc in picior si doar in anumite pozitii sau daca fac miscarii bruste.
Mergand catre birou am fortat si am incercat sa merg din ce in ce mai normal si mergand parca ar incepe sa se mai lasa.
Mentionez ca am tinut gheata si aseara si azi dim si am o glezniera elastica pe ea.
Probabil o sa ajung sa fac o radiografie dar din pacate job-ul nu imi permite sa plec.
Ma intereseaza daca am de ce sa ma sperii si este ceva grav.
Nu s-a invinetit sau umflat, momentan deloc, dar cand apas cu mana pe partea din interior ma doare.
Adaugă un comentariu / răspuns
57 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Entorsa de glezna - primul ajutor
  •