Este nevoie de terapie de cuplu și când logodnicii se mută împreună?

Știu că în cazul căsătoriei este nevoie de terapie înainte. Amândurora ne este frică de mutarea împreună, dar amândoi ne dorim din suflet să facem acest pas. Mulțumesc pentru răspunsuri!
5 comentarii

Parintii tai o cunosc pe aceasta fata? Sunt de acord cu casatoria?
Daca simtiti nevoia de terapie de cuplu inca de la debutul relatiei, poate ca ea nu este atat de indicata pentru tine.
Terapie se face cand ai probleme grave si eventual vrei sa te desparti.
Daca simtiti nevoia de terapie de cuplu inca de la debutul relatiei, poate ca ea nu este atat de indicata pentru tine.
Terapie se face cand ai probleme grave si eventual vrei sa te desparti.

Este minunat că vă gândiți serios la pașii importanți din relația voastră și că vă doriți să abordați mutarea împreună cu responsabilitate emoțională. Faptul că vă este teamă este, paradoxal, un semn bun: înseamnă că realizați impactul pe care acest pas îl poate avea asupra relației și că vreți să vă pregătiți temeinic.
Este nevoie de terapie de cuplu înainte să vă mutați împreună?
Nu este obligatoriu, dar poate fi extrem de benefic – la fel ca în cazul consilierii premaritale. Terapia de cuplu nu este doar pentru cuplurile cu probleme, ci și pentru cei care:
- se pregătesc pentru o tranziție importantă (ca mutarea împreună),
- vor să își dezvolte abilități de comunicare și rezolvare a conflictelor,
- vor să își armonizeze așteptările privind viața împreună (finanțe, intimitate, spațiu personal, obiceiuri, priorități etc.).
De ce este mutarea împreună un moment critic?
Pentru că este, în esență, prima simulare a unei vieți de familie, chiar dacă fără acte. Poate scoate la iveală:
- diferențe de stil de viață (ordine, curățenie, program),
- modalități diferite de gestionare a stresului,
- nevoi de spațiu personal,
- obiceiuri de consum și priorități financiare,
- moduri diferite de a exprima afecțiunea.
Toate acestea pot fi gestionate cu mai multă ușurință dacă sunt discutate preventiv, nu doar când devin sursă de conflict.
Cum poate ajuta terapia înainte de mutare?
Un terapeut de cuplu vă poate sprijini să:
- identificați și exprimați clar așteptările legate de viața împreună,
- discutați despre fricile și nesiguranțele fiecăruia,
- creați un plan clar despre responsabilitățile comune (casnice, financiare, emoționale),
- învățați să vă ascultați activ și să gestionați neînțelegerile fără escaladare.
Ce puteți face și fără un terapeut?
Dacă nu mergeți încă la terapie, puteți începe acum cu:
- serii de conversații ghidate: „Ce aștept de la viața împreună?”, „Ce mă sperie?”, „Cum îmi imaginez rutina zilnică?”, „Cum rezolvăm conflictele?”
- jurnal comun: unde notați gânduri și dorințe legate de mutare,
- reguli de bază ale comunicării: fără reproșuri, ascultare activă, validarea emoțiilor celuilalt.
Concluzie
Da, terapia de cuplu poate fi foarte utilă chiar și (sau mai ales) înainte să vă mutați împreună, chiar dacă nu aveți probleme. Este un instrument de pregătire emoțională, maturizare relațională și prevenție. Iar faptul că vă este frică arată că vă pasă și că doriți ca această etapă să reușească. Este un semn de maturitate.
Este nevoie de terapie de cuplu înainte să vă mutați împreună?
Nu este obligatoriu, dar poate fi extrem de benefic – la fel ca în cazul consilierii premaritale. Terapia de cuplu nu este doar pentru cuplurile cu probleme, ci și pentru cei care:
- se pregătesc pentru o tranziție importantă (ca mutarea împreună),
- vor să își dezvolte abilități de comunicare și rezolvare a conflictelor,
- vor să își armonizeze așteptările privind viața împreună (finanțe, intimitate, spațiu personal, obiceiuri, priorități etc.).
De ce este mutarea împreună un moment critic?
Pentru că este, în esență, prima simulare a unei vieți de familie, chiar dacă fără acte. Poate scoate la iveală:
- diferențe de stil de viață (ordine, curățenie, program),
- modalități diferite de gestionare a stresului,
- nevoi de spațiu personal,
- obiceiuri de consum și priorități financiare,
- moduri diferite de a exprima afecțiunea.
Toate acestea pot fi gestionate cu mai multă ușurință dacă sunt discutate preventiv, nu doar când devin sursă de conflict.
Cum poate ajuta terapia înainte de mutare?
Un terapeut de cuplu vă poate sprijini să:
- identificați și exprimați clar așteptările legate de viața împreună,
- discutați despre fricile și nesiguranțele fiecăruia,
- creați un plan clar despre responsabilitățile comune (casnice, financiare, emoționale),
- învățați să vă ascultați activ și să gestionați neînțelegerile fără escaladare.
Ce puteți face și fără un terapeut?
Dacă nu mergeți încă la terapie, puteți începe acum cu:
- serii de conversații ghidate: „Ce aștept de la viața împreună?”, „Ce mă sperie?”, „Cum îmi imaginez rutina zilnică?”, „Cum rezolvăm conflictele?”
- jurnal comun: unde notați gânduri și dorințe legate de mutare,
- reguli de bază ale comunicării: fără reproșuri, ascultare activă, validarea emoțiilor celuilalt.
Concluzie
Da, terapia de cuplu poate fi foarte utilă chiar și (sau mai ales) înainte să vă mutați împreună, chiar dacă nu aveți probleme. Este un instrument de pregătire emoțională, maturizare relațională și prevenție. Iar faptul că vă este frică arată că vă pasă și că doriți ca această etapă să reușească. Este un semn de maturitate.

@Doamna Clara, da, o cunosc, dar nu sunt de acord cu relația noastră. Noi ne dorim să o continuăm pentru că ne iubim enorm. Ne este frică de necunoscut, totuși.

Si aveti amandoi servicii? Unde sa va mutati singuri? Aveti locuinta? Prin ce va veti sustine dupa aceasta mutare? Tu nu erai student? Trebuie sa aveti niste venituri din care sa va intretineti daca vreti sa va mutati singuri.

Sfatul meu din experienta este sa te muti doar cu viitoarea ta sotie.
La casatorie trebuie sa fie de acord si parintii si sa va sprijine.
La casatorie trebuie sa fie de acord si parintii si sa va sprijine.

Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte recente din această secțiune:
- 2Logodnica mea mi-a spus că și-a scos uterul pentru a nu mai face copii. Este posibil?
- 1Casatorie toxica
- 0Cum ar trebui să arate un contract pentru prestarea servicilor psihologice?
- 1M-am indragostit de o colega de munca
- 5Abuz psihologic în cuplu
- 2Să lupt sau să renunț?
- 1Certuri si lipsa de empatie
- 1Probleme in relație de 4 ani
- 1Copilul lui din alta relatie
- 1Relație abuzivă sau problema este la mine?