fractura clavicula-tratament
Prietenul meu si-a fracturat clavicula in doua locuri i-a cazut o bucata de fier.I s-a pus un corset i-au spus ca nu-i cazul de operatie, intre timp s-a umflat si invinetit. acum e mai bine am inteles ca s-a retras, dar medicul i-a schimbat ulterior bandajul si l-a cam strins ca din nou s-a umflat.Am citit ca nu se poate pune in ghips, dar as vrea sa-mi fie clara situatia ca daca se stringe prea tare singele nu circula si nu e bine! nu-i asa?pe urma pot aparea complicatii.pe urma la cit tim se poate face din nou o radiografie?bandajele se pot lua jos? si se scimba periodic?
1 comentarii
fractura de clavicula se opereaza sau se trateaza cu ajutorul ortezelor de genul: http://www.thuasne.de/thuasne/front/pid/66.
edemul local si hematomul local sunt semne normale dupa fiecare fractura.
fractura de clavicula rar se asocieaza cu leziuni ale vaselor sau nervilor din zona respectiva, extrem de rar este o fractura deschisa - in aceste cazuri operatia este obligativa
un bandaj prea strans combinat cu hematomul si edemul local poate cauza o comprimare a nervilor sau vaselor din zona.
fractura de clavicul are un potential de vindecare destul de buna, de aceea rar se opereaza, bandajul are rolul de a impiedica surtarea claviculei, fapt care are consecinte negative in unele cazuri (fostul meu sef a zis ca singurul caz unde operatia are avantaj major este in cazul aruncatorilor de sulita - aceasta parere insa este dupa parerea mea destul de subiectiva)
trebuie ales o orteza care se poate regla dupa cerintele cazului si a pacientului. timpul de vindecare este la adulti 4-6 saptamani. dupa tipul de fractura, radiografii de controll se fac saptamanal (la fracturi cominutive cu dislocare) sau la 4 saptamani (cele fara dislocare, sau cele "greenstick")
edemul local si hematomul local sunt semne normale dupa fiecare fractura.
fractura de clavicula rar se asocieaza cu leziuni ale vaselor sau nervilor din zona respectiva, extrem de rar este o fractura deschisa - in aceste cazuri operatia este obligativa
un bandaj prea strans combinat cu hematomul si edemul local poate cauza o comprimare a nervilor sau vaselor din zona.
fractura de clavicul are un potential de vindecare destul de buna, de aceea rar se opereaza, bandajul are rolul de a impiedica surtarea claviculei, fapt care are consecinte negative in unele cazuri (fostul meu sef a zis ca singurul caz unde operatia are avantaj major este in cazul aruncatorilor de sulita - aceasta parere insa este dupa parerea mea destul de subiectiva)
trebuie ales o orteza care se poate regla dupa cerintele cazului si a pacientului. timpul de vindecare este la adulti 4-6 saptamani. dupa tipul de fractura, radiografii de controll se fac saptamanal (la fracturi cominutive cu dislocare) sau la 4 saptamani (cele fara dislocare, sau cele "greenstick")
Alte subiecte recente din această secțiune:
- 3Interpretare Radiografie si CT Glezna Stanga cu concluzie Fractura Trimaleolara
- 0Clavicula - Disjunctie acromo-claviculara, fractura distala 1/3
- 3Chist sinovial in talpa
- 0Proteza genunchi
- 1Fractura Calcaneu
- 2Formatiune osoasa care ma deranjeaza la mers, pe laterala externa la laba picior
- 2Scoaterea materialului de osteosinteza- fractura de platou Schatzker VI
- 1Fractura ischio pubiana cu deplasare
- 1Rog părere la aceasta radiografie după operație
- 3Fractura humerus