fractura clavicula-tratament

13-05-2011
metukaseli_61
Nu este medic/terapeut
metukaseli_61
Prietenul meu si-a fracturat clavicula in doua locuri i-a cazut o bucata de fier.I s-a pus un corset i-au spus ca nu-i cazul de operatie, intre timp s-a umflat si invinetit. acum e mai bine am inteles ca s-a retras, dar medicul i-a schimbat ulterior bandajul si l-a cam strins ca din nou s-a umflat.Am citit ca nu se poate pune in ghips, dar as vrea sa-mi fie clara situatia ca daca se stringe prea tare singele nu circula si nu e bine! nu-i asa?pe urma pot aparea complicatii.pe urma la cit tim se poate face din nou o radiografie?bandajele se pot lua jos? si se scimba periodic?
1 comentarii
0
14-05-2011, ora 11:40
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
fractura de clavicula se opereaza sau se trateaza cu ajutorul ortezelor de genul: http://www.thuasne.de/thuasne/front/pid/66.
edemul local si hematomul local sunt semne normale dupa fiecare fractura.
fractura de clavicula rar se asocieaza cu leziuni ale vaselor sau nervilor din zona respectiva, extrem de rar este o fractura deschisa - in aceste cazuri operatia este obligativa
un bandaj prea strans combinat cu hematomul si edemul local poate cauza o comprimare a nervilor sau vaselor din zona.
fractura de clavicul are un potential de vindecare destul de buna, de aceea rar se opereaza, bandajul are rolul de a impiedica surtarea claviculei, fapt care are consecinte negative in unele cazuri (fostul meu sef a zis ca singurul caz unde operatia are avantaj major este in cazul aruncatorilor de sulita - aceasta parere insa este dupa parerea mea destul de subiectiva)
trebuie ales o orteza care se poate regla dupa cerintele cazului si a pacientului. timpul de vindecare este la adulti 4-6 saptamani. dupa tipul de fractura, radiografii de controll se fac saptamanal (la fracturi cominutive cu dislocare) sau la 4 saptamani (cele fara dislocare, sau cele "greenstick")
Adaugă un comentariu / răspuns

23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul