fractura humerus - placuta nescoasa

05-06-2010
cora lia
Nu este medic/terapeut
cora lia
Stimate domnule doctor,

In urma cu trei ani (la 42 ani) am avut o fractura de humerus 1/3 proximala Neer 3.
Mi s-a facut osteosinteza cu placa Philos (titan) si 8 suruburi.
Doctorul care m-a operat a spus (atunci) ca a participat la seminarii in strainatate si acolo aceste placute nu se mai scot. Am fost oare mintita?
Pana in prezent m-am simtit bine, dar acum au aparut niste dureri scurte, puternice, la unele miscari ale bratului si am observat depunere de calus in articulatia umarului.
Va rog, din suflet, sa-mi spuneti daca:
- Este obligatorie scoaterea placutei?
- Este important ca operatia scoatere a placutei sa fie facuta de acelasi doctor care a montat-o?
- Si, daca nu va cer prea mult, care sunt riscurile la care ma expun daca nu mai fac aceasta operatie?
Mentionez ca pana acum am avut 2 anestezii generale si imi este foarte frica.

Cu mult respect,
Cora-Lia
25 comentarii
0
06-06-2010, ora 20:55
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
cora-lia: placa Philos este si in prezent una din cele mai moderne metode de fixare a fracturilor din aceasta zona. noi practic sau operam o fractura proximala de humerus cu Philos sau trimitem pacientul la kinetoterapie. placa rar se scoate numai daca cauzeaza probleme pacientului, titaniul fiind un metal bine tolerat de organism, si se integreaza bine unde se pune, asta si creaza problema, este greu de scos.
"am observat depunere de calus in articulatia umarului" acest lucru cum ai observat daca pot sa intreb?
ca raspuns: nu este obligatoriu scoaterea placii, insa daca iti creaza probleme trebuie scoasa (daca placa este de vina placa si nu altceva, acest lucru se poate decide cu o examinare clinica si radiologica)
poate sa-l scoata si altcineva placa, insa respectivul trebuie sa cunoasca placa, metoda de operatie si sa aiba instrumentar pentru scoaterea lui, altfel usor operatia poate fi un esec total
necunoscand exact ce anume creaza problema nu pot da un verdict ce riscuri sunt daca nu-l scoti, eventual poti sa-zi spun care sunt riscurile daca-l scoti
anestezia intr-un spital civilizat este foarte sigura in zilele de azi, normal are riscurile sale insa nu se compara cu cele de acum 20-30 de ani
0
08-06-2010, ora 20:12
cora lia
Nu este medic/terapeut
cora lia
Stimate domnule doctor,

Va multumesc mult pentru raspuns.
M-am decis, cel putin pentru moment, sa nu ma mai supun unei operatii.

Am considerat ca este depunere de calus deoarece umarul stang s-a deformat, prezinta o excrescenta pe care nu am avut-o dupa operatie si care evolueaza.
Se va stopa oare acest proces de deformare???

Cu mult respect,
Cora-Lia
0
08-06-2010, ora 20:55
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
cora-lia, azi un coleg de al meu a scos o placa Philos (destul de rar se intampla), am asistat sa vad totusi despre ce vorbim (pentru ca eu pana acum nu am scos niciuna din placile puse). Noi avem un instrumentar special de la firma producatoare pentru caz de urgenta, care poate fi folosit pentru practic orice placa si surub produs de synthes, din fericire nu a fost nevoie de ea, operatia a durat cam o ora, si a decurs fara probleme. insa instrumentarul de scoatere nu cred ca exista la orice spital, poate ca nu va fi nevoie de el insa daca numai un surub se incapataneaza si nu se lasa scos atunci pot fi probleme serioase fara instrumentar adecvat.
Daca observi ca umarul tau se "deformeaza" si acesta evolueaza in timp ar fi bine sa te prezinti la un consult ortopedic, poate ca nu este nimic grav insa cine stie. la intrebarea ta nu se poate da un raspuns, necunoscand natura "excrescentei", nici evolutia acesteia nu se poate aprecia, de aceea trebuie un control ortopedic si daca este nevoie atunci examinari radiologice, CT si asa mai departe.
Cu stima
adamantium
0
08-06-2010, ora 21:32
cora lia
Nu este medic/terapeut
cora lia
Stimate domnule doctor,

Va multumesc inca o data pentru raspuns si va admir interesul.
O sa urmaresc si mai atenta evolutia umarului si o sa va urmez sfatul.
Doctorul care m-a operat mi-a spus ca probabil (nu stia sigur), nu voi mai putea fi supusa unui CT, din cauza placutei.

Cu mult respect,
Cora-Lia
0
10-04-2011, ora 00:39
stancioiu
Nu este medic/terapeut
stancioiu
Buna ziua domnule doctor,
Am 23 de ani si in noiembrie am fost operat in Danemarca pentru o fractura in treimea proximala.Mi s-a pus placuta Phillos.Au trecut 5 luni deja de la operatie.Ma simt excelent si am recuperat rapid 95% din miscari asa cum mi s-a spus.Forta in brat inca nu este la fel de mare ca la mana neoperata.Mie mi s-a spus ca recomandat ar fi sa mi se scoata placa in 3-6 luni dupa operatie.As dori sa stiu daca este necesara aceasta operatie si mai ales perioada de recuperare aferenta ei.Dupa operatie am inceput exercitiile de recuperare in 2 saptamani, iar dupa 10 saptamani eram cum sunt acum, deci am avut o recuperare mult mai rapida.As dori sa stiu daca recuperarea dupa operatia de scoatere a placutei dureaza la el de mult sau mai putin.Va multumesc,
cu respect Dan
0
10-04-2011, ora 19:14
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Tocmai a raspuns colegul meu in postarile precedente.
Exista un singur principiu: operatiile pe humerusul proximal trebuie evitate, datorita riscului de intrerupere a vascularizatiei si, prin urmare, a riscului de necroza a capului humeral.
Principial, daca placa nu va derenjeaza ar trebui lasata pe loc.
Totul trebuie insa analizat in context clinic, impreuna cu studierea radiografiilor.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
10-12-2013, ora 22:21
gabriel1975
Nu este medic/terapeut
gabriel1975
Buna ziua Dl.Doctor.
In urma cu 90 de zile am avut un accident rutier in urma caruia am avut fractura cominutiva 1/3 medie humerus drept, se practica osteosinteza cu placa cu 3+3 suruburi si 2 suruburi interfragmentare.Dupa operatie la 21 de zile mi s au scos firele si mi sa spus sa incep gimnastica, dupa 1 luna mi a aparut o infectie purulenta granulom de fir, am fost operat din nou si in urma antibiogramei au gasit stafilococ auriu, am luat antibiotice.De 3 zile mana e umflata si dureri insuportabile, astazi am fost la Doctorul care ma operat, mi a facut raza si sa constat ca s au deplasat 2 suruburi in partea de jos a placii, va rog sa mi spuneti daca e grav si ce trebuie sa fac, mana este inca foarte umflta.
Va multumesc anticipat
0
11-12-2013, ora 10:06
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
din moment ce in zona respectiva ati avut deja o infectie, prima idee ar fi ca suruburile s-au deplasat din cauza unei infectii (practic puroiul mananca osul si suruburile aluneca afara din osul devenit prea moale).
corectitudinea osteosintezei fara a vedea radiografiile este imposibil de precizat, insa daca in partea distala initial au fost 3 suruburi si acum este numai una, atunci probabil osteosinteza nu mai tine.
s-a facut un examen de laborator? cum sunt parametrii de infectie (CRP, Leucocite)?
0
11-12-2013, ora 12:14
gabriel1975
Nu este medic/terapeut
gabriel1975
Buna ziua, nu mi sa facut nici o analiza, pur si simplu a privit radiografia si a zis ca din cauza ca sa miscat muschii prea tare au iesit suruburile nu stiu daca e posibil asa ceva, mai degraba ce spuneti dv deoarece ma gasit si cu stafilococ auriu luat din spital in urma operatieisi sa nu o mai fortez o luna sa facem din nou raza sa vedem cum evolueaza, Momentan am mana foarte foarte umflata abia pot sa o indoi de la cot si dureri insuportabile si tot imi zice sa fac miscare ca se desumfla mana..Va mutumesc pentru raspuns.Nu stiu incotro sa o apuc
0
11-12-2013, ora 13:11
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
cum am zis prima idee ar fi o infectie, a doua ar fi o tromboza venoasa a mebrului superior. ambele necesita examen fizic se labor
0
15-12-2013, ora 21:04
Dr. Manuel Nastai
Ortopedie si traumatologie, Stuttgart
Dr. Manuel Nastai
@gabriel1975:
Colegul are foarte mare dreptate. In primul rand trebuie identificat daca este vorba despre o infectie profunda care sa determine osteoliza (sa fie "mancat" osul de infectie) si in acest fel sa apara o protruzie a suruburilor ("cutting out" in termeni medicali). Aceasta se exprima clinic prin ürezenta de semne de infectie (roseata, caldura locala, umflatura, durere, fluctuenta, febra), respectiv valori inflamatorii ridicate (le-a mentionat colegul anterior). O ecografie poate sa puna in evidenta un abces. Daca se exclude un abces durerile dvs pot fi explicate de un cutting out datorat de regula unei insuficiente stabilitati imediat postoperatorii sau altor factori care tin de tehnica. O radiografie in 2 incidente ar fi in acest sens absolut necesara. Daca nu va descurcati sa le urcati pe internet, va pot ajuta.
0
15-12-2013, ora 23:36
gabriel1975
Nu este medic/terapeut
gabriel1975
Buna seara.Nu prezint nici una din simptomele descrise de Dv.pentru infectie, Dl.Doctor care ma operat a zis ca se datoreaza intensitatii cu care am inceput gimnastica de recuperare, spune ca a fost prea devreme.Acum mi sa mai desumflat mana dar persista dureri in zona cotului si nu pot indrepta bratul parca l blocheaza ceva din cot plus de asta simt ca se misca surubul in os.Va multumesc din suflet pentru raspuns.
0
10-01-2014, ora 20:49
gabriel1975
Nu este medic/terapeut
gabriel1975
Buna seara, as vrea sa pun poze cu razele facute, daca ma puteti ajuta, va rog
1
18-01-2014, ora 18:41
gabriel1975
Nu este medic/terapeut
gabriel1975
http://tinypic.com/?t=postupload
0
18-01-2014, ora 18:54
gabriel1975
Nu este medic/terapeut
gabriel1975
http://i44.tinypic.com/1t0wzs.jpg,
0
18-01-2014, ora 19:06
gabriel1975
Nu este medic/terapeut
gabriel1975
Buna seara, am revenit cu raze, va rog frumos din suflet da ti mi un raspuns o parere ce as putea face in cazul asta, va multumesc anticipat!

http://oi43.tinypic.com/4imnux.jpg

http://oi44.tinypic.com/1t0wzs.jpg

http://oi44.tinypic.com/zyhhjp.jpg
0
18-01-2014, ora 19:40
Dr. Manuel Nastai
Ortopedie si traumatologie, Stuttgart
Dr. Manuel Nastai
Din cate se vede in radiografiile uploadate (nu sunt de cea mai buna calitate pozele) pare a fi vorba despre o pseudartroza atrofica (nevindecare a fracturii), probabil datorita unei infectii in focarul de fractura. In acest caz noi tratam astfel: indepartarea placii si a suruburilor, curatarea acelui focar de fractura de osul mort, indepartarea puroiului, prelevarea de material pentru analiza microbiologica, fixarea osului cu un fixator extern, terapie cu sistem VAC si antibiotic parenteral (pe vena) in functie de rezultatul antibiogramei. In functie de evolutie urmeaza mai multe reinterventii de curatare si de schimbare a buretelui introdus in plaga pana ce suntem siguri ca am scapat de infectie si apoi se face o reosteosinteza cu o placa LCP-DCP de aceasta data si probabil si cu grefa osoasa prelevata din creasta iliaca (se iau bucatele de os din bazi pentru a stimula vindecarea plagii).
0
18-01-2014, ora 21:07
gabriel1975
Nu este medic/terapeut
gabriel1975
va multumesc foarte mult de raspuns. Ce analize trebuie sa fac ca sa-mi dau seama daca acolo mai este infectie??? Din cate imi dau seama s-a folosit o placa prea scurta plus inca 2 suruburi puse intrafragmental in focar, astea ducand la o noua fractura in partea de jos a humeruslui. Daca am asigurare medicala in Slovakia (valabila) asi putea sa fac interventia unde profesati dumneavoastra? Va mai rog tare mult sa-mi spune-ti o parere ( credeti ca aceasta operatie a fost gresita de la bun inceput)?
0
18-01-2014, ora 21:15
Dr. Manuel Nastai
Ortopedie si traumatologie, Stuttgart
Dr. Manuel Nastai
Nu cred ca asigurarea din Slovacia va acoperi costurile acestui tratament aici, deoarece aceasta boala nu reprezinta o urgenta in sine, desi in aceste boli trebuie intervenit cat mai repede posibil. Boala dateaza de mult. Nu va sfatuiesc sa mai continuati diagnosticele si cautarea tratamentelor online, ci sa va prezentati cat mai repede intr-un serviciu de ortopedie si traumatologie capabil sa va trateze.
0
07-01-2016, ora 17:22
euzen
Nu este medic/terapeut
euzen
Buna ziua si un an nou cu multa sanatate!
Revin si eu la topicul de mai sus dupa mai bine de doi ani de la ultimul raspuns.

Ma gasesc si eu in situatia de a avea o placuta de titan si un numar frumos si norocos de 13 suruburi de fixare a osului humerus, os care a suferit o fractura cuminitiva in urma unui accident de bicicleta.

Accidentul si operatia au avut loc in anul 2009 la varsta de 30 de ani iar dupa momentul operatiei si recuperare chirurgul care m-a operat la Spitalul Universitar mi-a recomandat sa revin dupa un an dupa operatie pentru o noua operatie de extragere a placii si a suruburilor de fixare.

Pana la acest moment scuzele au fost mai puternice decat motivatia de a ma opera in conditiile in care m-am recuperat 97% si nici nu am dureri sau alte efecte secundare in afara slabirii puterii bratului drept si usoare dureri la eforturi mai mari.

Intrebarile mele sunt:
1. Sunt riscuri daca raman cu aceasta placa de titan pentru totdeauna in brat in conditiile in care acum ma simt excelent si nu stiu cum m-as simtii dupa operatie.
2. Este obligatorie aceea operatie pe care mi-o recomanda doctorul la un an dupa prima operatie?

Multumesc mult!
0
01-04-2016, ora 18:09
Mariana Toma
Nu este medic/terapeut
Mariana Toma
Buna ziua,
In urma cu 5 ani finul meu (avea 23 de ani) a avut o grava fractura de Humerus.A fost operat si i s-a pus o placa de titan, cu 11 suruburi. Parintii lui au cumparat placa de titan, deoarece li s-a spus ca aceasta nu mai trebuie scoasa. Dupa doi-trei ani baiatul a inceput sa aiba probleme cu bratul si azi l-au operat din nou, ca sa-i scoata placuta. Operatia a durat 5 ore, deoarece suruburile erau deja sudate de placa de titan. Sub placa era o infectie care nu s-a vazut la ecografie. Va rog sa-mi spuneti cum este posibil ca o placa de titan (nu stiu ce tip era, dar a fost cea mai scumpa, din cele care li s-a oferit) sa dea asemenea reactii si cum a fost posibil sa se sudeze suruburile de placa?
Multumesc!
0
01-04-2016, ora 19:18
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
placile de titaniu cu angulatie stabila au nevoie de o surubelnita cu moment de forță (de ex. 4, 5 Nm). acesta permita o legatura ideala a capului surubului cu placa. o surubelnita cu moment de forță costa mult si sunt si instrumente delicate. daca insa nu este folosita atunci operatorul are tendinta de a strange mai mult ca necesar surubul in placa si capul surubului se "sudeaza" cu placa.
infectia nu are legatura cu materialul placii, desi placile de titaniu se infecteaza mai rar decat cele de otel.
0
02-04-2016, ora 05:17
Mariana Toma
Nu este medic/terapeut
Mariana Toma
Buna dimineata! Va multumesc mult pentru raspuns.
0
24-09-2017, ora 22:01
tant
Nu este medic/terapeut
tant
buna seara.in urma cu trei luni am facut o interventie chirurgicala ;osteotomie platou tibial extern cu fixare cu placuta de titan LISS.doua suruburi filetate plus doua partial filetate.va rog sa ma ajutati cu o parere avizata pentru ca la intrebarea pusa celor doi medici specialisti care au participat la operatie daca placuta se extrage sau ramane definitiv in picior am primit doua raspunsuri diferite.mentionez ca am 46 de ani si greutatea de 62 kg.va multumesc anticipat.
0
05-05-2018, ora 10:38
Oana 18
Nu este medic/terapeut
Oana 18
Buna ziua,
Am fost operata acum 3 săpt la degetul 4 de la mâna stângă și mi s au pus 2 șuruburi de titan și după 3 zile mi s a spus sa incep recuperarea la kinetoterapie. Degetul s a umflat iar, doare și vreau să înțeleg ce a fost greșit. Cică scoaterea șuruburilor ar ajuta și că e posibil sa fie o infecție dar din ce știu, titanul in sine nu produce infecții. Ce pot face?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: