frica, panica ajutor!

02-01-2008
carola
Nu este medic/terapeut
carola
sincer nu stiu la care sectiune de pe forum.Pot spune ca azi mi-am petrecut ziua cautand un raspuns la ceea ce mi se intampla.Si parca i--mi spun povestea a mia oara.Am incercat la sectiunea neurologia si am constientizat ca ma regasesc la psihoterapie.Acum o luna facand pt prima oara o calatorie inafara tarii am ajuns la urgenta.Simptome Insuficienta respiratorie, puls accelerat, imina i-mi zbura din piept stare de lesin, pierderea costiintei.Iar singurul lucru la care ma gandeam oare am sa-mi revad copilul ramas acasa.Ei in 20 min.dupa investigatii EKG, si alte investigatii cardiologice caci am crezut ca sufar de vreo afectiune cardio. toate au fost ok iar cei de acolo s-au uitat la mine ca la vreo nebuna dornica de a face senzatie.La sosirea in tara mi-am facut diverse investigatii, glanda tiroidiana, analize de sange, ca, mg, etctoate s-au dovedit a fi in buna regula.Doar ca starea de neliniste nu a trecut, nu am chef de nimic, nimic nu ma multumeste, am vise ciudate si am ajuns la concluzia ca mi-e frica de moarte.Acu cateva zile a inceput sa ma doara capul o durere suportabila(cefalee), si iar sunt intr-o stare tensionanta ca s-ar putea intampla ceva cu mine.si vreau sa-mi fac investigatii pt a ma linisti.Simt ca o iau razna, nu ma mai pot bucura de copilul si de minunata mea familie.Si sotul am vazut ca e cam reticent la ceea ce mi se intampla si-mi spune ca tot pe la medici sunt.Vreau sa mentionez ca azi vara a trebuit sa venim din concediu deoarece am crezut ca am cancer la san.VA ROG SA MA AJUTATI ce sa fac, unde sa ma adresez sau chiar o sa inebunesc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
60 comentarii 12 Înainte ›
0
02-01-2008, ora 00:00
cristinx
Nu este medic/terapeut
cristinx
Daca spui ca ti-ai facut analizele si ti-au iesit bine cred ca cel mai bine ai apela la un psiholog sigur el te poate ajuta.
0
02-01-2008, ora 00:00
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
Ar fi bine sa realizezi ca totul este bine si te panichezi in zadar. dca nu reusesti iti recomand sa apelezi la un homeopat...este un tratament care poate sa te faca bine.
Pana te hotarasti sa faci asta poti lua tinctura de VALERIANA 30 pic. la 8 ore..
0
02-01-2008, ora 00:00
orosz
Nu este medic/terapeut
orosz
Ai cunva o iubire care nu sa indeplinit?
0
03-01-2008, ora 00:00
carola
Nu este medic/terapeut
carola
scuza-ma orosz dar nu ai vrea sa faci schimb cu mine sa vezi si tu ce bine e?cred ca nu ti-ar mai arde de glume!!!!!!!
0
03-01-2008, ora 00:00
cristinx
Nu este medic/terapeut
cristinx
Eu nu cred ca orosz a supus-o cu rautate, pentru ca acesta poate fi unul dintre motive, chiar daca iubirea neiplinita sau motivul pentru care te-ai suparat a fost cu mult timp in urma, debea acum poate sa aiba repercursiuni. Cu ce te pot ajuta este sa i-ti spun sa nu te panichezi, Nu o sa mori, Nu o sa te sufoci, Nu o sa inebunesti.In momentul ca icepe panica incerca sa te relaxezi(vezi aici pe forum ca sunt cateva metode de relaxare) in caz ca nu gasesti spune si am sa ti le scriu eu. Daca vrei incearca sa iei Sedatif PC 2 past/3 ori pe zi, nu iti creaaza dependenta este un produs hemeopat.
Succes
0
03-01-2008, ora 00:00
carola
Nu este medic/terapeut
carola
va multumesc.stiind ca pot spune lucruri unor persoane care ma inteleg si trec sau au trecut prin asa ceva ma ajuta. ma voi consulta cu un medic homeopat sa vedem poate are solutii de un real folos pt. cosmarul pe care il traiesc.Multumesc!
0
03-01-2008, ora 00:00
orosz
Nu este medic/terapeut
orosz
Intrebarea nu ti-am pus ca o gluma! Daca nu acesta este problema atunci o alta intamplare emotional care a avut efect la sitemul nervos *in creier* este complicat sa-ti esplic dar in principiu este o reactie de biochimie .Asa cum ti-a propus cristinx trebuie sa te duci la un medic Homeopat in cazul tau medicina generala nu are multe soluti.Dupa acea iti propun sa te duci si la un pshiolog cu ajutorul caruia te reintorci la puctul emotional care a declansat starea ta actuala *in principiu acesta trebuie rezolvat* medicamentele sant necesare.
0
04-01-2008, ora 00:00
cristina miclea
Nu este medic/terapeut
cristina miclea
buna edinna (daca acesta este numele tau) si La multi ani !Am 29 de ani, un baietel de 3 ani si de 1 an si jumatate ma confrunt cu probleme asemanatoare cu ale tale.Totul a inceput in urma cu 2 ani, in octombrie, cand iesisem cu baietelul meu sa il plimb.Mi s-a facut rau pe strada:inima a inceput sa-mi bata ffff repede, senzatie de lesin, frica de lesin, de moarte, mi s-au inmuiat picioarele si am inceput sa tremur usor, mi-au amortit buzele si mainile...ce sa mai zic...cumplit.Am ajuns la spital si mi-au spus clar ca e atac de panica.am f multi prieteni medici si mi s-au facut toate investigatle posibile.de atunci intr- o luna mi s-a facut rau rau de ori si am ajuns la medici diferiti.diagnosticul a fost acelasi.Vreau sa te incurajez pt ca stiu cat de terifiante sunt momentele alea.Eu de atunci nu am mai iesit singura pe strada cu copilul si nici singura complet.Mi-e fica sa raman acasa singura ;ma gandec la ce s-ar putea intampla daca mi s-ar face rau si fac tot felul de scenarii.sunt agitata aproape tot timpul...daca vrei mai putem vorbi.din pacate ma laud cu o experienta de un an si jumatate de frici.pot sa-ti recomand Vagostabyl( e naturist, fff bun) 2 pe zi;valeriana e buna si ea.si sedatif de la boiron e un.poti incerca u Passiflora (extract de floarea pasiunii pt atacuri de panica).Cat despre comentariile anterioare.as putea comenta dar nu are rost.Atacuriel de panica apar neasteptat ca urmare a unui stres, anxietati puternice.nu doar o iubire neamplinita poate fi considerata situatie anxiogena.in ziua de azi cu totii ne confruntam cu nenumarati factori de stres.depinde de organismul si psihicul fiecaruia cum face fata acestor factori.sper ca ti-a dat un pic de speranta in mai bine mesajul meu.ne mai auzim.Sanatate multa si curaj.
P.S.fa-ti analiza de Calciu ionic (deficitul de Calciu ionic si magneziu poate cauza astfel de stari)
0
04-01-2008, ora 00:00
cristinx
Nu este medic/terapeut
cristinx
Si eu sunt in aceeasi situatie de mai mult de 9 luni de zile, si am citit cat de cat despre ce inseamna un atac de panica.Am fost la psiholog, am luat foarte putin timp tratament(cam 1 saptamana), acum pot spune ca ma simt bine dar nu pot spune ca nu mai apare, mai rar dar apare nu cu aceeasi intensitate dar apare.Acum am tot timpul cu mine Sedatif PC, cand am nevoie iau 2 pastilute(ei spun sa iei 2 pastilute de 3 ori pe zi).
A si apropo acestea sunt motivele determinarii unui atac de panica:
- ingestia unei cantitati mari de alcool sau intreruperea brusca a consumului de alcool
- ingestia unor cantitati mari de bauturi cofeinizate
- fumatul excesiv (creste mult cantitatea de nicotina din sange)
- folosirea unor medicamente (ca cele pentru tratamentul astmului si bolilor de inima) sau intreruperea brusca a unui tratament medicamentos (pentru anxietate si insomnie)
- folosirea drogurilor, cocaina sau marihuana
- un nivel mare al stresului timp indelungat (stres cronic)
- o nastere in trecutul apropiat
- o operatie cu anestezie generala
Atacurile de panica se pot asocia sau pot fi cauzate de o anumita conditie medicala:
- disfunctii tiroidiene (hipertiroidism - exces de hormoni tiroidieni)
- afectiuni cardiace, prolapsul de valva mitrala (valva mitrala prezinta un defect care ii deterioreaza functionarea normala)
- tulburari neurologice (epilepsie)
- astm bronsic (stare patologica in care exista o nevoie intensa de aer, evacuarea acestuia din plamani facandu-se cu greutate)
- afectiuni pulmonare (bronhopneumonia obstructiva cronica)
- intreruperea medicatiei pentru bolile cardiace
- depresia
- anxietate, stres post-traumatic


Cristina miclea are dreptate, edinna ar trebui sa i-ti faci niste analize (calciu ionic, magneziu). Eu le-am facut si vreau sa iti spun ca mi-au iesit foarte mici toate mineralele din corp(magneziu, fier, zinc etc), acum iau in fiecare zi minerale.
0
04-01-2008, ora 00:00
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Buna Edinna,

ceea ce descrii tu este o stare (dobandita) de anxietate, care poate avea mai multe cauze, insa de obicei este rezultatul unei stari de stress intern care fie a aparut brusc in urma unui eveniment vizibil, fie s-a acumulat in timp, in mod mai putin vizibil.
Momentele de culminare ale anxietatii se apropie de atacul de panica, dupa care situatia se linisteste, pana la o noua acumulare care va produce o noua apropiere de un atac de panica.

Cea mai rapida cale de a-ti regasi linistea, este de a merge la un psihoterapeut (bun) de la tine din oras. Daca spui ca si cu analizele stai ok, cred ca intr-un timp scurt poti reveni la normal. Ba mai mult, cu ajutorul psihoterapeutului poti invata cum sa dizolvi anxietatea asta de fundal.
Daca nu ai o lipsa de calciu sau magneziu, orice alte pastile nu vor face altceva decat sa "acopere" starea de anxietate, lasand-o sa se dezvolte sau sa se conserve sub "paturica" de calmante.
Deoarece...pastilele nu dau raspunsuri la intrebari, si nici nu creeaza strategii eficiente de revenire.
Tocmai de aceea, iti recomand sa faci (cel putin) o vizita la un psihoterapeut, sa dezvoltati subiectul asta.

Recomandarea este valabila si pentru celelalte doua participante la acest topic, cu situatii asemanatoare.

Toate cele bune,
Andrei Dumitrescu
0
04-01-2008, ora 00:00
cristinx
Nu este medic/terapeut
cristinx
In cazul meu pastilele nu au dat nici un rezultat cum am spus mai sus am luat tratament 1 saptamana dupa care am facut terapie 3 luni de zile.Am la mine tot timpul Sedatif PC in caz ca se intampla desi sa intamplat dar am incercat sa ma relaxez, sa ma calmez si sa nu iau acele pastile.
Intradevar cea mai buna varianta este psihoterapia
0
05-01-2008, ora 00:00
anna_marya
Nu este medic/terapeut
anna_marya
buna tuturor.aceeasi problema o am si eu cristinx.de cand am fost diagnosticata cu LES si am inceput tratamnetul cu prednison am cazut(cred)intr-o depresie...nici nu stiu la ce se incadreaza starea mea...plang de 3-4 ori pe zi, ma vad ca si moarta, stau in casa ca si pe punct de plecare spre spital, ma vad parasita de toti desi familia e langa mine, siparca totul pt mine e un semn rau...vad numai cimitire, numai servicii funerare...aud salvarile de pe str...care si pana acum erau tot acolo dar numai ca nu le-am dat vreodata atentie...si eu sunt in aceesi situtie disperata si nu stiu ce sa fac!!!daca Doamne ajuta exista o posibilitate sa ies din starile astea va rog, spuneti-mi...ca innebunesc pur si simplu!!!!
0
05-01-2008, ora 00:00
anna_marya
Nu este medic/terapeut
anna_marya
am citit ca ar fi recomandat sa mergem la un psihoterapeut!eu sunt din bucuresti...imi poate recomanda cineva unul care intr-adevar ar putea sa ma scoata din aceasta situatie?va rog mult!!
0
05-01-2008, ora 00:00
carola
Nu este medic/terapeut
carola
azi am fost la tomogarafie.Rezultatul il voi primi doar luni pana atunci ma stresez in continuare.Nu stiu mai departe ce va fi.Sper doar ca rezultatul sa fie bine.
0
05-01-2008, ora 00:00
cristinx
Nu este medic/terapeut
cristinx
ana_marya din cate ai spus ti-e iti este frica de moarte tot ce i-ti pot spune este sa incerci sa te calmezi pt ca din asa ceva nu o sa mori nu o sa ti se intample nimic, eu inteleg foarte bine ce simti, sigur ca o sa iesi din starile astea dar depinde foarte mult de tine si de vointa ta chiar daca o sa faci terapie totul depinde numai de tine si cat de mult i-ti doresti tu sa te faci bine.
Poti cauta pe internet un psihoterapeut din zona unde stai, ti-as recomanda psihoterapeutul meu(totodata si prietena mea, probabil ca daia m-am si dus mi-a fost mult mai usor sa vb cu ea decat cu o persoana care nu o cunosteam)dar chiar astazi am vb cu ea si i-mi spunea ca este foarte ocupata si ca are f multe programari, ti-asi recomanda sa te duci la policlinica din cartierul Drumul Taberei-Bdul Timisoara chiar intre benzinarie si BCR am uitat cum se numeste acea policlinica dar am sa ma interesez daca vrei, depinde acum si de zona in care stai tu, la inceput mi-e acolo mi sa recomandat sa ma duc, sunt doua psihoterapeute f bune acolo.
Intereseaza -te si dute la un psihoterapeut.Sucesc

edinna nu mai continua sa te stresezi calmeaza-te o sa vezi ca nu ai nimic, totusi e bine ca ai facut tomografie.Sfatul meu este sa te duci la un psihoterapeut el de poate ajuata.

Terapeutul meu ma invatat sa nu spun nicidata, am sa, sau o sa fiu bine...asa ca.RELAXATI-VA sunte-ti bine(totul este in mintea voastra)
0
05-01-2008, ora 00:00
anna_marya
Nu este medic/terapeut
anna_marya
incerc din rasputeri sa lupt cu starile astea...dar pur si simplu nu fac fata...ma vad ducandu-ma.incerc sa explic ce simt dar nu se compara cu ce simt de fapt.m-a speriatfoarte tare boala asta si ce poate face ea cu mine.
Eu stau in Vitan.Crezi ca mi-ar fi de folos o psihiterapie?Sincer am nevoie de ceva sa ma ajute.din cate stiu e vb de depresie cauzata de prednison.oare prin psihoterapie scap???:((
0
05-01-2008, ora 00:00
cristinx
Nu este medic/terapeut
cristinx
anna_maryaTe cred eu stiu cum este am trecut prin asa ceva si mai rau este cand cei de langa tine nu te cred, prietenul meu credea ca fac asa numai ca sa il fac pe el sa imi acorde mai multa atentie, numai cei care au trecut prin asa ceva te pot crede.
Dar de unde sti tu sigur ca de la prednison ti-a cauzat asta?
Da prin psihoterapia te ajuta, depinde mult si de tine, sunt unele persoane care nu au mai facut niciodata un atac de panica dar la undele persoane sa intamplate ca peste ceva timp sa reapara depinde de fiecare persoana in parte
0
05-01-2008, ora 00:00
cristina miclea
Nu este medic/terapeut
cristina miclea
Buna!
Prednisonul este un corticoid ca s medicament.In general este bine sa fie evitate medicamentele pe baza de corticoizi deoarece acestea duc la eliberarea din organism a calciului.Daca cititi cu atentie prospectele unor atfel de medicamente, veti citi printre randuri ca printre efectele nedorite pot aparea depresia, atacurile de panica, tetanie...etc.Eu am facut primul atac de panica insotit de tetanie (nu doresc nici dusmanilor mei asa ceva) dupa 2 infiltratii cu Solumedrol si o intravenoasa cu hidrocortizon.Aceste 3 injectii mi-au schimbat radical viata de 1 an si jumatate...
0
06-01-2008, ora 00:00
carola
Nu este medic/terapeut
carola
aseara am decis sa merg si la o biserica.Insa la intoarcerea acasa, mi s-a facut atat de rau.Eram in masina incercam sa inchid si sa deschid geamul insa aerul de-afara nu-mi era suficient ca sa supravietuiesc.Simteam ca plutesc; aveam pe inima o piatra care nu ma lasa sa respir, gura uscata, i-mi tremurau picioarele.tensiunea arteriala buna, EKG bun, dupa un extraveral parca m-am mai linistit.De fapt m-am linistit atat de tare incat am adormit.Mi s-a prescris Xanax.Am tot citit atatea pareri contradictorii in legatura cu acest medicament.Ce ma sfatuiti sa fac?De luni gata cu concediul incep munca, sincer nu stiu cum voi face fata, tanand cont ca aceste 6 zile din acest an am fost mai mult lesinata si in pat.Vom vedea.
0
06-01-2008, ora 00:00
cristinx
Nu este medic/terapeut
cristinx
edinna ai spus "aerul de afara nu-mi era suficient" asta crezi tu, tu simti ca nu mai ai aer cand de fapt tu ai prea mult oxigen, corpul tau are nevoie si de o cantitate de dioxid de carbon, tu crezi ca ramai fara aer dar este tocmai invers ai prea mult aer, in momentul acela.
Incearca ceva cand incepe atacul, inchide ochi trage aer in piept si numara pana la 5 dupa care expira si numara pana la 7 repeta asta de cateva ori in timpul acesta gendeste te la ceva frumos unmoment frumos din viata ta si incerca sa iti relaxezi corpul.O alta metoda este suflatul in punga.
A si incerca sa ai tot timpul la tine ceva de baut(nu sucuri)incerca ceaiuri sau apa, ai putea folosi apa plata de la Boresc contine o cantitate mare de minerala(mi-a fost recomndata si mie de un doctor).
Parerea mea este sa nu iei Xanax incerca mai bine si dute la un psihoterapeut nu mai amana.
Ai spus ca de luni incepi serviciul, cand te trezesti dimineata incerca sa faci un pic de miscare macar 5 minute dupa care inchide ochii si incerca exercitiul cu respiratia cum ti-am spus, repeta de gateva ori si ai putea sa iei SEDATIF PC2 pastilute(am spus si mai sus)este un medicament hemeopat.
Succes!
0
06-01-2008, ora 00:00
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Buna Edinna,

Dovada ca la tine nu e chiar atat de severa situatia, este ca ai reactionat foarte bine la un Extraveral.
In ceea ce priveste medicatia cu iz psihiatric, majoritatea medicamentelor din acest domeniu fie dau o oarecare dependenta, fie pot avea efecte secundare nedorite. Tocmai de aceea este bine sa apelezi la o astfel de solutie numai atunci cand eventualele efecte secundare o sa ti se para mult mai putin importante decat severitatea simptomului tau actual.
Pe de alta parte, chiar si pastilele astea necesita o convingere din partea ta, si o "dedicatie" : daca intri in hora, cam trebuie sa accepti ca va trebui sa iei o vreme ( nu tocmai scurta) respectiva medicatie...
Pe de alta parte, adevarul este ca in afara de Xanax care da, cam da dependenta (ca majoritatea benzodiazepinelor) mai exista si alte pastile cu efect calmant pe care le poate prescrie un psihiatru, mai potrivite pentru cineva ca tine care reactioneaza bine chiar si la un extraveral.

Acum, pentru ca maine vine prima zi de lucru, iar pastilele inca ne pun probleme de incredere iar decizia de a vedea un psihoterapeut nu ai luat-o in calcul (intr-adevar, si asta ar fi tot o investitie -in tine- si in plus o abatere de la programul tau normal o data pe saptamana) iata ce poti face tu de una singura (nu e psihoterapie, e auto-ajutare):

- identifica in jurul tau toti posibilii factori de stress, si NOTEAZA-I intr-un caiet (cand ii vezi scrisi, unele lucruri devin mai clare, hartia nu suporta confuzii). Incearca sa mergi mai in profunzime. (de ex. "ma deranjeaza serviciul" -> ce anume ma deranjeaza la serviciu ? Job-ul in sine, unii colegi, seful, programul, etc..)

- apoi pune-ti intrebarea (la fiecare factor de stress in parte) : cum de am ajuns eu in situatia de a tolera in viata mea asemenea factori de stress ? Cum as putea fie elimina (mai greu, dar nu imposibil) fie schimba ceva in jurul meu (fiindca chiar meriti !) astfel incat chestia asta sa nu mai fie un factor de stress asa mare ?

Mai mult decat atat, fa un clasament al factorilor de stress, si vezi cine te deranjeaza cel mai mult. Cateva minute cu creionul in mana si o foaie de hartie (chiar asa, ca o tema pentru acasa), pot aduce uneori clarificari la care nici nu te-ai gandit...

Pentru ca nu trebuie sa uiti, atacul de panica va continua sa fie acolo atat timp cat nivelul tau de stress se mentine, si deci cat timp cauzele raman neschimbate...

Toate cele bune si
succes,

Andrei
0
06-01-2008, ora 00:00
carola
Nu este medic/terapeut
carola
as dori sa va mai intreb ceva. Aceasta stare ar putea porni si de probleme endocrinologice.Noduli tiroidieni, etc?Desi analizele ale glandei tiroide au fost ok, majoritatea au pus problema asta, tinand cont ca in urma cu cateva luni am luat pastile de Metabol ce contine crom si iod.S-ar putea ca Iodul sa fi (facut ceva rau)glandei tiroide si sa am astfel de simptome?
0
06-01-2008, ora 00:00
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Mi se pare foarte putin probabil, mai ales daca spui ca analizele tiroidiene au iesit ok. Situatiile psihice eventuale pe care le poate genera tiroida apar in cazuri clare, cand hormonii tiroidieni au probleme de dozaj.
Metabol este un supliment nutritiv, nu un medicament, ca atare dozele de substante active din el trebuie sa fie foarte moderate.
0
06-01-2008, ora 00:00
carola
Nu este medic/terapeut
carola
cat de dese pot fi aceste crize?Vreau sa mentionez ca de vreo saptamana in fiecare zi am acea stare fara a avea vreun motiv de panica.De la un moment la altul mi-e rau.Oare asta sa fie atacu de panica.Cel mai mult ma nelinisteste faptul ca fiecare medic are o alta opinie si nimeni nu-mi da un raspuns la boala de care sufar.
0
06-01-2008, ora 00:00
cristinx
Nu este medic/terapeut
cristinx
Aceste crise pot fi foarte des pana la 2 pe ora?Eu de exemplu avea 2-3 pe zi. Cat despre medici nu stiu ce sa iti spun daca toti iti dau alt diagnostic.
Ca sa poti sa iti dai seama cam acestea sunt simtomele unui atac de panica:
-palpitatii, batai puternice ale inimii sau puls accelerat
-transpiratii
-tremuraturi sau tremur al intregului corp
-senzatie de lipsa de aer sau de sufocare
-senzatia de a se innabusi
-durere sau discomfort toracic
-greata sau discomfort abdominal
-senzatia de ameteala, de instabilitate sau de lesin
-derealizare sau depersonalizare
-teama de a nu-si pierde controlul sau de a nu innebuni
-teama ca va muri
-parestezii (senzatii de amorteala sau intepaturi)
-valuri de frig sau caldura.
0
06-01-2008, ora 00:00
orosz
Nu este medic/terapeut
orosz
Stimata Edina

Atacurile de panica sunt o afectiune psihologica manifestata prin trairea intense a unor stari de frica sau teama ce nu au o explicatie logica sau motive evidente. Durata lor este variabila dar nu depaseste in medie 10 minute. Aparitia atacurilor de panica este brusca iar frecventa lor nu poate fi preconizata. Persoanele care traiesc asemenea crize nu isi mai pot controla reactiile sau gandirea, explozia de sentimente si ganduri impiedicand orice tentativa de revenire la rationalitate. Statisticile releva ca la nivel global cel putin o persoana din 75 va suferi un atac de panica in timpul vietii sale si cifrele sunt in crestere.Atacurile de panica sunt declansate de contexte si factori diferiti si pot aparea in medii pe care psihicul le considera ostile sau, din contra, in medii familiare si care ar trebui sa ofere o siguranta si un confort mental. Contextul si factorii declanseaza asocierea situatiei cu o experienta traumatizanta din trecut.Intensitatea atacurilor este mult mai puternica fata de starile de anxietate sau depresie, afectand vizibil calitatea vietii si putand duce la izolarea individului de societate. De cele mai multe ori perioadele dintre atacuri sunt insotite de stari de depresive si neliniste. Netratarea acestei afectiuni poate genera o frica patalogica obsesiva si nemotivata de spatii publice si locuri aglomerate.
Aceasta frica isi are originea in trauma pe care a suferit-o individul si se manifesta la nivel comportamental prin respingerea tuturor persoanelor care sunt percepute ca factori de nesiguranta si generatori de crize. De exemplu, primul atac de panica a fost produs de o ruda apropiata printr-o actiune care ramane intiparita in memoria individului. In timp acesta va respinge orice persoana care ii aduce aminte de acea actiune si de consecintele ei. Fiind vorba de o persoana apropiata individul va respinge persoanele cunoscute, cautand sa se protejeze si sa elimine orice posibilitate de reaparitie a atacului de panica. De aceea cele mai multe persoane care sufera de aceasta afectiune accepta interventia unui medic de specialitate, prezenta lui nefiind perceputa ca factor generator de pericol. In cazul in care in care trauma a fost provocata de o persoana straina poate aparea refuzul de colaborare cu un medic specializat. Nefacand parte din cercul de cunostinte al individului, specialistul este considerat un posibil factor generator de criza. Atacul de panica distorsioneaza rationalitatea individului iar in plan fizic prezinta o serie de manifestari specifice:Transpiratii, Senzatie de sufocare, de asfixiere, de nod in gat, Palpitatii ( aritmii), Dureri sau jena in zona pieptului, , Ameteli, Dezorientare, Greata si dureri de stomac, Hiperventilatie ( respiratie rapida si superficiala), Frisoane, Senzatie de lesin cu punct de pornire in stomac, Perceptia distorsionata a mediului, Groaza si spaima ca se va intampla ceva ingrozitor amplificate de neputinta de a reactiona, Teama de moarte, nesiguranta generata de senzatia ca se pierde controlul, teama si senzatia ca persoana innebuneste, Reactii necontrolate si ilogice, incapacitatea de a raspunde corect la stimuli, Scaderea capacitatii cognitive generala ( tensiunea psihica inhiba functiile cognitive), Amplificarea simturilor si a receptarii stimulilor din mediu exten, Dialog intern intens si haotic, Senzatie de epuizare fizica si psihica, Netratarea atacurilor de panica duce in timp la agravarea situatiei si la transformarea acestora in episoade de panica compuse din atacuri repetate cu pauze intre ele. Dupa trecerea lor persoana in cauza este epuizata fizic si de obicei va adormi. Exista si exceptii, cand dupa o serie de atacuri individul nu mai poate adormi de frica aparitiei unei alte crize in timpul somnului. Debutul atacurilor este insotit de senzatia de oboseala, insa in timp aceasta senzatie va fi interpretata de catre creier ca fiind reala prin autosugestie. De aceea marea majoritate a persoanelor care sufera de aceasta afectiune prezinta oboseala cronica si epuizare fizica si psihica. Socul initial care a generat atacurile de panica deregleaza sistemul endocrin, mai ales functiile si activitatea hipofizei, tiroidei si a suprarenalelor. Fiecare atac nou reprezinta de fapt o repetare a socului si o agravare a dereglarilor endocrine. Astfel atacurile de panica vor fi intretinute de dezechilibrele hormonale din organism iar in timp vor aparea diverse afectiunii ale sistemului endocrin.Tratamentul aplicat in acest caz va viza in primul rand echilibararea functiilor endocrine ce controleaza activitatea psihica. In a doua faza se vor indeparta blocajele energetice si fiziologice din intreg organismul. Schema de tratament a atacurilor de panica include sedinte de acupunctura, Homeopat sau natural pe baza de amestecuri din plante administrate pe cale interna si sedinte de consiliere psihologica medicala.Acupunctura rupe cercul vicios neuro-endocrin si regleaza activitatea tuturor glandelor endocrine, incepand de la periferie spre centru. In timpul sedintelor in corp se elibereaza endorfinele, denumite si hormonii fericirii datorita rolului pe care-l au in organism. Prin eliberarea lor se creaza o stare de bine in organism care va fi imprimata in memoria glandulara. Actiunea endorfinelor relaxeaza psihicul si elimina treptat tensiunea generata de atacurile de panica. Astfel se opreste reactia in lant generata de socul initial, iar individul realizeaza ca ceea ce s-a intamplat in trecut nu se va repeta si in prezent in mod obligatoriu.Amestecurile din plante si sedintele de consiliere psihologica si cele de Homeopatie, medicala sustin si completeaza actiunea si efectele acupuncturii, grabind vindecarea. Aici va atrag atentia la cateva medici din Bucurest care sant specialist in acest tema: Dr. Codrut Tutu Medic Specialist Acupunctura si Apifitoterapie tel: 0745 430 351 / 0723 629 675 sau clinica Bonsai Med tel: 3362507, Dr. Laura Constantinescu Medic psihiatru si psihoterapeut cu experienta in terapia comportamental-cognitiva, Tel: 072 261 55 26 sau Cabinet de pshiatrie si psihoterapie Dr. Mihaela Alexandra Sobescianschi Tel: 0744.500.461./ 021 673 71 21.
Dr. Ivanuta Lucian George - Medic de Familie si Homeopatie Tel:434.31.75, 434.31.75 Medic in Homeopatie si Acupunctura Dr. Caba Carmen Tel: 212.79.06,
0
06-01-2008, ora 00:00
anna_marya
Nu este medic/terapeut
anna_marya
Da...asa scrie pe prospect la prednison si vorbesc cu persoane bolnave de lupus ca si mine, care au facut si psihoza cortizonica!!!Numai ca as face orice sa nu ajung sa folosesc pastile si pt asta!!!!As vrea sa exste o alta cale sa ma linistesc:(((!!Numai eu stiu prin ce frica trec cand am depresiile astea!!!Si am bolala pe sstem nervos declasata, deci e claaar ca nu imi face deloc bine la evolutia bolii, starea asta!!!Sunt la 17 mg pe prednison!!Stiam ca numai la doze mari se face depresia!!Am inceput cu 50mg si am avut si atunci o depresie, acum ca sunt la 17 mg de ce mai am???:((Stie cineva ce se intampla?
0
06-01-2008, ora 00:00
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Ana, depresia nu are neaparat o cauza medicamentoasa. Nu e usor sa te trezesti intr-o buna zi ca esti "altfel" decat cei de varsta ta, ca ai o afectiune pe care altii nu o au.
Da, si de la corticosteroizi poti avea o forma de depresie, insa aici vorbim de doua componente separate: starea fizica (afectiunea LES, in cazul tau) si starea psihica ce deriva din contextul in care te gasesti.
Daca starea fizica raspunde la medicatie, starea psihica raspunde cel mai bine la remedii psihice, pentru ca nu exista pastila pe lumea asta care sa te sustina moral si sa-ti sopteasca vorbe de incurajare, sau care sa te invete un alt mod de abordare al situatiei tale, si sa stea de vorba cu tine despre ceea ce traiesti tu acum...
Si pornind de la psihic, starea ta generala fizica se poate imbunatati, deoarece asa cum un dereglaj hormonal poate duce la aparitia unui dezechilibru psihic, tot la fel modificarea si reechilibrarea starii psihice are influente in plan endocrin, si in starea generala de sanatate.

Andrei
0
07-01-2008, ora 00:00
carola
Nu este medic/terapeut
carola
azi am primit rezultatul la tomografie.totul este ok.Voi merge la psihoterapeut.Mai vedem.Cert este ca nu ma simt bine, ma simt molesita, capul ma doare in continuare pot doar sa sper sa fie bine si sa-mi revin cat mai curand.Va multumesc tuturor pentru sprijinul pe care mi l-ati acordat si petru toate sfaturile cu care mi-ati venit in ajutor.
0
15-01-2008, ora 00:00
domenicana
Nu este medic/terapeut
domenicana
fato draga incearca calmantul alprazolam jumatae dimneata .pe mine ma scos din crizee nu sint calmante sa te faca sa depinzi de ele sinvet cele mai buvezi ne .pentru batai de inima frica tremuraturi si altele.incearca sa vezi sa nu fie calciul sau o tumoare endocrina sau altele.
Adaugă un comentariu / răspuns
60 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cauzele atacurilor de panică și cum ne putem calma
  •