glezna cu probleme

20-07-2013
teqmihai
Nu este medic/terapeut
teqmihai
Buna ziua, am 44 ani si am o problema la glezna: o entorsa netratata sau altfel spus 'autotratata' (bineanteles ca n-am folosit nici macar o fasa flexibila) cu ceva unguente gen fastumgel, diclofenac gel, lioton gel... din cand in cand... Dupa 3 saptamani am fost la un ortoped care mi-a confirmat printr-o radiografie ca nu am leziuni osoase deci mi-a prescris doar tador si fastum gel si bineanteles sa merg si a refuzat sa-mi dea o trimitere pentru RMN pe care o cerusem. Dupa 2 luni de la accident vazand ca nu-mi trece am mai consultat un alt ortoped care mia recomandat tot un tratament asemanator si bineanteles sa merg si eventual sa urmez si ceva fizioterapie. Tinand cont ca glezna mea nu poate sustine greutatea corpului fiind dureroasa si suspectand o ruptura de ligamente am facut un RMN care, dupa parerea mea, nu mi-a confirmat ca as avea ligamente rupte. Atasez un link cu un scan al rezultatului RMN:
http://imageshack.us/f/812/46xm.jpg/
Tinand cont ca-s afon in domeniu as dori o interpretare a RMN-ului si ceva sfaturi. Acum nu pot merge ca devine dureroasa glezna iar ce ma sperie si mai tare este faptul ca mi s-au atrofiat destul de vizibil muschii piciorului adica zona intre glezna si genunchi. Oricum voi ajunge si la ortoped dar sunt convins ca-mi va pune ca si ceilalti aceeasi placa: 'ca trebuie sa merg ca d'aia s-au atrofiat muschii'.
11 comentarii
0
21-07-2013, ora 11:22
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Va raspund punctual:
- deseori leziunile ligamentare sunt mult mai severe decat fracturile prin sechelele lor functionale si mai ales prin dificultatea tratamentului;
- in cazul gleznei examenul RMN are o importanta minora, motiv pentru care nu se practica in mod curent. In orice caz, pentru a fi relevant, examenul RMN trebuie studiat ca imagine directa, in timpul examinarii clinice, deoarece interpretarea scrisa a radiologului este ne-relevanta (este scoasa din context clinic);
- algoritmul de diagnostic este fundamental diferit: mai intai se procedeaza la examen clinic, eventual sunt necesare radiografii, rareori examen Computer-Tomograf.
- in absolut orice afectiune ortopedica a membrului inferior apare atrofia musculaturii gambei;
- nu am inteles insa tocmai elementele semnificvative: greutate/inaltime, status ocupational si sporturi practicate, antecedente traumatice si de alta natura etc.
Asteptam elemente relevante.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
21-07-2013, ora 14:06
teqmihai
Nu este medic/terapeut
teqmihai
Multumesc pentru promptitudinea raspunsului si revin cu noi date: 44ani, sex masculin, greutate 58kg, inaltime 1, 78m, ocupatie tehnician (ocupatie care implica mai putin efort fizic), nu am practicat sporturi, acum 2 ani am avut tbc pulmonar o forma relativ usoara comparativ cu ce aveau altii dar mi s-a spus ca am imunitatea scazuta. Mentionez ca accidentul la glezna a survenit in urma unei semisarituri de la circa 1/2 metru, probabil ca locul nu era drept sau posibil o piatra ceva sau o denivelare. Nu am cazut sau lovit cu ceva...
La 3 saptamani dupa incident examenul RX reliefa: "fara leziuni osoase"...diagnostic: "entorsa glezna veche neglijata de 3 saptamani".recomandari: fasa elastica la mers, evita traumatisme locale, control in policlinica la nevoie.Rp: tador si fastum gel
Alt diagnostic la alt ortoped mai recent (2 luni de la accident): entorsa glezna neglijata, cu sechele NAD/ tendinopatie cr. glezna (sper ca am scris bine)
Adaug si rezultatul RMN (la circa 2 luni de la accident):
REZULTATUL INVESTIGATIEI
Examenul RMN efectuat la nivelul gleznei stangi evidentiaza:
-piese scheletice ce alcatuiesc articulatia gleznei stg cu raporturi, configuratie si semanl normal;
-corticala osoasa cu grosime si caracteristici normale ale semnalului.
-spatii articulare tibio-talar si talo-calcanean normale
-acumulare fluida in recesul subtalar si respectiv in recesul posterior tibio-talar
-mica acumulare fluida in teaca sinoviala a tendonului m.tibial posterior;
-distensie cu ingrosare si acumulare fluid-lichidiana (hiposemnal T1nativ / hipersemnal T2 ponderat) a tecii sinoviale a tendonului muschiului extensor lung al halucelui
-ligamentul tibio-calcanean si tibial posterior prezinta aspect inflamator difuz fara intrerupere de continuitate
-ligamente colaterale neantrerupte, fara modificari de semnal
-moderat edem in partile moi subcutanate, difuz in jurul gleznei

CONCLUZII
Acumulare fluida in recesul subtalar si tibio-talar posterior
Aspect inflamator cronic al ligamentelor tibial posterior si tibio calcanean
Tendinopatie de insertie distala a mm tibial posterior
Tenosinovita a extensorului lung al halucelui
Moderat edem difuz in partile moi subcutanate, in jurul gleznei
0
21-07-2013, ora 16:37
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Motivul pentru care nu se practica examenul RMN in aceste cazuri este simplu: ofera rezultate fals pozitive, ale unor leziuni acolo unde ele nu exista.
Este capital examenul clinic local, eventual sunt necesare radiografii, rareori examen Computer-Tomograf.
Probabil la ora actuala va confruntati cu sechelele unui traumatism, insa poate fi vorba si despre o problema de natura reumatologic-inflamatorie.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
15-04-2015, ora 14:55
veronikveronik
Nu este medic/terapeut
veronikveronik
Buna ziua, am 54 de ani, inaltimea 1, 58, 70 kg si ma dor picioarele in special stangul de 2 ani.Am fost la medic ortoped, am faut radiografie si mi-a spus ca nu sunt de operat; mi-a prescris midocalm, vimovo, viatromb sprai si sindolor gel, iar dupa ce am terminat tratamentul durerile au revenit.Am mers apoi la medic reumatolog unde am fost diagnosticata in urma ecografiei cu tenosinovita cr. peroniera stg.Mi-a prescris brufen 800mg si solfphadine, urmand sa vin la control dupa o luna cu niste analize la sange de vsh, factor reumatoid, pcr, hlg, acid uric, proteina C reactiva, hemograma cu formula leucocitata cu hb, ht si indici; in afara de factorul reumatoid care mi-a iesit 17 ( mai mare), VEF 79, 9, hem 25, 5, celelalte analize au iesit bine.Am venit la control dupa o luna si mi-a depistat sindrom regional complex 2, tratament gabaran 300 timp de 3 luni pe care nu l-am urmat si fizioterapie pe care am facut-o timp de 3 saptamani cu electrosocuri, laser si ultrasunete.Dupa fizioterapie iar nu m-am simtit bine si am fost la alt medic unde m-a diagnosticat cu osteoartrita tibio-tarsiana bilaterala.Am urmat tratamentul de neoindusix 5 fiole injectabil si 5 pastile, omez, padolten si sindolor gel.M-am simtit bine o perioada, dupa care durerile au aparut astfel: dimineata cand fac primii pasi nu pot calca pe talpa, am dureri mari iar dupa ce fac cativa pasi durerile se atenueaza si cand stau si ma odihnesc ziua sau chiar noaptea picioarele ma dor.Durerea este incepand de la jumatatea talpii in sus spre glezna si chiar deasupra avand senzatia ca am o usoara umflatura la ambele picioare pe partea exterioara dar cu precadere la cel stang.Nu stiu ce sa mai fac si unde sa ma mai duc, nici un tratament pana acum nu a dat randament.Metionez ca nu am practicat in tinerete sport de performanta, dar am stat foarte mult timp in picioare.
Va multumesc
0
16-04-2015, ora 13:22
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Exista mai multe posibilitati, dar cele mai probabile sunt:
- distrugerea articulatiei (artroza), cauzata de cele 20 kg in exces si de efortul excesiv;
- osteo-artropatie diabetica (picior Charcot diabetic), deoarece la cele 20 kg in exces aveti o probabilitate de peste 99% de a avea diabet de tip 2;
- artroza secundara unei deformatii de tip pes planus trofostatic evolutiv, cauzat de cele 20 kg in plus si de efortul excesiv.
Un examen clinic va diferentia diagnosticul precis.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
16-04-2015, ora 15:13
veronikveronik
Nu este medic/terapeut
veronikveronik
In ce consta examenul clinic? am fost si la doctor ortoped, reumatolog, terapeut si chirurg-ortoped. Glicemia este de 108.
Va multumesc
0
16-04-2015, ora 16:11
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Este vorba despre examinarea directa a gleznei.
Aveti perfecta dreptate, depinde mult de cine face aceasta examinare.
Pe de alta parte, diabetul nu se monitorizeaza numai prin glicemie, ci mai ales prin greutate.
Greutatea a dus la distrugerea gleznei, cu care va confruntati la ora actuala.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
16-04-2015, ora 17:12
veronikveronik
Nu este medic/terapeut
veronikveronik
Examinare prin radiografie sau RMN si la ce sectie sa merg din clinica? Mai mult oasele cantaresc la mine nu am grasime in exces. Mentionez ca de 1an am dureri mari, iar acum 2 ani durerile erau suportabile. Ma scuzati ca indraznesc sa va intreb, imi puteti recomanda un doctor bun?, am fost la diversi medici din Constanta si nu m-am simtit bine dupa toate tratamentele date.
Va multumesc
0
16-04-2015, ora 21:07
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Nu se pune problema de RMN, deoarece diagnosticul este unul clinic, bazat pe examinarea directa.
Absolut orice tratament incepe cu scadere ponderala majora si cu reducerea drastica a efortului fizic (se pare ca tot nu reusiti sa intelegeti ca aveti 20 kg in exces, care au distrus gleznele...).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
29-12-2015, ora 01:43
Talida9
Nu este medic/terapeut
Talida9
Buna seara! In primavara acestui an, dupa o sedinta de alergare, m-am confruntat cu o umflatura la glezna, la piciorul drept insotita de durere.Am folosit patlagina, varza la glezna.Dupa un timp, umflatura a disparut, apoi a revenit.Durerea a devenit din ce in ce mai persistenta si am facut un RMN pe 08 decembrie 2015, care a avut urmtorul rezultat:
IRM glezna dreapta nativ
Secvente: 1 axial, sagital, coronal, T2 axial, T2 tirm sagital, PD fs coronal, T2 de3d sagital
Examinarea RM a gleznei drepte evidentiaza semnal normal al extremitatii distale a tibiei, peroneului si oaselor tarsiene.
Spatiul articular tibio-tarsian este pastrat, fara acumulari patologice intra/periarticular.
Tendonul scurt peronier apare ingrosat, cu semnal crescut T2 si STIR. Tendonul peronier lung are semnal normal. Acumulare fluida in teaca sinoviala. Retinaculul peronier are aspect normal.
Fara alte modificari de semnal la nivelul tendoanelor anterioare, mediale si posterioare ale gleznei.
Complexul ligamentar medial si lateral are semnal RM normal.
Structurile musculare cuprinse in cimpul de examinare nu prezinta modificari de semnal.
Concluzii: Aspect RM sugestiv pentru ruptura partiala tendon scurt peronier glezna dreapta.

Initial doctorul mi-a recomandat piciorul in ghips+infiltratii, nu am apucat sa fac asta pentru ca am mai avut un accident fracturandu-mi primele doua degete de la piciorul drept, pentru care mi-a dat tratament cu detralex, celebrex, mydocalm, gel proenzi si o solutie injectabila antiinflamatoare timp de doua zile, mentionand ca nu trebuie sa pun piciorul in ghips.Apoi am discutat cu un kinetoterapeut care m-a indrumat sa fac injectii cu ozon, spunand ca e destul de grav.In prezent am facut patru sedinte cu injectii cu ozon si totusi glezna se umfla si ma doare.
Mentionez ca am 37 de ani, inaltime 1, 82, 119 kg, prestez munca de birou si am avut un tratament timp de 6 luni cu prednison pentru uveita.
Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un sfat, ar mai trebui sa fac si altceva pe langa injectiile cu ozon, e ok ce fac in prezent?Ar trebui pus piciorul in ghips?
Va multumesc ! O seara buna si sarbatori fericite !
0
29-12-2015, ora 10:55
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Cel mai important lucru este sa tratati cauza si nu efectul.
Prin urmare, logic, trebuie sa renuntati la cele 40-50 kg in exces, care au produs distrugerea gleznei (artroza).
A alerga (jogging) la greutatea D-voastra este similar cu a stinge focul cu benzina. Nu aveti voie sa stati deloc in picioare si nici sa mergeti pana nu renuntati la cele 40-50 kg in exces.
Nu inteleg la ce v-ar folosi ozonul sau gipsul la greutatea D-voastra.
Este posibila existenta unui picior Charcot diabetic (la greutatea D-voastra sunteti 100% diabetic), este posibila si existenta unui LODT (leziune osteo-cartilaginoasa a domului talian), provocata de greutatea enorma si agravata de consumul de cortizonice.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.