Hashimoto: Alergie, Pete Roz, Mancarime

01-09-2025
Ira.gr1
Nu este medic/terapeut
Ira.gr1
Săptămâna am fost diagnosticata cu TCAI Hashimoto. TSH 10, 43 si ANTI-TPO 640.
Acum 2 săptămâni brusc au inceput sa mi apara pe corp pete roz, asemenatoare cu muscaturile tantarilor. Exclud orice insecte, deoarece am verificat toată casa de nenumărate ori. Dupa care am observat ca petele apar cel mai mult dupa ce fac duș. Deci tin sa cred ca e o alergie. Am schimbat apa (am inceput sa ma spal cu apa fiartă) Petele nu au mai apărut asa mult, insa nu au incetat sa reapara de tot. In special ele apar pe maini, picioare, degete, incheieturi si abdomen. Am observat la fel ca pastilele antihistamice, am incercat mai multe, par sa nu aiba efect. Petele continua sa apara in cantitati mai mici si cu diametru mai mic. O pată poate sa persiste 2-3 zile dupa care isi pierde din culoare, se usuca, poate sa ramana semn. Țin sa cred ca nu doar apa este problema, ci si ceva din mediu, fiidca acum cateva zile am fost in oras, dupa care la magazin, ajungând acasa pe maini si picioare aveam din nou numeroase pete. Nu am avut alergii niciodată in viata. Tin sa cred ca poate are legătură cu Hashimoto. Nu am alte simptome de mentionat. Va rog cateva sfaturi, multumesc!
1 comentarii
1
02-09-2025, ora 13:01
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Din ceea ce povestești, este rezonabil să suspectăm o manifestare cutanată imunologică care ar putea fi legată de debutul bolii autoimune Hashimoto, dar și de alți factori de mediu sau declanșatori nespecifici. Voi structura răspunsul în mai multe secțiuni ca să îți fie ușor de parcurs:

Rezumatul principalelor date

Diagnosticul recent: tiroidită cronică autoimună Hashimoto
- TSH: 10, 43 mIU/L – valoare clar peste limita (hipotiroidism subclinic/manifest)
- Anti-TPO: 640 UI/mL – titru foarte crescut, confirmă natura autoimună

Manifestări cutanate recente:
- Pete roz, asemănătoare cu mușcăturile de insecte (dar fără legătură cu acestea)
- Apariție mai ales după duș sau expunere la factori de mediu externi
- Localizare frecventă: mâini, picioare, degete, încheieturi, abdomen
- Nu răspund la antihistaminice uzuale
- Petele pot persista 2-3 zile și pot lăsa urme

Posibile cauze explicative

1. Urticarie cronică spontană sau inducibilă cu mecanism autoimun
- Tiroidita Hashimoto este adesea asociată cu urticarie cronică idiopatică, în special la femei.
- Se consideră că anticorpii antitiroidieni (precum anti-TPO) pot interacționa cu mastocitele și pot induce degranularea acestora, declanșând urticaria.
- Poate fi:
- Indusă de stimuli fizici (ex. căldură, presiune, apă, temperatură variabilă – cum menționai după duș)
- Crize recurente care apar fără o cauză clară (uricarie cronică spontană)

Chiar dacă nu ai istoric de alergii, debutul unei boli autoimune poate duce la dezechilibre imune care favorizează astfel de manifestări.

2. Vasculită urticariană (formă mai rară)
- Dacă petele persistă peste 24 de ore, lasă urme pigmentare, iar antihistaminicele nu ajută, se poate lua în calcul și o formă de vasculită urticariană (de regulă asociată cu dureri ușoare, usturimi sau sensibilitate la atingere).
- Poate apărea ca parte a unei reacții sistemice autoimune.

3. Alți factori de mediu + hipersensibilitate cutanată
- În contextul inflamației sistemice, pielea poate deveni mai reactivă la stimuli de mediu (detergenți, apă caldă, materiale sintetice, transpirație etc.).
- Schimbarea compoziției transpirației în hipotiroidism poate agrava senzațiile de iritație cutanată.

Ce poți face acum – recomandări practice

1. Consult dermatologic + dermatoscopie
- Examinarea directă de către un dermatolog este crucială pentru a exclude vasculita, eczemele cronice sau alte dermatoze autoimune (ex. lupus cutanat).
- Uneori se recomandă și o biopsie cutanată dacă petele persistă și nu răspund la tratament.

2. Control endocrinologic + inițiere tratament tiroidian
- Este foarte probabil ca medicul endocrinolog să îți recomande începerea tratamentului cu levotiroxină, chiar dacă nu ai simptome evidente de hipotiroidism.
- Echilibrarea funcției tiroidiene poate ajuta și la reducerea manifestărilor cutanate (în caz că sunt mediate imun).

3. Teste suplimentare utile
- VSH, CRP, hemoleucogramă – pentru inflamație sistemică
- C3, C4, ANA, ENA – în caz de suspiciune de vasculită autoimună
- IgE total și testare alergologică – pentru excluderea cauzelor alergice reale

4. Schimbări de igienă/expunere
- Continuă cu apa fiartă sau călduță, evită apa fierbinte.
- Evită detergenți puternici, balsamuri de rufe, geluri de duș cu parfum.
- Folosește produse emoliente fără parfum, ideal pentru piele atopică (ex. Avene XeraCalm, CeraVe, Eucerin AtopiControl).

5. Tratament simptomatic alternativ dacă antihistaminicele nu funcționează
- Se poate încerca un antihistaminic de generație 2, în doză dublă (cu acordul medicului – ex. desloratadină 2x/zi)
- Uneori se asociază și antileucotriene (montelukast)
- În forme persistente, un scurt curs de corticosteroid sistemic (prednison 20-30 mg/zi 5-7 zile) poate reduce inflamația – doar sub prescripție medicală

Concluzie

Ceea ce experimentezi este cel mai probabil o formă de urticarie autoimună asociată cu tiroidita Hashimoto, declanșată de factori fizici (căldură, apă) și poate agravată de stres sau dezechilibre hormonale. Aceasta este o asociere cunoscută clinic și nu este întâmplătoare.

Pașii următori esențiali:
1. Consult endocrinologic pentru tratament Hashimoto.
2. Consult dermatologic pentru evaluarea leziunilor cutanate.
3. Posibilă investigare imunologică suplimentară (dacă simptomele persistă sau se agravează).
Adaugă un comentariu / răspuns

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pete rosii pe piele - primul ajutor
  •