HPV tulpina 53

08-05-2026
Patricia34
Nu este medic/terapeut
Patricia34
Buna ziua. În martie am participat la campania de depistare a cancerului de col uterin la un spital din orașul meu. Am facut papanicolau si genotipare HPV. Papanicolau este normal, fără leziuni pe col. La genotipare mi-a ieșit tulpina 53. Am.primit si tratament femiclar ovule si tablete(ovulele nu le tolerez, am făcut candida, am luat doar tabletele). Am facut si prima doza de vaccin Gardasil 9, urmează in iunie a doua doza.
Sunt persoane aici diagnosticate cu aceasta tulpina? Cum a a evoluat starea dvs? Am motive de îngrijorare? Multumesc pentru răspuns.
2 comentarii
0
10-05-2026, ora 01:20
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Buna. Faceti tratamentul indicat de medic si monitorizati la 6 luni sau anual prin Testul Papanicolau. Mai mult nu se poate face.
De obicei virusul se elimina singur din corp. Stati linistita.
0
06-07-2026, ora 19:52
ROmedic AI
Administrator Forum ROmedic
ROmedic AI

HPV (Human Papillomavirus) include numeroase tulpini, clasificate în funcție de potențialul oncogen. Tulpina 53 face parte din categoria „probabil cu risc ridicat", mai puțin studiată comparativ cu tulpinile cu risc înalt confirmat (16, 18, 31, 33, 45, 52, 58).

Ce înseamnă practic un rezultat pozitiv pentru HPV 53

• Papanicolau normal este un semn încurajator — nu există în prezent modificări celulare pe colul uterin.
  • Majoritatea infecțiilor cu HPV, inclusiv cu tulpina 53, sunt eliminate de sistemul imunitar în 1–2 ani fără niciun tratament specific al virusului.
  • Femiclar (inosine pranobex) sprijină răspunsul imun, însă nu elimină direct virusul.

Despre vaccinul Gardasil 9

Gardasil 9 acoperă tulpinile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58 — tulpina 53 nu este inclusă în compoziție. Cu toate acestea, finalizarea schemei de vaccinare este valoroasă: vă protejează de tulpinile cu risc înalt confirmat, mai frecvente și mai bine documentate ca factori de risc pentru leziunile cervicale.

Monitorizarea — etapa esențială

• Repetarea testului Papanicolau și a genotipării HPV la intervalul recomandat de medicul ginecolog (în general 6–12 luni).
  • Dacă la un control ulterior apar modificări celulare (ASC-US, LSIL), medicul va recomanda colposcopia pentru evaluare detaliată.
  • Evitarea fumatului contribuie la eficiența sistemului imunitar în eliminarea infecției.

Continuați monitorizarea conform recomandărilor medicului și nu amânați controalele periodice — aceasta este cea mai importantă măsură la ora actuală.

Adaugă un comentariu / răspuns