Inceperea vietii sexuale.

21-01-2018
Maria2324
Nu este medic/terapeut
Maria2324
Buna ziua. Am 16 ani si as vrea sa imi incep viata sexuala, dar am cateva intrebari. Sunt pregatita din punct de vedere medical, fizic pentru acest pas? Inceperea vietii sexuale la aceasta varsta poate fi o cauza a aparitiei cancerului de col uterin ? Orice parere este bine venita. Astept si informatii in plus, sfaturi, etc. Va multumesc!
10 comentarii
0
21-01-2018, ora 17:23
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Vezi pe Youtube Sexul in afara casatoriei are un pret - recomandat si adolescentilor.
Bineinteles ca poti sa iei virusul HPV cancerigen la orice varsta, cu prezervativ cu tot. Virusul HPV se ia prin frecarea zonelor genitale, chiar daca te protejezi, chiar si prin petting, fara sa ai relatii sexuale propriu-zise. Deci daca ai relatii sexuale cu un tanar care a facut petting cel putin o data in viata lui cu alta partenera care avea virusul HPV, il iei si tu. Chiar daca tanarul e virgin.
Nu cred ca ar trebui sa faci sex in afara casatoriei. Risti orice fel de boala cu transmitere sexuala, avorturi etc. Varsta de 16 ani nu este o varsta de maturitate emotionala si ai putea suferi.
Parerea mea este ca ar trebui sa iti respecti sotul inainte de casatorie si el sa te respecte implicit pe tine. Veti avea astfel parte de o familie mai frumoasa si cu un viitor mai bun.
Ai rabdare. Sunt atatea lucruri placute pe care poti sa le faci la varsta asta, fara sa ai dureri de cap.
Pentru mine o persoana care se respecta pe ea insasi nu are relatii sexuale in afara casatoriei. Iar un baiat care se respecta pe el insusi nu poate sa iti pretinda asa ceva. La varsta asta baietii nu au nici pe departe intentii serioase si s-ar putea sa suferi. Le place sa umble din floare in floare.
Respect yourself!
1
21-01-2018, ora 19:03
Psiholog Croitoru Marinela
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Croitoru Marinela
Buna seara,

Intrebarea este care este motivatia de a-ti incepe viata sexuala. Iti recomand sa tii cont de nevoile tale autentice pentru acest pas important in viata fiecarei fete, pentru a avea parte de un inceput frumos si sanatos. Este important sa existe o relatie buna, la baza, cu partenerul tau, sa te simti conectata cu el, sa te regasesti cu felul lui de a fi, in siguranta, confortabil, respectata, inteleasa, iubita, libera sa fi tu insati, sa simti ca intradevar asta iti doresti, ci nu pentru ca el isi doreste sau pentru ca trebuie sa faci asta pentru ca asa au facut prietenele tale sau colegele, ci pentru ca simti cu adevarat ca iti doresti sa ai aceasta experienta foarte intima cu partenerul tau. Tu esti cea mai in masura sa stie cand este momentul potrivit si cu cine, insa cu conditia ca tu sa fii mereu in centru ( centrata pe tine si pe nevoile tale autentice ). Faptul ca intrebi aici daca este ok sa iti incepi viata sexuala imi induce oarecum ideea ca ai ceva indoieli su retineri, cum ca nu ai fi pregatita. Poti sa te gandesti la asta si sa iti dai singura un raspuns sincer. Esti pregatita? Simti sa faci asta acum si cu “ el”? Daca nu esti sigura, amana si ia-ti cat timp ai tu nevoie. Va merita, pentru ca viata intima poate fi un izvor de fericire sau poate sa aduca frustrari si nemultumiri.

Toate cele bune!
0
21-01-2018, ora 19:55
Maria2324
Nu este medic/terapeut
Maria2324
Știu sigur ca nu voi regreta dacă fac acest pas cu el. Ne cunoaștem de 5 ani și sunt împreună cu el de 2 ani. Nu m-a dezamăgit niciodată. Îmi este frica doar de faptul ca dacă fac acest pas acum, sa nu-mi afecteze sănătatea. Sa nu dau în alte probleme de sănătate. Și el este virgin, nu ar putea sa aibă boli precum HIV sau altele. Vreau doar sa știu dacă corpul meu este pregătit pentru acest pas, dacă sunt destul de dezvoltate organele. Oricum va mulțumesc mult pentru răspunsuri și astept și alte opinii!
0
21-01-2018, ora 20:18
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna seara, din punct de vedere biologic se considera ca varsta de 16 ani este minim acceptabila pentru a incepe viata sexuala. Din punct de vedere medical doar un medic poate confirma asta, in urma unor controale si analize specifice. Colega mea a vorbit despre pregatirea emotionala si respectiv psihologica, iar aici totul depinde de tine si de felul in care te consideri pregatita pentru inceperea vietii sexuale, nu esti fortata direct sau indirect si deci decizia iti apartine.
Inceperea vietii sexuale aduce cu sine responsabilitate pentru corpul tau, sanatatea ta si viitorul tau. Este esential sa ai o educatie sexuala adecvata, din surse verificate, profesioniste (medicale). Educatia sexuala inseamna informare corecta, care te poate scuti de boli sexuale, sarcini nedorite si alte situatii neplacute.
Bolile cu transmitere sexuala nu se mai rezuma demult doar la contactele sexuale ca o cale de transmitere. Sexul oral, sexul anal si alte comportamente riscante au facut ca BTS-urile sa fie transmise pe diverse cai si un numar din ce in ce mai mare de persoane sa fie infectate. Toate statisticile arata ca numarul cazurilor de BTS sunt in crestere alarmanta. Asta se intampla din doua mari motive:
- lipsa educatiei sexuale si comportamente sexuale riscante
- atitudine gresita: ”mie nu mi se poate intampla/nu mi s-a intamplat niciodata”
Mai exista si o alta perspectiva: in ceea ce priveste HPV - barbatii sunt de multe ori asimptomatici, adica nu arata semne ca ar fi bolnavi, sunt doar purtatori. Asta ii face sa creada ca sunt sanatosi si de fapt nu sunt, infectând partenerele.
Solutia ce mai simpla si corecta, care dovedeste respect reciproc este ca inaintea inceperii vietii sexuale partenerii sa se testeze pentru BTS, inclusiv HPV.
Mai este o perspectiva: dupa cum scriam anterior, avand in vedere ca BTS se pot transmite pe diverse cai faptul ca o persoana nu a avut activitate sexuala sau este casatorita nu este echivalent cu faptul ca este sanatoasa. Si persoanele casatorite se pot imbolnavi de BTS si asta fara a-si insela partenerul. Casatoria nu reprezinta un scut impotriva bolilor. Desigur, un anumit comportament in timpul casatoriei scade riscul contractarii BTS-urilor.
Cu alte cuvinte, indiferent daca partenerul tau nu a avut activitate sexuala, indiferent daca vei face sex dupa casatorie sau nu, este vorba de educatia sexuala pe care o ai, despre responsabilitatea pentru propriul corp, propria sanatate si propriul viitor.
0
21-01-2018, ora 22:45
Maria2324
Nu este medic/terapeut
Maria2324
Multumesc tuturor pentru sfaturi. Aștept și alte opinii.
O seara buna.
0
21-01-2018, ora 22:48
Maria2324
Nu este medic/terapeut
Maria2324
Multumesc tuturor pentru sfaturi. As avea și o alta întrebare. Pot merge la un control ginecologic de una singura fără părinți ? Am înțeles că dacă vreau sa merg la un spital de stat as avea nevoie de buletin și o trimitere. Trimiterea trebuie sa fie neapărat de la medicul meu de familie, sau poate fi de la orice medic de familie? Va mulțumesc.
0
22-01-2018, ora 11:14
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
De la medicul tau de familie.
Si nu uita: orice mijloc de contraceptie recomandat de medic in afara de prezervativ provoaca avorturi timpurii.
0
23-01-2018, ora 11:04
Psiholog Racheleanu Mioara
Psihologie, Galati
Psiholog Racheleanu Mioara
Bună dimineata! Recomandarea mea este sa citesti Sexul explicat adolescenților scrisă de Conchita Madueno, o găsești pe Cartepedia.ro Cuprinde 4 capitole in care se vorbește despre: corp, sexualitate,
sanatate si iubire din perspectiva adolescenței.
0
22-08-2018, ora 02:32
Claudia122
Nu este medic/terapeut
Claudia122
Ar trebui să-ți începi viata sexuala in momentanul în care te simți pregătita din punct de vedere psihic și când simti ca corpul și psihicul tău e pregătit sa treacă prin aceasta experienta. Dacă nu te simți pregătita nu ceda la spusele anturajului sau iubitului, dacă băiatul cu care tu ești într-o relație nu accepta ca tu nu ești pregătita și te presează sau chiar forteaza inseamana ca nu te merita și ca ar trebui sa te despărți de el.
Începeți viata sexuala când te vei simți pregătita și cu persoana cu care simți sa faci asta pentru prima data fiindcă dezvirginarea e un moment important.
0
22-08-2018, ora 13:35
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Până la 18 ani e nevoie şi de acordul părinţilor tăi, atat pentru consultul medical cat si pentru cel psihologic.

Ai mai jos un link unde am scris cate ceva despre inceperea vietii sexuale. http://www.la-psiholog.ro/info/intrebari-pentru-inceperea-vietii-sexuale. Gasesti si pe site-ul meu dedicat sexologiei (sex-psi.ro) un set de 13 intrebari cu raspunsuri multiple, ce evalueaza aceasta tema. Postarea se numeste 'Debutul vietii sexuale: Cand ar fi recomandat sa-mi incep viata intima?'

Filmuletul de pe youtube mentionat mai sus: 'Sexul in afara casatoriei are un pret' imi pare o alegere neinspirata. Genereaza nelinisti nefolositoare ce ulterior se pot transforma in adevarate disfunctii sexuale. E important insa sa stii cum sa te feresti de bolile cu transmitere sexuala si de sarcini nedorite.

Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu – Psihosexolog
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Clinicaon
Impotența, erecția slabă și ejacularea precoce pot fi rezolvate de către medicii noștri. Am tratat mii de pacienți, iar DISCREȚIA este asigurată! Detalii aici
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dezvirginarea - ce trebuie să știi, sfaturi și explicații
  • Sexul pentru prima dată - ce trebuie să știi
  •