infectie la sold dupa protezare

13-11-2012
deeaitzu
Nu este medic/terapeut
deeaitzu
buna seara!tatal meu, in varsta de 47 de ani, a suferit o fractura a femurului stang urmata de o operatie de protezare, in urma cu doua luni.i s-a propus proteza necimentata, deoarece e o persoana activa.la o saptamana dupa operatie, a inceput sa-i curga un lichid ca apa, i s-a spus ca e foarte bine, in cazul asta nu se infecteaza.l-au trimis acasa.cand s-a dus sa-i scoata firele, dupa doua saptamani, l-au amanat din cauza aceleiasi probleme.acum o luna i-au scos firele, dar l-au internat pentru ca se infectase.la 2 zile dupa internare, au repetat operatia, l-au curatat, au polizat proteza sau ceva de genul asta am inteles eu.trebuia sa fie in regula acum, doar ca nu e.a trecut o luna de la a doua interventie, si se repeta povestea.de atunci e in spital, si inca scoate acea apa.operatia fiind cicatrizata deja, dar are la mijlocul ei o gaurica ca un varf de chibrit.ne tot gandim de la ce ar putea fi, medicul nestiind nici el o solutie pentru aceasta problema, sau cel putin asa sustine.spune ca e al doilea caz din cariera dumnealui, si dupa o luna, inca nu stie ce sa faca.mentionez ca nu are dureri sau dificultati de mers.merge fara cadru de 3 saptamani.daca e cineva care stie ce ar fi de facut.multumesc mult!
7 comentarii
0
13-11-2012, ora 20:41
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
infectia postoperatorie prrecoce la proteze de sold este de cam 2%, deci nu este o raritate
de la primele semne de infectie in 4-6 saptamani trebuie eliminata infectia, altfel poate fi considerata ca infectia afecteaza nu numai partile moi ci si osul, in acest caz proteza trebuie scoasa, si fortata vindecarea fara proteza (proteza sustine infectia fiind un corp metalic strain fara vascularizare)
in prima faza cel mai important ar fi de stiut ce bacterie cauzeaza infectia pentru a putea da ceva foarte specific contra bacteriei, acesta poate cauza costuri ridicate, antibioticele moderne sunt scumpe
trebuie curatata si local tesuturile de partile avitale si infectate, si aici metodele moderne si eficiente (jet-lavage, aparate pe baza de cavitatie) sunt costisitoare. plaga trebuie revideata saptamanal pana la eliminarea totala a infectiei.
ce se intampla daca nu se va opera? sunt doua posibilitati
evolutie cronica: fistula ramane si periodic infectia se exacerbeaza. cu timpul organismul sufera din cauza infectiei cronice (mayloidoza) se poate ajunge la insuficienta renala, hepatica etc. asta poate dura ani, sau decenii. bacteriile pot "manca" si osul in acest caz proteza devine instabila si trebuie scoasa sau schimbata. metoda era foarte la moda pe vremuri cand nu erau antibiotice moderne in tara si nici salile de operatii nu erau dotate prea bine
evolutie acuta: infectia se propaga local sau sistematic ajungandu-se la stare septica, care necesita operatii de urgenta, indepartarea protezei, insa poate ajunge si pana la decesul pacientului
infectiile protezelor trebuie tratate in centre universitare specializate unde sunt dotari suficiente cat si experienta in acest domeniu
0
13-11-2012, ora 21:01
deeaitzu
Nu este medic/terapeut
deeaitzu
multumesc mult pentru raspuns!cum am spus si mai sus, a fost curatat o data, si acum avem aceeasi problema.si vor sa-l mai deschida o data si sa-l curete.infectia nu stie nimeni sa spuna de la ce e, sau nu vor.ne temem pentru ca stim ca poate fi mult mai grav.as avea o intrebare.e posibil ca proteza sa nu fie acceptata de corp?din ce am citit despre proteze, ele sunt facute dintr-un material acceptat de oricine.nu stiu foarte multe despre asta.acum face tratament cu un antibiotic, si am inteles ca vor sa-l schimbe cu unul mai puternic, dar nu stim cand.e deja o luna de cand asteptam sa vina medicul cu o solutie, si nimic.ne gandim sa-l transferam la alt spital.ati putea, va rog sa-mi recomandati un spital, sau un medic care ar putea face ceva in acest caz?multumesc din suflet!
0
13-11-2012, ora 22:59
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
sunt foarte multe modele de proteze, ca material se folosesc doua mari gurpe: aliaje de Cr-Co si aliaje de titaniu (sunt si modele vechi de otel inoxidabil, si unicate de paladiu). unde lucrez eu toate protezele necimentate sunt din aliaj de titaniu, pentru acesta sansa de alergie este de 1 la un milion. la cele de Cr-Co se zice ca poate ajunge si la 10%, insa eu per moment nu stiu daca ar exista proteza necimentata din Cr-Co.
ce a iesit la antibiograma? este un lucru foarte important, nu este bine sa primeasca cineva orb antibiotice vreme lunga.
ce inseamna antibiotic si antibiotic mai puternic? ce primeste?
ar trebui sa va interesati in centrele universitare cu traditie in protetizarea soldului
0
14-11-2012, ora 21:50
deeaitzu
Nu este medic/terapeut
deeaitzu
de o luna face tratament cu targocid, doua injectii pe zi..
0
14-11-2012, ora 23:51
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
teicoplanina (Targocid) este un antibiotic foarte puternic, este foarte periculos sa-l dai fara sa cunosti contra carui bacterii. m-ar interesa ce vor sa dea care este mai puternic? linezolid? daptomycin?
daca targocidul nu a ajutat, situatia este grava, nu vreau sa fiu pesimist insa fara explantarea protezei nu va scapa
0
10-06-2021, ora 21:24
Cristian H
Nu este medic/terapeut
Cristian H
Am fost operat la șold și mi-a fost pusă proteză, după controlul de 3 luni operația s-a infectat și mi-a curs puroi și în momentul de față după 2 luni operația încă îmi "zemuiește". Doctorul mi-a spus că am contact o bacteria si mi-a prescris Zanocin și Ciprinol dar încă nu mi-a trecut. Dumneavoastră ce mi-ați recomandă să fac sau să iau?
0
10-06-2021, ora 21:45
Cristian H
Nu este medic/terapeut
Cristian H
Dupa operatie și-au am fost re operat și curățat si după scoaterea firelor am aceași problema ca si prima data curgă ceva galben doctorii spune sa continui tratamentul si apoi sa facem din nou analize ce imi puteti recomanda va rog din suflet cu multă sutimi cristi h
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Markerii urinari pot prezice afecțiunile oaselor survenite după protezarea de șold
  • Un program de mers cu un obiectiv de distanță poate îmbunătăți funcționarea după operația de înlocuire a șoldului
  •