Infecție urinară cu klebsiela

29-03-2024
Teo2017
Nu este medic/terapeut
Teo2017
Buna seara, socrul meu a suferit o operatie pe colon și a stat o lună de zile în spital în urma căreia a a făcut și o infecție urinara cu klebsiela de care nu mai reușește să scape. La ultima urocultura a ieșit rezultatul:
1. Număr total de germeni: 3 x 1000 UFC/ml coci gram-pozitivi
2. Număr total de germeni: > 100.000 UFC/ml
Până la această urocultura nu am mai văzut acest rezultat de la punctul 1, ce înseamnă? Va mulțumesc
1 comentarii
0
29-03-2024, ora 11:22
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Rezultatul uroculturii pe care l-ați primit pentru socrul dumneavoastră indică prezența a două tipuri diferite de germeni în proba de urină. Iată ce înseamnă fiecare punct:

1. Număr total de germeni: 3 x 1000 UFC/ml coci gram-pozitivi - Aceasta indică prezența unui număr relativ mic (3.000 de unități formătoare de colonii pe mililitru) de bacterii care sunt coci (rotunde la formă) și se colorează pozitiv în testul Gram, o metodă de colorare folosită pentru a clasifica bacteriile. Această cantitate este relativ mică și, în funcție de simptomele pacientului și de alte rezultate ale testelor, poate sau nu să fie considerată clinic semnificativă.

2. Număr total de germeni: > 100.000 UFC/ml - Acest rezultat indică o infecție urinară clară, cu o cantitate mare (>100.000 de unități formătoare de colonii pe mililitru) de bacterii prezente în urină. Acest nivel este considerat semnificativ din punct de vedere clinic pentru diagnosticarea unei infecții urinare. Nu specifică ce tip de germeni au fost identificați în această cantitate mare, dar, având în vedere istoricul menționat de infecție cu Klebsiella, este posibil ca aceasta să fie bacteria implicată.

Faptul că în aceeași urocultură apar menționate două tipuri diferite de germeni poate indica o infecție mixtă sau poate fi rezultatul unei contaminații, deși cantitatea mare de germeni sugerează o infecție activă. Este important ca rezultatele să fie interpretate în contextul clinic al pacientului, inclusiv simptomele și istoricul medical.

Tratamentul pentru o infecție urinară, în special una cauzată de o bacterie rezistentă la antibiotice precum Klebsiella, trebuie să fie ghidat de rezultatele testelor de sensibilitate la antibiotice, care arată ce antibiotice sunt eficace împotriva bacteriei specifice identificate. Este crucial să urmați recomandările medicului specialist în infecții sau ale urologului pentru a asigura un tratament adecvat și eficient.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.