Insomnie brusca

10-01-2021
popvaler76
Nu este medic/terapeut
popvaler76
Buna ziua, de o saptamana ma confrunt cu o insomnie instalata brusc, chiar in utima mea zi de concediu. Totul a inceput in noaptea de duminica spre luni (04.01.2021) cand am constatat faptul ca nu pot adormi. M-am plimbat prin casa, am citit, fara efect. Inca nu m-am panicat, iar dimineata, dupa doar 2 ore de somn, m-am dus la servici. In noaptea urmatoare n-am putut dormi de loc, m-am dus la servici fara insa sa fiu obosit in vreun fel. la fel si in urmatoarea noapte, ma asez sa dorm si pur si simplu nu pot, insa de data asta a aparut ceva interesant: somnul ma lua, dar cand sa fiu pe punctul de-a adormi, o emotie puternica, ciudata localizata la nivelul stomacului ma strafulgera ori de cate ori incerc sa adorm, probabil pentru ca in subconstient anticipam inca o noapte pierduta complet. Nici in noaptea urmatoare nu am putut dormi mai mult de 2 ore jumate, inspre dimineata si culmea, nu ma simteam obosit ci doar furios, disperat ca mi se intampla asa ceva. Vineri m-am dus la Cluj la un psihiatru care a decis faptul ca sufar de insomnie organica si mi-a prescris Stilnox si Orifril Long, nedandu-mi insa expicatii pentru emotia puternica ca un fulger pe care o simt ori de cate ori imi vine sa adorm si care nu-mi permite deloc sa adorm.
Ce se intampla daca nu voi mai putea dormi niciodata decat cu somnifere ? Dar Orifril Long, de ce mi l-a prescris daca medicamentul e pentru convulsii epileptice?
Va mutumesc.
3 comentarii
0
11-01-2021, ora 11:46
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Bună ziua,

Înțeleg că este foarte neplăcut să vă confruntați brusc cu insomnie. Ca urmare a acestei probleme pe fond organic ați dezvoltat si simtome de anxietate, ați început să generalizați și să catastrofati, să credeți că nu veți mai avea un somn ca lumea decât cu tratament. Stați liniștit, medicația prescrisă de psihiatru se pretează la mai multe afecțiuni. Pentru mai multe detalii medicale, ar fi recomandat să vă notați întrebările și la următoarea consultație să discutați despre acestea.

Există programe online pentru insomnie care facilitează accesul la serviciile de specialitate. Vă las aici câteva exemple pentru a vă îmbunătăți somnul:
1. Mergeți la culcare la aproximativ aceeași oră în fiecare seară. Corpul nostru are un ceas biologic care ne determină somnolența atunci când trebuie să mergem la somn. Se crează un automatism sanătos.

2. Treziți-vă, cu aproximație, la aceeași oră în fiecare zi, inclusiv în weekenduri sau în concedii. Stabilirea unui timp regulat de trezire este unul dintre cele mai relevante aspecte în setarea ceasului biologic. Ca strategie de a recupera somnul pierdut, multe persoane dorm mai mult în weekend sau după o noapte cu somn prost. Prin urmare, acest lucru va duce la dificultatea de a adormi la ora dvs. obișnuită și la dificultăți de menținere a somnului. De ex., dormitul până târziu în weekend este principala cauză a insomniei de duminica seara, și nu începutul unei noi săptămâni de muncă. Încearcati să nu depășiţi cu mai mult de jumătate de oră timpul de trezire dimineața. Dacă s-a întâmplat să dormiţi până târziu, puteţi compensa acest lucru prin amânarea orei de culcare. O greșeală pe care o fac mulți insomniaci după ce au dormit până târziu în weekend este mersul devreme la culcare duminica.

3. Somnul de după-amiază Somnul de după-amiază este o tendință biologică, fiind prezentă și la persoanele care dorm bine și sunt odihnite. Studiile arată că un somn de numai 15-20 de minute în timpul zilei este benefic, crescându-ne vigilența, dispoziția și performanța mentală. Această pauză ne face să ne simțim mai alerți și plini de energie. Pentru un somn benefic în timpul zilei, aveți grijă să-l limitați la 45 minute și să nu vă culcați mai târziu de ora 16.

4. Nu vă duceți la culcare decât atunci când vi se face somn Multe dintre comportamentele noastre sunt achiziționate prin asocieri. La fel este și în cazul somnului; pentru persoanele cu somn sănătos, anii de somn au făcut că patul să fie asociat cu somnul. Astfel, la scurt timp după ce se întind în pat, sunt cuprinși de somnolență și adorm. În cazul persoanelor cu insomnie se întâmplă contrariul: stând treze în timpul nopții încercând să adoarmă, patul s-a asociat cu insomnia. Astfel, pentru a crea o asociere favorabilă este indicat să ne aşezăm în pat/să mergem în dormitor atunci când simțim că ne este somn și, dacă nu reușim să adormim în 20 minute, să ne ridicăm și să facem activități relexante. Odată ce simțiţi că sunteţi somnolent, întoarceţi-vă în pat.

5. Evitaţi cafeina și nicotina Din cauza efectelor stimulante ale acestor substanțe, este indicat să se evite consumul lor cu cel puțin șase ore înainte de culcare.

6. Evitaţi alcoolul Există multe persoane care consideră că un pahar de alcool înainte de culcare este un remediu pentru lipsa stării de somn. Alcoolul îi poate relaxa pe unii, favorizând adormirea, în timp ce pe alte persoane le stimulează. Cu toate că alcoolul poate facilita apariția somnului, acesta este superficial și întrerupt. Se recomandă, de asemenea, evitarea consumului de alcool cu 6 ore înainte de culcare.

7. Faceţi exerciții fizice regulate Există numeroase date care arată că insomniacii duc o viață mai sedentară decât persoanele care dorm bine. Una dintre explicații este că exercițiile fizice determină o solicitare a corpului, astfel creierul compensează stresul fizic printr-un somn mai profund. Pentru a beneficia de efectele benefice ale exercițiilor fizice, este indicat să le efectuăm cu cel puțin 3-6 ore înainte de culcare. Prea aproape de ora de somn, acestea ne pot activa, da energie...

8. Alimentația Alimentația are, de asemenea, un rol semnificativ asupra somnului. Întrucât sistemul digestiv lucrează mai lent pe timpul nopții, este indicat să evităm mesele grele înainte de culcare. De asemenea, alimentele cu un conținut bogat de zahăr și carbohidrați ne pot tulbura somnul din cauza creșterii nivelului glicemiei, care determină un nivel crescut de energie.

9. Creaţi un mediu în dormitor care să vă favorizeze somnul Aspecte legate de temperatură, pat, zgomote ne pot influența semnificativ somnul. Încearcati să păstraţi un mediu răcoros în dormitor (până ȋn 22 de grade Celsius şi de aprox. 60 % umiditate). O temperatură crescută în dormitor vă poate îngreuna adormirea și menținerea somnului pe parcursul nopții. De asemenea, încearcaţi, pe cât posibil, să păstraţi întunericul și liniștea în cameră.
1
11-01-2021, ora 14:33
popvaler76
Nu este medic/terapeut
popvaler76
Mulțumesc pentru sfaturi. Medicul mi-a schimbat tratamentul (telefonic, ieri) întrucât Stilnox și-a făcut efectul într-o noapte, dar nu am mai putut dormi în cealaltă. Acum trebuie sa iau o pastila de Seroquet și un plic de Orfiril long 1000 mg, ceea ce am și făcut ieri, duminică, și am dormit 12 ore, însă după trezire simt o stare de somnolenta, inima îmi bate repede, amețesc când ma ridic și nu prea am putere.
0
11-01-2021, ora 17:11
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
E bine sa stiti ca la inceputul tratamentului uneori pot sa apara usoare senzatii neplacute, intensificarea anxietatii. Aceste simptome sunt datorate faptului ca organismul face un anumit efort ca sa se adapteze tratamentului medicamentos.Este important sa tineti cont de acest lucru pentru a nu interpreta gresit senzatiile firesti date de adaptarea la medicatie sau de renuntarea la medicatie, si aceasta se realizeaza treptat, altfel poate sa apara un usor sevraj. Urmati schema de tratament si discutati cu psihiatrul simptomele care va ingrijoreaza.
Rabdare, o sa va reventiti la starea functionala.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Insomnia
  • Insomnia severă ar putea fi cauzată de slăbirea conexiunilor cerebrale
  • Culcatul la ore târzii a fost asociat cu alimentația nesănătoasă și sedentarismul
  • Thim - dispozitivul care te ajută să dormi mai bine, monitorizându-ți somnul
  • Insomnia crește riscul de astm la adulți
  • Calitatea redusă a somnului la copii, asociată cu insomnia mamei
  • 2Breathe - dispozitivul care îți îmbunătățește somnul
  • Insomnia ar putea avea cauze genetice
  • Tratamentul cu melatonină este eficient în insomnie?
  •