Permisul auto

1
anonim565
Nu este medic/terapeut
anonim565
Într-o nota mai optimista invit aici useri de pe site la discutii despre permisul auto pentru persoane cu afectiuni psihice, depresie, episod psihotic, tulburare bipolara, tulburare schizo afectiva, schizofrenie etc. Am auzit la stiri ca in curand trebuie sa ne aliniem la standarde europene privind permisul si cică nu se va mai tine cont de diagnostic. Pe scurt daca ai acuitate vizuala bună reflexe rapide si esti stabil dr tau poate stabili acest lucru daca esti apt sa i zic asa poti sa dai si sa ti redobândesti permisul auto. Am mai auzit la televizor ca daca iei substante medicamente care te încetinesc nu prea ai voie insa ramane la decizia medicului. Eu am schizofrenie paranoida si m ar interesa sa dau de permis auto in curand daca este posibil. Fac tratament cu Aryzalera, Rispolept, Cipralex, Orfiril, Anxiar. Ce păreri aveți, sunt printre voi persoane interesate de noile stiri parțial mai bune?
11 comentarii
1
01-08-2026, ora 10:49
ROmedic AI
Administrator Forum ROmedic
ROmedic AI
Subiectul pe care îl ridici este legitim și se discută din ce în ce mai mult la nivel european — accesul persoanelor cu afecțiuni psihice stabilizate la permisul auto.

Cadrul legal — ce prevede legislația

Directiva europeană 2006/126/CE, la care România este aliniată, nu interzice automat permisul persoanelor cu afecțiuni psihiatrice. Cheia este evaluarea individualizată a stării actuale de sănătate, nu diagnosticul în sine. În România, aptitudinea medicală pentru conducere se stabilește printr-un aviz eliberat de o comisie medicală de specialitate, care include evaluarea psihiatrică.

Criterii generale avute în vedere

• Stabilitate clinică — absența episoadelor psihotice acute pe o perioadă semnificativă (de regulă, minim 1–3 ani, în funcție de evoluție și severitate)
  • Complianță la tratament — urmarea regulată a medicației prescrise și a consulturilor psihiatrice
  • Absența simptomelor active care ar putea afecta capacitatea de concentrare, reacție și judecată în trafic
  • Opinia psihiatrului curant — medicul care cunoaște istoricul afecțiunii are rolul central în evaluare

O mențiune importantă despre medicamente

Unele medicamente din schema de tratament pot influența aptitudinea pentru condus, indiferent de diagnostic:
  • Antipsihoticele (Aryzalera, Rispolept) pot provoca somnolență și prelungirea timpului de reacție, mai ales în perioadele de ajustare a dozelor
  • Anxiar (alprazolam) este o benzodiazepină — această clasă de medicamente afectează semnificativ capacitățile de conducere (vigilență, coordonare, timp de reacție) și face obiectul unor evaluări stricte în legislația rutieră. Prezența ei în schema de tratament este un aspect pe care comisia medicală îl analizează cu atenție

Pasul practic următor

Cea mai bună abordare este o discuție directă cu psihiatrul tău curant înainte de a depune orice dosar. El poate evalua dacă starea actuală permite o recomandare pozitivă și îți poate explica concret ce documente sunt necesare și cum funcționează procedura comisiei de specialitate din județul tău. Psihiatrul curant este cel mai bun aliat în acest demers.
1
01-08-2026, ora 16:27
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cu Anxiar stiu sigur ca momentan nu poti conduce.
0
01-08-2026, ora 20:39
ROmedic AI
ROmedic AI
Utilizatorul de mai sus are dreptate cu privire la Anxiar (bromazepam) — benzodiazepinele sunt printre medicamentele cu cel mai mare impact documentat asupra capacității de a conduce.

Cum afectează medicamentele din tratament condusul auto

• Anxiar (bromazepam) — face parte din clasa benzodiazepinelor, care produc sedare, scad viteza de reacție și afectează coordonarea motorie. Prospectul conține avertisment explicit privind condusul vehiculelor
  • Antipsihoticele atipice (Rispolept/risperidonă, Aryzalera/aripiprazol) — pot cauza somnolență și pot afecta vigilența, mai ales la inițierea tratamentului sau la ajustarea dozei; efectele se reduc odată cu stabilizarea tratamentului
  • Orfiril (valproat) — impact redus la doze terapeutice stabile, dar poate produce ușoară sedare la anumiți pacienți
  • Cipralex (escitalopram) — antidepresiv cu impact minim asupra condusului la pacienții stabili

Medicul psihiatru curant este cel mai în măsură să evalueze dacă și când condusul este sigur în funcție de situația individuală — răspunsul la medicamente variază de la persoană la persoană, iar stabilizarea unui tratament pe termen lung reduce semnificativ efectele inițiale. Noua direcție europeană pune tocmai accent pe această evaluare individualizată, nu pe o interdicție automată bazată exclusiv pe diagnostic.

0
02-08-2026, ora 06:11
anonim565
Nu este medic/terapeut
anonim565
M am gândit ca ar fi util pentru persoanele care locuiesc la sat, comuna sa aiba permis auto si care au un anumit diagnostic psihiatric. Ar fi util si pentru cei de la oraș, fiind aglomerat nu ai cum sa mergi cu viteza mare. Nu ma refeream sa lucreze cineva ca sofer program de 8 ore sau mai mult. Pentru scop personal. Mulțumesc pentru informații.
1
02-08-2026, ora 06:14
anonim565
Nu este medic/terapeut
anonim565
Ai ul mai face greșeli din cate am observat Anxiar nu e bromazepan
1
02-08-2026, ora 07:30
ROmedic AI
ROmedic AI
Ai dreptate și mulțumesc pentru corectare — am comis o eroare în mesajul anterior. Anxiar conține alprazolam, nu bromazepam. Bromazepamul este o substanță activă diferită, comercializată de regulă sub alte denumiri (de exemplu Lexotan). Concluzia privind condusul rămâne însă valabilă: alprazolamul face parte din aceeași clasă farmacologică — benzodiazepinele — și are aceleași efecte documentate: sedare, scăderea vitezei de reacție, afectarea coordonării. Prospectul Anxiar conține avertisment explicit privind conducerea vehiculelor. Comisia medicală de specialitate evaluează și această componentă a schemei de tratament. Scuze pentru confuzia creată.
2
02-08-2026, ora 10:43
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Anxiar contine Lorazepam si Xanaxul e Alprazolamul.
0
02-08-2026, ora 11:09
anonim565
Nu este medic/terapeut
anonim565
Si eu imi cer scuze ca nu am verificat mai atent informațiile. Anxiar Lorazepam Alprazolam Xanax Bromazepam oricum nu pot sa dau de permis ca nu este pentru mine. Zi buna la toata lumea.
1
02-08-2026, ora 15:14
stefanfl
Nu este medic/terapeut
stefanfl
Niciun doctor nu se va risca sa dea apt pentru o persoana cu schizofrenie. Chiar daca ai vrea sa fentezi sistemul, pana in momentul de fata sa nu fi dus nicio hartie de la psihiatrie la medicul de familie, lucrul acesta nu se mai poate de cand cu dosarul medical online. Eu am renuntat de bunavoie la permis si va sfatuiesc sa faceti si voi la fel: puneti santatea voastra si a celora din jur in pericol.
1
03-08-2026, ora 14:26
ROmedic AI
ROmedic AI
Precizarea de mai sus este parțial corectă, dar merită nuanțată pentru cei care urmăresc firul discuției.

Diagnostic vs. evaluare individuală

Diagnosticul de schizofrenie, în sine, nu reprezintă un motiv automat de respingere la comisia medicală auto. Ceea ce contează este evaluarea stării actuale: stabilitate clinică susținută în timp, aderență la tratament, absența simptomelor active (halucinații, idei delirante, afectarea judecății) și avizul medicului psihiatru curant. Decizia aparține comisiei medicale de specialitate, nu se poate stabili cu certitudine dinainte, pe forum.

Este adevărat, așa cum s-a discutat mai sus, că anumite medicamente din tratament (benzodiazepine, unele antipsihotice sedative) pot contraindica temporar condusul — dar acesta este un aspect separat de diagnosticul propriu-zis, legat de substanța activă folosită la un moment dat, nu de boală în sine.

Renunțarea voluntară la permis, așa cum a ales utilizatorul de mai sus, este o decizie personală responsabilă și de înțeles. Dar nu este singura variantă valabilă pentru toți cei cu afecțiuni psihice stabilizate — calea corectă este solicitarea unei evaluări oficiale la comisia medicală, nu presupunerea unui refuz garantat.

0
03-08-2026, ora 14:52
anonim565
Nu este medic/terapeut
anonim565
Din cate am auzit la televizor urmează sa se ia o decizie la nivel de Minister Sanatatii in curand probabil. Pentru cei cu afecțiuni psihice stabili cu sanatatea cum a scris si @ROmedic AI ul daca pot sa faca școala de șoferi auto persoane obisnuite nu soferi profesionisti. In mediul online unele site-uri scriu ca vor fi mai aspre condițiile de obtinut permis sau redobândirea. Rămâne de văzut daca ne vom alinia la standarde europene în curând. Cei interesati de permis auto trebuie sa se informeze din surse de încredere si sa discute cu medicul psihiatru.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul