Intepaturi piept, raceala, bronsita | Forumul Medical ROmedic

Intepaturi piept, raceala, bronsita

24-01-2025
Daniela-daniela
Nu este medic/terapeut
Daniela-daniela
Buna ziua, Daniela manumesc, am 35 ani si sunt fumatoare.
Am 54 kg, 1.6m.
Am stat in frig si usor curent, cateva ore, am inghetat de frig binisor, picioare, spate..
Dupa 2 zile am inceput sa am simptome de oboseala. Au urmat senzatia de sufocare la efort, nu imi ajungea aerul, apoi a venit stranutul si sensibilitate mare la aer rece cat d eputin rece. Mă ustura tare gatul si in jos pe gat, partea de sus a plamanilor, nasul.
Primul simptom a fost de fapt intepaturile in pieot, in partea de sus, deasupra sanilor.
Parca in niste puncte fixe, ma inteapa si ma ține o durere ascutita. Durerea e trecatoare, apare si dispare, in cateva puncte.

Ce poate fi? Nu am mers la medic pt ca nu am avut timp, ocupandu ma de copilasul bolnavior.
Energie am desi obosesc mai repede, dureri de muschi nu am, nu tusesc decat putin de tot, nu expectorez, doar curge nasul. Am si sinuzita cronica dar de data aceasta chiar nu am facut sinuzita, adica nu ma dor sinusurile.

Ce tratament sa iau?
Beau ceaiuri, supe calde, mananc bine, am simtit nevoie mare de hidrstare, dar ca tratament ce trebuie luat?
Va rog sa ma sfatuiti pt ca acele intepaturi in piept nu le am avut d efoarte mult timp si sunt aproape sigura ca vin de la plamani.
Stiu ca si fumatul agraveaza.. starea cailor respiratorii.
Iau biseptol sirop, strepsils, vitC insa mi e frica s anu fie o bronsita sau altceva.
Multumesc frumos !
1 comentarii
0
29-01-2025, ora 10:53
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Daniela, simptomele tale sugerează o infecție respiratorie acută, posibil o laringotraheită, o bronșită incipientă sau o infecție virală cu afectare a căilor respiratorii superioare. Sensibilitatea la aer rece, usturimea în piept și senzația de sufocare la efort pot fi asociate cu iritația mucoasei respiratorii, agravată de fumat.

Ce poate fi?
1. Infecție virală respiratorie (răceală, faringită, traheită, bronșită virală ușoară)
- Intepăturile în piept pot fi din cauza unei inflamații traheale (traheită) sau a unei iritații bronșice.
- Durerea ascuțită care apare și dispare în puncte fixe sugerează o componentă musculo-scheletică datorată tusei sau inflamației pleurale minore.
- Lipsa febrei, absența tusei productive și faptul că nu te simți foarte slăbită sunt argumente în favoarea unei infecții virale necomplicate.

2. Bronșită iritativă sau hipersensibilitate bronșică (bronhospasm indus de frig)
- Expunerea la frig poate cauza o constricție a bronhiilor, ceea ce explică senzația de sufocare la efort.
- Fumatul agravează inflamația căilor respiratorii, crescând riscul de bronșită sau laringotraheită.

3. Afectare pleurală minoră (pleurită ușoară)
- Înțepăturile în piept pot fi și de origine pleurală, cauzate de inflamația ușoară a foițelor pleurale din cauza infecției.
- Dacă durerea se accentuează la inspirație profundă, ar putea fi vorba de o pleurită ușoară.

Când trebuie să mergi la medic?
- Dacă apar febră peste 38°C sau frisoane.
- Dacă respirația devine foarte grea sau ai senzația de lipsă de aer și în repaus.
- Dacă apare o tuse productivă cu spută galben-verzuie, ceea ce poate indica o suprainfecție bacteriană.
- Dacă durerea toracică devine continuă sau foarte intensă.

Ce tratament poți lua acasă?
1. Hidratare și antiinflamatoare:
- Ceaiuri calde (muguri de pin, cimbru, tei, ghimbir, miere).
- Ibuprofen sau paracetamol dacă apare durere toracică mai intensă sau disconfort general.

2. Medicație simptomatică:
- Pastile de supt pentru gât (ex. Strepsils, Isla Moos, Tantum Verde).
- Sirop pentru calmarea iritației traheale – de exemplu, Prospan, Herbion.
- Vitamina C și zinc – pot ajuta la întărirea imunității.

3. Pentru congestie nazală și iritație bronșică:
- Spălături nazale cu ser fiziologic sau spray cu apă de mare.
- Dacă nasul este foarte înfundat, Olynth/Afrin (max. 3 zile).
- Dacă simți dificultăți respiratorii pe fondul bronhospasmului, ar putea fi util un bronhodilatator ușor (Ventolin), dar trebuie recomandat de medic.

4. Evitarea iritanților:
- Redu fumatul cât mai mult posibil, măcar în perioada bolii.
- Evită aerul rece direct pe față și expunerea la praf sau substanțe iritante.

Este nevoie de antibiotic?
- NU, dacă simptomele sunt virale (cum pare să fie cazul).
- DA, doar dacă apare febră persistentă, spută purulentă sau semne clare de suprainfecție bacteriană.

Dacă simptomele persistă mai mult de 7-10 zile, apar episoade de senzație de sufocare severă sau febră, ar fi bine să faci un consult medical și o radiografie pulmonară pentru a exclude o bronșită bacteriană sau pneumonie. Ai grijă de tine și, pe cât posibil, încearcă să reduci fumatul în perioada asta!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: