ligamentoplastie si meniscectomie

13-06-2011
catalina1982
Nu este medic/terapeut
catalina1982
In atentia d-lui dr. Marius Uscatu

Am rugamintea de a ma ajuta cu o parere in ceea ce constau cele 2 interventii, ligamentoplastia si meniscectomia.
In urma interpretarii RMN-ului facut mi s-a pus ca si diagnostic leziune de menisc si ruptura partiala LIA. Pot fi facute ambele interventii deodata? In ceea ce consta ruptura de ligamente incrucisate, daca este doar partiala, nu s-ar putea reface prin alta solutie gen imobilizare in gips? Medicul la care am fost mi-a recomandat sa fac ambele interventii acum. Care ar fi riscurile daca nu fac ligamentoplastia?

Multumesc
4 comentarii
0
15-06-2011, ora 23:52
catalina1982
Nu este medic/terapeut
catalina1982
Revin cu aceasta solicitare daca ma puteti ajuta cu o solutie deoarece in curand trebuie sa merg la artroscopie pt. menisc si nu stiu daca sa accept si ligamentoplastia?

Multumesc
0
16-06-2011, ora 23:25
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Meniscectomia reprezinta interventia prin care se inlatura portiune de menisc distrusa.
Ligamentoplastia de refera mai ales la LIA, si reprezinta inlocuirea ligamentului incrucisat anterior rupt cu un fragment din tendonul rotulian sau din alte tendoane din vecinatatea genunchiului.
Cele doua se pot face perfect in aceeasi interventie artroscopica: de fapt artroscopia are un rol mai intai diagnostic, putand evidentia daca ligamentul este rupt sau nu, si respectiv daca ligamentoplastia este necesara sau nu.
Indicatia de ligemantoplastie depinde de nenumarati factori, printre care varsta, sexul, greutatea, statusul ocupational, sporturi practicate, asteptari sportive, dar mai ales de examenul clinic local, care evidentiaza si cuantifica marimea instabilitatii articulare. Nu este obligatorie: o viata normala este posibila excluzand total sporturile, pe cand asteptarile sportive ridicate necesita ligamentoplastia.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
17-06-2011, ora 10:29
catalina1982
Nu este medic/terapeut
catalina1982
Buna ziua,
Va multumesc mult pt. raspuns.
Nu pot spune ca fac sporturi de performanta, dar practic de placere tenis de camp si ski, iar in timpul liber plimbari multe pe jos. Astfel dupa spusele d-voastra, ar trebui sa le exclud de tot daca nu fac ligamentoplastia?
Cat despre factorii care ii enumerati ar fi: Varsta = 29 ani, sexul: feminin, greutate=60 kg, status ocupational: vanzari.
Daca s-ar decide in urma artroscopiei ca trebuie totusi sa fac si ligamentoplastia acum, care varianta mi-o recomandati mai buna, cea mentionata de d-voastra anterior cu fragment dintr-un tendon sau varianta cu suruburi resorbabile (recomandata de medicul la care am fost)?
Daca nu fac acum ligamentoplastia, puteti sa-mi recomandati un tratament de recuperare (fizioterapie sau alte metode)?

Multumesc si va doresc o zi buna!
0
12-06-2012, ora 11:17
anna_55
Nu este medic/terapeut
anna_55
Buna ziua,

Eu am avut aceasta interventie artroscopica prin care mi s-a rezolvat si meniscul si ruptura de ligament. La ruptura de ligament acel tendon se fixeaza cu suruburi resorbabile, dar am inteles ca nu toti medicii sunt de acord cu efectuarea ambelor interventii in acelasi timp, multi prefera sa efectueze meniscectomia iar in alta interventie ligamentoplastia.
Eu am fost foarte fericita ca am scapat de ambele probleme in aceeasi interventie. La Clinica din Brasov unde m-am operat eu, ligamentoplastia+meniscul m-au costat cat m-ar fi costat doar ligamentoplastia.
Si daca ligamentul este rupt, cea mai indicata este ligamentoplastia, nu exista alt tratament de recuperare (fizioterapie sau alte metode). Si eu as fi vrut sa scap fara operatie, dar am inteles ca daca mai amanam mult era si mai rau.
Si eu schiez si doctorul Balint care m-a operat este fan al acestui sport, deci catalina1982 daca nu ai avut aceasta problema rezolvata intre timp, te sfatuiesc sa nu mai amani.
Mult noroc!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: