luxatie rotula

04-04-2007
veriu
Nu este medic/terapeut
veriu
in urma cu 10 zile am suferit o luxatie de rotula.am stat 10 zile cu piciorul imobilizat in atela de gips infasurata cu fasa textila.dupa controlul medical medicul mi-a aplicat un gips circular care imi acopera total piciorul.problema este ca ma jeneaza la rotula gipsul fiind greoi si tare.in orice pozitie as sta simt o permanenta durere.ma simteam mult mai bine ca vechiul gips care era infasurat de picior cu fasa.intrebarea mea este:mi-ar putea afecta aceasta incomodatie a gipsului recuperarea genunchiului?
39 comentarii 12 Înainte ›
0
30-08-2009, ora 16:16
calinbuzz
Nu este medic/terapeut
calinbuzz
as dori un raspuns cat mai urgent acelasi problema o am si eu acum 4 zile am avut o luxatie posttraumatica de rotula iar acuma doctoru mi a sugerat sa stau cu picioru in gips 2 saptamani acuma in a 4 a zi la fel ca veriu simt presiune pe genunchi si durere cateodata de la gips as dori sa intreb daca imi afecteaza insanatosirea genunchiului
0
30-08-2009, ora 16:29
calinbuzz
Nu este medic/terapeut
calinbuzz
iar eu mai simt si durere in spatele genunchiului as dori sa stiu de ce si inca o intrebare referitoare la faptul ca eu dupa ce scot gispu sunt nevoit sa port orteza 6 luni dupa ce termin si cu orteza mai este riscu sa mi sara iarasi rotula ??
0
30-08-2009, ora 21:45
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Luxatia de rotula (externa) se inregistreaza de regula la persoane care au o predispozitie in acest sens, predispozitie conferita de anumite anomalii (minore de altfel) de natura anatomica la nivelul rotulei, tendonului rotulian sau condililor femurali. Este important sa stim daca aceste episoade de luxatie sunt singulare sau repetate, ceea ce ar conduce la o transare a diagnosticului. Evident, faptul ca afectiunea se trateaza acum nu exclude repetarea ei si intrarea in contextul unei luxatii recidivante de rotula. Daca luxatia nu se mai repeta in urmatorii ani, e posibil sa fie eliminat diagnosticul de luxatie recidivanta. Predispozitia la luxatie recidivanta poate fi descoperita printr-o investigare corecta si completa. Nu trebuie sa lipseasca radiografia simpla a genunchilor (fata si profil), radiografia axiala a rotulelor dar si un RMN de genunchi, care sa defineasca mai clar raporturile tesuturilor moi cu elementele osoase. Nu este de ignorat daca exista deja maturitate scheletica sau nu (adica, daca s-a incheiat procesul de crestere).
Daca exista motive pentru a diagnostica luxatia recidivanta de rotula, aceasta nu poate disparea prin imobilizare - indiferent de tehnica si va continua sa se repete in conditii de efort. Singura modalitate de a remedia raporturile anatomice modificate (mostenite din nastere, de cele mai multe ori), este interventia chirurgicala si exista mai multe principii si tehnici in acest sens.
In cazurile mentionate, imobilizarea pentru moment, de 3 saptamani in orteza fixa de genunchi, urmata de o recuperare judicioasa este suficienta. Utilizarea ghipsului - mai ales vara - este traumatizanta si neconfortabila, iar noi o evitam.
Va stam la dispozitie cu alte detalii in caz de nevoie.
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Trumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
30-08-2009, ora 22:31
LIDIA80
Nu este medic/terapeut
LIDIA80
Buna.
Am si eu o intrebare, dupa o operatia de rotula mai precis i s-a excizat fragmentele rotuliene si sa atasat o pastila osoasa, sa imobilizat cu o orteza si a stat 4 saptamani, are voi sa mearga sa faca miscare?De ce va intreb?Eu nu mai inteleg nimic.Dr care la operat cand ia facut externarea nu a zis sa faca miscare, cand am fost la control dupa 4 sapt l-a certat pe sotul meu ca nu a facut miscare si ca i s-a atrofiat muschi.Ce fac dau orteza jos nu stiu ca sa mai fac, ce este bine si ce nu? Cand pot incepe recuperarea
0
30-08-2009, ora 23:09
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Stimata Doamna
Din cele relatate de Dvs nu reiese clar pentru ce anume s-a efectuat interventia, adica daca a fost fractura sau altceva. Dupa cum spuneti, excizia de fragmente rotuliene este o optiune relativ frecventa in fracturile polare inferioare cominutive, insa nu se acorda cu pastila osoasa de care vorbiti. La 4 saptamani, dupa interventie de rotula, se poate admite mesul cu sprijin pe membrul inferior respectiv, insa fara a indoi genunchiul, ceea ce inseamna ca orteza trebuie pastrata inca 2 saptamani. Timpul de imobilizare si recuperare insa scade drastic daca se foloseste post-operator oxigenoterapia hiperbara (HBO).
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
31-08-2009, ora 13:05
calinbuzz
Nu este medic/terapeut
calinbuzz
doctorul mi a redus rotula in legatura cu dezvoltarea oaselor eu am 17 jumatate ani si nu stiu exact dak mi se mai dezvolta oasele asta sa mi spuneti dvs eu acuma port gipsu si de multe ori acuma ma lasa durerea va mai intreb referitor la faptu ca daca eu dupa gips port orteza 6 luni cum mi a zis domnu doctor mai exista sansa sa fac luxatie recidivanta. iar referitor la faptul ca mi a sarit rotula din ce cauza poate fi.eu am alunecat cu picioru din spate adica dreptu in lateral si astfel mi a sarit rotula eu facand sport mai de mic de pe la 10 ani nu sport de performanta dar alergare, fotbal, jogging
0
31-08-2009, ora 13:09
calinbuzz
Nu este medic/terapeut
calinbuzz
rotula mea fiind redusa aproape complet cu gheata si imobilizare 2 zile iar apoi gips 2 sapt eu am mai cazut la fotbal am mai alunecat dar nu am facut asa ceva precizez asta este prima mea luxatie nu am mai avut probleme cu fracturile sau rupturile este prima data
0
31-08-2009, ora 22:08
LIDIA80
Nu este medic/terapeut
LIDIA80
D-le dr. v-am scris mai sus despre sotul meu cu fractura de rotula, dar nu v-am zis ca printr-un accident rutier sa intamplat nenorocire.Eu sunt foarte bulversata si nu mai inteleg nimic.Dupa ce la scos din sala de operatie d-na dr a spus ca ia pus un colier.in jurul rotulei si ca o parte din rotula era distrusa(adica nu a putut salva nimic din partea zdrobita), deci el mai are doar o jumatate de rotula.Dupa 4 zile a spus ca nu mai are colierul acela si ca are niste sarmulite.La externare a spus ca ia pus niste ate care se topesc in timp, , , , , , daia spun ca sunt bulversata. nu va pot descrie ce este in sufletul meu, pt ca eu nici acum nu stiu ce ia pus.Pe biletul de externare scrie:FRACTURA DESCHISA TIP2 ROTULA DREAPTA COMINUTIVA CU DEPASARE.Sa intervenit chirurgical in urgenta sa s-a efectuat toaleta chimica si chirurgicala a plagii, excizia fragmentelor rotuliene care nu au putut fi osteosintetizate si atasarea tendonului rotulian la fragmentul rotulian proximal printr-o pastila osoasa.Asta scrie pe biletul de externare.Acum 3 zile am sunat-o sa-i spun ca piciorul sotului meu se ceanozeaza si se umfla, dansa nea chemat la spital si nea certat ca nu am facut recuperare(desi ea nu a zi nimic de recuperare)la externare si nici la scos fire, ca muschiul este atrofiat.La control nu a zis sa scoata orteza, acum 3 zile a zis de ce mai poarta orteza sa o scoata, noi de unde sa stim ce sa facem daca ea nu spune...dar este bine ca ne spune ce trebuia sa facem la controlul urmator.
D-le dr.va rog sa-mi spuneti daca este normal sa se ceanozeze dupa 4 sapt de la operatie si cand putem incepe recuperarea?Ca de la dansa nu mai inteleg nimic sau mai bine nu am inteles nimic de la inceput.
Va multumesc pentru timpul acordat
0
31-08-2009, ora 23:40
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Cresterea se diminueaza in jurul varstei de 20 ani la baieti si se opreste practic 2-4 ani mai tarziu. Cat despre fractura de rotula cominutiva si deschisa, acum cred ca situatia este clara. Se pare ca fractura a afectat rotula polar superior si este implicata insertia tendonului cvadricipital. Cerclaj-ul pus - daca acest lucru este real - poate fi din catgut cromat, care se resoarbe in timp. Daca pana in acest moment nu au fost problme de niciun fel, inseamna ca exista o oarecare fixare in focar, insa trebuie o atentie deosebita la recuperare, intrucat fortele care se dezvolta in acea zona sunt foarte mari. Este permis mersul cu sprijin pe membrul inferior respectiv, insa cred ca este bine sa nu fie flectat genunchiul inca 4 saptamani, iar apoi este permisa si flexia in forta, evident progresiv. Oxigenoterapia hiperbara poate grabi acest proces de 2-3 ori, inclusiv recuperarea, conform experientei pe care o avem la Centrul Pilot.
In concluzie, cred ca daca mergeti pe varianta de tratament clasica, trebuie sa prelungiti imobilizarea inca minim 2 saptamani, dupa care puteti incepe recuperarea. Pana la un punct, cianoza si edemul nu sunt neaparat normale, dar nici neobisnuite la acest moment. Ramane de vazut care este evolutia ulterioara. Se poate utiliza un tratament anti-inflamator usor cu protectie gastrica, un facilitator al circulatiei de tip Aspenter pentru minim 60 zile si o recuperare bine condusa.
Va stam la dispozitie cu alte detalii in caz de nevoie.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
01-09-2009, ora 09:26
calinbuzz
Nu este medic/terapeut
calinbuzz
Eu acuma ar trebui sa mi fac griji asupra posibilitatii de a avea o luxatie recidivanta ? sau purtarea ortezei 6 luni mar putea scuti in cazul unei asemenea luxatii
0
01-09-2009, ora 20:48
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Cu stima pt. calinbuzz
Nu cred ca ma pot pronunta in aceasta privinta fara a consulta dosarul medical si mai ales imaginile. Este posibil ca luxatia sa recidiveze dar diagnosticul depinde de o explorare corespunzatoare (Radiografie, RMN, etc.). Daca puteti sa ne trasmiteti astfel de imagini, putem discuta si perspectivele.
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
01-09-2009, ora 23:17
calinbuzz
Nu este medic/terapeut
calinbuzz
In legatura cu Rmn-ul doctoru mi a zis ca nu e nevoie de acest lucru iar radiografiile cum le am acasa cum le voi posta multumesc pentru bunavointa dvs de a raspunde la intrebari eu sper sa ma fac bine si sa nu mi recidiveze rotula
0
02-09-2009, ora 18:36
calinbuzz
Nu este medic/terapeut
calinbuzz
Mai am inca o intrebare de pe forumuri am citit ca este posibil ca aceasta luxatie sa fie provocata
de un anumit muschi al coapsei si anume cvadricepsul este important ca in recuperarea mea dupa orteza sa tonifiez acest muchi eu am vazut la multe persoane faptu ca din cauza acestui muschi dezvoltat si ft puternic se pot produce accidente ale rotulei
0
03-09-2009, ora 11:43
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Problema importanta este obiectivarea acelor modificari anatomice care predispun la declansarea luxatiei recidivante. Tonusul muschiului quadriceps, in sine, nu este nociv, insa contractarea sa puternica in anumite circumstante, la persoanele predispuse, poate declansa luxarea repetata a rotulei spre exterior. Imi mentin opinia ca portajul ortezei este inutil dupa luxatie (mai mult de 3 saptamani), deoarece daca exista modificari anatomice (aripioare rotuliene "sterse", hipoplazie de condil femural, valg exagerat la nivelul genunchiului, etc.), acestea nu sunt influentate de purtarea ortezei in niciun fel in perioada de 6 luni, chiar daca subiectul este in perioada de crestere. Pe de alta parte, nici interventia chirurgicala de corectie nu este recomandata inainte de terminarea cresterii osoase.
Recuperarea cvadricepsului este importanta pentru functionarea corecta a genunchiului si esentiala, desi dificila, dupa imobilizari de lunga durata, pe care - repet - nu le consideram necesare. Forta cvadricepsului in sine, foarte rar, in conditii traumatice, poate conduce la rupturi ale tendonului cvadricipital (deasupra rotulei) sau rotulian (sub rotula), uneori cu desprinderea unei pastile osoase, insa aceste accidente se inregistreaza la persoane care sunt expuse la eforturi fizice si riscuri traumatice mari, care depasesc media, astfel incat nu cred ca este cazul in ceea ce va priveste.
Cu stima, SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
03-09-2009, ora 22:22
calinbuzz
Nu este medic/terapeut
calinbuzz
Ok va multumesc acuma sunt la jumatatea perioadei de imobilizare cu gips este necesar ca la revenirea la spital pentru a scoate gipsu sa mai fac radiografii///// si ce intrebari mi ati sugera pt a le adresa medicului care s a ocupat de mn pe aceasta perioada pentru a sti mai multe despre cele intamplate??
0
04-09-2009, ora 00:25
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Stimate Domn
Cred ca examenul clinic va fi suficient dupa scoaterea imobilizarii. Daca exista suspiciuni de probleme, medicul va va indica radiografii si eventual alte explorari. Avand in vedere ca inca nu am avut acces la dosarul Dvs medical, tot ce v-am spus ca predictie are un grad de aproximare. Imi este greu in aceste conditii sa evaluez ce anume va va interesa la momentul respectiv. Sunt incredintat insa ca medicul specialist va va informa despre ceea ce aveti de facut si va raspunde bucuros intrebarilor Dvs., sau cel putin asa sper,. Daca voi avea la dispozitie imaginile din dosar, voi putea sa va ofer si alte detalii.
Va doresc sanatate
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
0
04-09-2009, ora 00:36
veriu
Nu este medic/terapeut
veriu
Acum sunt asaltat de emailuri...au trecut 2 ani de la incedentul cu rotula..
raspuns pt calin buzz -stai linistit, e normal sa te jeneze gipsul.
important e sa l ti pe picior atat cat iti spune medicul.
sa nu te sperii atunci cand o sa ti scoata gipsul o sa ti simti piciorul foarte usor
si slabit.
trebuie sa faci putina recuperare sa nul fortezi la indoire..il indoi cate putin in fiecare zi.
in rest trebuie sa ai mare grija in lunile care urmeaza sa nu sari sa nu topai sa nu calci stramb sa
nu cari greutati pt ca foarte usor ti se poate deplasa rotula si din moment ce o patesti a doua oara lucrurile
se complica...asa ca ai f mare grija! va salut.si insanatosire grabnica!!!
0
04-09-2009, ora 18:02
calinbuzz
Nu este medic/terapeut
calinbuzz
multumesc pentru raspunsuri si ms veriu pentru sfaturi :D
Ieri si astazi simteam zona din juru genunchiului ca si cum as avea spasme musculare imi zvacneau muchii
fara sa ma doara nimic insa...i
0
06-09-2009, ora 15:49
calinbuzz
Nu este medic/terapeut
calinbuzz
veriu ti so mai intamplat dupa incidentu de acum 2 ani?? si de exemplu pot merge imediat ce mil scoate din gips cu orteza??
0
06-09-2009, ora 17:49
veriu
Nu este medic/terapeut
veriu
nu.rotula s a reparat si nu am mai patit nimic.poti merge dar o sa ti simti piciorul foarte usor si nu o sa ai siguranta in genunchi.trebuie sa ai mare grija fiindca iti umbla rotula in toate partile.piciorul nu ai sa l poti indoi numai dupa o vreme deoarece ligamentele trebuie sa si recapete elasticitatea si asta numai dupa un timp.rabdare si iar rabdare, vreo luna tot schiopatezi.timp de un an nu ai voie sa joci fotbal sa fugi sa cari greutati sau alte nebunii.
bafta si numai bine!
0
10-09-2009, ora 14:07
calinbuzz
Nu este medic/terapeut
calinbuzz
astazi mi o scos gipsu si mio pus orteza pot merge pot spune ca acuma ajuns acasa am inceput sa mi recapat siguranta in picioru merg mai schipatand dar...merg...doctoru mi a spus sa port orteza 6 luni deoarece sa previn o a doua luxatie iar dupa 6 luni 1-2 ani fara sport
0
10-09-2009, ora 17:27
calinbuzz
Nu este medic/terapeut
calinbuzz
Acuma dna /dn doctor genunchiu meu e in orteza mobila si cand eu pun mana sa misc putin rotula nu simt durere dar park imi scartatie sau mi se misca greu este ceva grav??...tinand cont ca eu astazi mi am scos gipsu
0
27-12-2009, ora 20:33
mioara15
Nu este medic/terapeut
mioara15
buna ziua!
Am 15 ani si am fost operata de doua ori la genunchiul drept. o operatie de fractura de menisc, iar alta de luxatie de rotula. rotula mi-se misca si in momentul de fata putin cam mult dar nu asta ma sperie ci faptul ca ma doare. iau glucozamina ptr ca mi-sa recomandat a fi bune ptr probleme cu oasele. dar ma intreb de la pastilele acestea ma doar ligamentele si rotula? simt o durere la nivelul osului a rotulei.
va multumesc anticipat!
0
09-06-2010, ora 14:58
Lau10
Nu este medic/terapeut
Lau10
Buna ziua!
Am 16 ani, si am o problema la rotula.Am jucat fotbal seara si din greseala am alunecat, si mi s-a deplasat rotula de la piciorul stang, undeva lateral si dupa aproximativ 10-15 sec, s-a pus la loc.Am fost ziua urmatoare la spital, la urgente si mi-o facut un film.Nu am nimic rupt sau fracturat spunandu-mi doar ca se pare ca am o suprapunere de oase.Am fost trimis la un doctor ortoped si mi-a zis ca am o semi-luxatie o rotuleisi ca am laxitate scazuta, sau redusa.Mi-a pus piciorul in ghips o saptamana, dupa care mi l-a dat jos.(ghipsul).Mi-a recomandat Diclac gel si sa nu fortez picioru.Dupa 2-3 zile dupa ce mi-a scos ghipsu, imi este umflat in jurul rotulei.Daca ati putea sa imi spuneti ce sa fac?, si ce tratament sa folosesc?
Va multumesc frumos!
0
10-06-2010, ora 09:27
firejunior
Nu este medic/terapeut
firejunior
cu respect! am 26 de ani si in timpul unui meci de fotbal, sprijinindu-ma pe piciorul stang pentru a lovi cu cel drept mingea din intoarcere, am suferit o luxatie de rotula! mi-a fost pus piciorul in gips, pe care l-am purtat 5 saptamani! dupa ce mi-a fost luat gipsul piciorul era inca umflat in jurul rotulei iar medicul nu recomandat o noua radiografie sustinand ca nu e necesara, ci doar sa fac recuperare(bicicleta, urcatul scarilor, ec.) avand acest medic o reputatie dubioasa sunt sceptic in ceea ce priveste diagnosticul.
va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi profesionale!
VA MULTUMESC!
0
15-06-2010, ora 18:53
savastre cristina
Nu este medic/terapeut
savastre cristina
Buna! Eram in Italia in clasa a 7-a cand am suferit o luxatie la genunchiul drept. Asta s-a intamplat in timpul unui antremanent de voley, facand niste fandari. Cand am fost dusa la spital mi s-au facut mai multe radiografii si mi-au pus piciorul, de la fesa pana la gleza in ghips timp de 40 de zile. La inceput a fost foarte dureros insa apoi durerea a mai trecut. Cand mi-au scos ghipsul piciosul era foarte slabit si a trebuit sa fac sedinte de recuperare la fizioterapie timp de 3 luni dar rezultatele au fost exceptionale! Aceste sedinte constau in masaje facute de unfizioterapeut specializat. Acum, dupa 4 ani numai am probleme insa la schimbarea vremii simt putina durere la genununchiul drept.
0
23-02-2012, ora 20:29
barnateodor
Nu este medic/terapeut
barnateodor
salut.am avut luxatie de rotula si acum cand mai fac sport mi se intampla sa-mi mai sara genunchiul si de aceea am nevoie de o proteza dar nu stiu ce fel imi trebuie, Niste sugestii ?
0
11-11-2012, ora 17:57
Ciobanu Andrey
Nu este medic/terapeut
Ciobanu Andrey
Salut. acum 16 zile am avut luxatie de rotula la fotbal. mi s-a pus piciorul in gips si dupa asta mi s-a zis sa port o orteza de genunchi si nu stiu de care anume. care mi-ar folosi mai bine? Multumesc
0
11-11-2012, ora 20:02
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Trebuie sa inlocuiti cat mai grabnic imobilizarea gipsata cu orteza speciala pentru instabilitatea rotulei.
Exista cel putin 3-4 modele pe piata romaneasca, insa nu putem face aici reclama directa acestor furnizori.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
16-11-2012, ora 17:45
Ciobanu Andrey
Nu este medic/terapeut
Ciobanu Andrey
Buna seara! Dupa ce imi scot piciorul din gips trebuie sa fac fac ceva recuperari? Am avut luxatie de rotula si doctorul mi-a recomandat 30 de zile de imobilizare a piciorului in gips. Si in fiecare saptamana merg la schimbat gipsul. Si ultima data knd am fost si mi-a dat gipsul jos nu imi putea indoi piciorul. Este normal asa? Eu am stat deja 21 de zile si saptamana viitoare ar trebui sa dau gipsul jos. Va rog sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac! Va multumesc.
Adaugă un comentariu / răspuns
39 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum menținem sănătatea genunchilor?
  • Alergarea ar putea fi benefică pentru genunchi, contrar temerilor generale
  • Leziunile genunchilor nu se vindecă complet
  • Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor
  • Dislocare genunchi - primul ajutor și sfaturi utile
  • Tipuri de durere de genunchi în diferite afecțiuni ale genunchilor
  • Recuperarea genunchiului în funcţie de patologie - evoluţie şi durată
  •