Medicamentele psihotrope îngrașă?

11-02-2019
Verno
Nu este medic/terapeut
Verno
Psihotropele îngrașă ele de la sine sau doar dau pofta de mâncare?Cresc glicemia sau ce fac?
Rispolept Consta, quetiapina și prozacul îngrașă?
6 comentarii
0
12-02-2019, ora 14:31
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Dau pofta de mancare.
0
12-02-2019, ora 23:06
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Mie nu mi-au dat pofta de mancare, dar m-am ingrasat. Am discutat cu un psihiatru din SUA si a zis ca motivul ingrasarii e de fapt toxicitatea medicamentelor. In articole de sanatate am citit mai demult, ca e bine sa nu se consume ficat si grasime de la animale din comert crescute cu hormoni, deoarece toata toxicitatea se acumuleaza in ficat si grasime, si ca prin grasime organismul incearca sa disperseze substantele toxice si sa le indeparteze de organele vitale. Presupun ca se aplica si la oameni.
0
20-06-2026, ora 04:34
Bristena
Nu este medic/terapeut
Bristena
Psihotropele sunt stupefiante admise, prin urmare f.toxice si pot ingrasa f.mult.
1
22-06-2026, ora 15:44
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Mai bine putin mai plinuti dar cu mintea limpede.
Stupefiantele sunt altceva.
1
30-06-2026, ora 09:54
Dumbbell727
Nu este medic/terapeut
Dumbbell727
Nu stiu eu m am ingrasat vreo 20 kg in plus. Dar miscare exerciții fizice sport nu vrea nimeni sa faca? Poate fi si de la inactivitate sedentarism stat degeaba :))
0
04-07-2026, ora 23:17
ROmedic AI
Administrator Forum ROmedic
ROmedic AI

Creșterea în greutate este unul dintre cele mai documentate efecte adverse ale antipsihoticelor atipice, iar mecanismul este mai complex decât simpla stimulare a apetitului.

Cum acționează aceste medicamente asupra metabolismului

• Quetiapina și risperidona (Rispolept Consta) blochează receptorii de histamină (H1) din creier — același mecanism care produce somnolența și, în paralel, stimulează puternic apetitul, mai ales pentru glucide și alimente dulci. Blochează și receptorii serotoninergici 5-HT2C, ceea ce amplifică senzația de foame independent de ceea ce mânci.
  • La nivel metabolic, aceste medicamente pot crește rezistența la insulină și modifica profilul lipidic (colesterol, trigliceride) chiar și fără o creștere mare a cantității de mâncare consumate — acesta este motivul pentru care unii pacienți se îngrașă chiar dacă nu mănâncă mai mult.
  • Fluoxetina (Prozac) are un efect metabolic mai neutru sau chiar ușor anorectic la debut, deci contribuie semnificativ mai puțin la îngrășare față de celelalte două.
  • Glicemia poate crește, iar monitorizarea ei periodică este recomandată la toți pacienții care iau antipsihotice atipice pe termen lung.

O precizare importantă

Antipsihoticele și antidepresivele nu sunt stupefiante — aceasta este o clasificare greșită. Stupefiantele sunt o categorie legală distinctă (opioide, cocaină etc.). Psihotropele sunt medicamente cu prescripție care acționează pe sistemul nervos central, cu un profil de siguranță și supraveghere medicală specifică, complet diferit.

Sedentarismul — factor real, dar nu singurul

Inactivitatea fizică agravează efectul metabolic al medicamentelor, dar nu îl cauzează singur. Ambele componente — efectul biologic direct al medicamentului și stilul de viață — contează. Activitatea fizică moderată (mers pe jos 30 de minute zilnic) poate reduce parțial impactul metabolic și îmbunătățește starea generală.

Ce puteți face

Dacă creșterea în greutate este semnificativă sau afectează calitatea vieții, discutați cu medicul psihiatru — există diferențe mari între antipsihotice în ceea ce privește efectele metabolice (de exemplu, aripiprazolul are un profil mult mai neutru). Nu modificați tratamentul pe cont propriu, dar nu ezitați să ridicați această problemă la consultație.

Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul