mos interfragmentar clavicula
Care este tehnica de extragere a mosului interfragmentar din clavicula?Cand se foloseste dalta?
8 comentarii
Stimate Domn
Daca va referiti la fractura de clavicula, atunci cred ca este bine sa precizez ca indicatiile operatorii sunt foarte restranse ( deschiderea sau amenintarea deschiderii si interpozitia). Utilizarea daltii pare - chiar si unui necunoscator - brutala si excesiva in abordarea claviculei. de altfel nu vad la ce ar putea folosi.
Cu stima
SL DR. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
Daca va referiti la fractura de clavicula, atunci cred ca este bine sa precizez ca indicatiile operatorii sunt foarte restranse ( deschiderea sau amenintarea deschiderii si interpozitia). Utilizarea daltii pare - chiar si unui necunoscator - brutala si excesiva in abordarea claviculei. de altfel nu vad la ce ar putea folosi.
Cu stima
SL DR. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Medic Sef Sectie Ortopedie SCJU Constanta
Doctor in Stiinte Medicale
Coordonator Centru Pilot O-HBO
Multumesc mult pentru raspuns. Desi pare paradoxal, ablatia mosului interfragmentar din clavicula utilizand dalta mi-a fost propusa de medicul ortoped curant care mi-a facut doua interventii chirurgicale: prima de osteosinteza a fracturii de 1/3 medie clavicula dr. cu placa 2+3 si un surub interfragmentar ( era o fractura inchisa, bifocala; fusesem diagnosticata si cu fractura incompleta de omoplat dr., fractura arc costal 2, 3 dr. si pareza de plex brahial dr.) si a doua, dupa 6 luni, de ablatie a placii 2+3. Surubul a fost "uitat ". Am descoperit prezenta acestuia dupa o luna, in urma acutizarii durerilor din regiunea claviculara dr. si a unei radiografii. Folosirea daltii mi s-a parut, intradevar, o metoda suspecta de abord. Am presupus ca a fost deteriorata floarea surubului...intre timp problema a fost rezolvata...
la o fractura de omoplat si clavicula complicata cu fractura coastelor superioare deobicei se practica stabilizarea claviculei (rar si a omoplatului) insa daca aveai pareza de plex brahial, ce a facut cu asta? a facut macar o explorare supraclaviculara daca a deschis zona? cum a evoluat leziune de plex? acesta fiind din acest complex de leziuni ceea mai importanta
Intrucat ati avut bunavointa sa raspundeti la subiectul pe care l-am postat pe site, vin cu o serie de precizari. In decembrie 2008 am avut un accident rutier in Botosani, dar in afara fracturilor, nu mi s-a adus la cunostinta ca am leziuni neurologice; examenul neurologic efectuat imediat dupa accident a stabilit ca am o " pareza de plex brahial drept fara semne neurologice pana in prezent " iar a doua zi am fost operata la clavicula dreapta. Medicul curant ortoped a refuzat cu obstinatie sa-mi furnizeze vreo informatie suplimentara. Am fost externata dupa 7 zile si dupa un al doilea examen neurologic cu acelasi diagnostic de "pareza de plex brahial drept fara semne neurologice pana in prezent " desi aveam impotenta functionala si dureri puternice in brat (de tipul cauzalgie si fasciculatii )... Marturisesc cu amaraciune ca in decursul anului urmator am fost consultata de patru neurologi din Botosani care m-au diagnosticat cu "pareza de plex brahial drept post traumatica" si niciunul nu mi-a recomandat sa efectuez macar un EMG !!! ci numai recuperare medicala...Din proprie initiativa, la un an dupa aparitia parezei m-am adresat unei clinici din strainatate unde mi s-a propus sa efectuez un transplant...In prezent, inca evaluez riscurile si beneficiile unei astfel de interventii, mai ales ca ar fi destul de tardiva. Mi-am recuperat mobilitatea umarului si a cotului in primele luni de la accident insa am ramas cu un grav deficit in teritoriul senzitivo-motor al nervilor median si ulnar interesand cu precadere partea distala a plexului brahial dr. si cu usoare anomalii ale fibrelor motorii a nervului musculocutanat, am si un chist cicatriceal calcificat in regiunea subclaviculara. Chiar daca recuperarea distala a bratului drept a fost destul de modesta si am o atrofie foarte vizibila a muschilor intrinseci ai mainii, reusesc acum sa scriu si sa manipulez anumite obiecte usoare, dar evident, nu mai am forta si precizie in miscari...
schneider: cu fracturile care ai avut era de asteptat sa ai si o leziune de plex brachial. problema este ca, daca s-a deschis zona primar atunci ar fi trebuit sa se faca o explorare supraclaviculara, sa se evalueze starea plexului brachial. daca cei din botosani nu avea om pentru asta (sunt sigur ca nu au) atunci ar fi trebuit sa te indrume spre un centru de neurochirurgie din romania, care sa-ti faca explorarea, din pacate in romania cu asta se termina povestea, romania nu avand centru de reabilitare chirurgicala a plexului brahial, de fapt numai vro cinci sunt in europa. ai scris ca ai luat legatura cu un centru din strainatate, cu care daca pot sa intreb? ai fost acolo la examinare? cine ar fi medicul curant, pentru ca se pot numara pe degete cati sunt buni in operatiile respective. ce fel de transplant ti-au propus? deobicei se incepe cu explorarea supra/infraclaviculara, sa se vada care sunt leziunile. dupa aceea se poate trece la reabilitarea complexa a membrului, depinzand exact ce functiuni si miscari lipsesc. pot fi efectuati de la transferuri de tendoane, pana la neurotizari cu diferite nervi sau chiar o plastie functionala de muschi gracil, eventual un implant cu grefa surala in maduva spinari. insa totul depinde de pacient fiecare caz este aparte.
Eu am fost pentru examinare la Milano ( "Carlo Besta" ) urmand sa fiu pusa in legatura cu un neurochirurg specializat in chirurgia plexului brahial ( nici macar acolo nu au unul...) daca as fi fost hotarata sa merg mai departe. Nu am mai multe detalii din pacate....
schneider: cel mai apropiat centru de reabilitare chirurgicala a plexului brahial este la szeged ungaria (si cred ca este si cel mai ieftin, daca comparam cu celelalte, si ei sunt deja la peste 1000 de asemenea operatii), urmatoarele, serioase, sunt la wiena, hannover, stockholm, londra
Multumesc foarte mult pentru informatiile furnizate.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte recente din această secțiune:
- 0Clavicula - Disjunctie acromo-claviculara, fractura distala 1/3
- 3Chist sinovial in talpa
- 0Proteza genunchi
- 1Fractura Calcaneu
- 2Formatiune osoasa care ma deranjeaza la mers, pe laterala externa la laba picior
- 2Scoaterea materialului de osteosinteza- fractura de platou Schatzker VI
- 1Fractura ischio pubiana cu deplasare
- 1Rog părere la aceasta radiografie după operație
- 3Fractura humerus
- 3Rezultat RMN după vindecare NACF bilateral