Mutatul cu iubitul

02-12-2020
And1
Nu este medic/terapeut
And1
Buna seara! As vrea sa va expun o situație:
Este vorba de 2 tineri, care sunt împreună de aproximativ 3 ani. După câteva luni au decis să se mute impreuna. Numai ca mutatul impreuna a însemnat mutatul în casa socrilor soției. Dispun de o situație materială bună, nu le lipsește nimic, între soți si socrii nu exista niciun fel de probleme, nici discuții, întrucât isi consideră ginerele ca pe un fiu. Numai ca, soțul gândește ca trebuie sa isi faca propria casă, sa "simta" ca a muncit pentru fiecare părticică, nu ar vrea sa aiba totul de-a gata. Aici intervine situatia: socrii nu ar "accepta" ca noua familie sa se mute in alta locuință, în altă parte, li s-ar părea o adevărata tragedie. Soția se simte pusă la mijloc: intelege si visul soțului de a avea propria casă, dar în același timp nu stie cum sa gestioneze această situație cu proprii părinți. Sotia se simte trista, nu stie cum sa reactioneze, pentru ca ar vrea sa fie bine pentru toti.Cum sa procedeze in aceasta situatie sau cum vedeti această situație?
4 comentarii
0
02-12-2020, ora 20:38
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Cea mai buna solutie e ca tinerii sa locuiasca separat si sa pastreze o relație bună cu parintii. Ideal este ca parintii sa înțeleaga ca tinerii vor sa- si construiască propriul drum, sa ia decizii pentru viata lor si sa- i susțină în ceea ce fac. Neîntelegerile se pot diminua printr- o atitudine constructivă, tinerii sa le motiveze ca tot ceea ce fac e pentru că vor sa- si trăiască viata așa cum doresc, ca îi respectă si le inteleg îngrijorarea, dar le vor dovedi ca sunt responsabili si ceea ce fac e gândit pentru binele relației.
0
02-12-2020, ora 21:15
And1
Nu este medic/terapeut
And1
Multumesc pentru răspuns. Cum sfătuiți să procedăm in această situație totusi: soțul doreste sa achiziționam un apartament în acest sens. E recomandat sa discutam cu parintii înainte de achiziția acestuia sau e mai bine sa afle abia apoi. E recomandat sa discute ambii soți cu socrii despre dezicia lor de a se muta separat?
Am mai incercat odată sa discut pe acest subiect, eu, în calitate de fiica: ca dorim ca eu si sotul sa ne mutam si totul a fost tratat ca o adevărată tragedie. Tin sa mentionez ca mama mea are o ușoară depresie si acest lucru îngreunează, luarea acestei decizii de a ne muta pentru ca simt ca nu ar reacționa asa cum mi-as dori.
0
03-12-2020, ora 07:58
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Tu îi cunoști mai bine. Dacă tu consideri că ei fac o tragedie din asta, poate că ar fi bine să-i informați după ce deja ați achiziționat apartamentul pentru că altfel ar face tot posibilul să vă facă să renunțați, ceea ce ar produce o ruptură între tine și soțul tău. Am avut destule situații în cabinet în care unul din soți i-a zis celuilalt să rămână cu părinții dacă nu se poate desprinde de aceștia.
Dar aveți grijă când îi informați să menționați că le mulțumiți pentru tot ce au făcut pentru voi, că-i respectați, că faptul că veți fi la casa voastră asta nu înseamnă o despărțire, ci doar să vă dovediți vouă că ați crescut și vă puteți descurca. Poate se vor supăra la început, dar cu timpul vor accepta, dacă veți ști să nu răspundeți la provocări și să lăsați o punte de comunicare.
0
03-12-2020, ora 16:27
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Buna ziua,

Va recomand sa luati legatura cu un psihoteraput si sa teceti printr-un training de comunicare asertiva. Veti invata sa depasiti starea de anxietate, indoiala, neincrederea, presiunea idusa de ceilalti, sentimentul de vinovatie cu privire la starea de sanatate emotionala a memei dvs.
Comunicarea asertiva implica atat aspecte ale solicitarilor eficiente, ale raspunderii eficiente la o solicitare, cat si aratarea atentiei fata de nevoile celorlalti.
Veti invata despre beneficiile de a sti ce inseamna comunicarea asertiva si cum sa o folositi astfel incat recompensele obtinute sa va aduca o imbunatatire a calitatii vietii.

Mult curaj!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul