Noi astia bolnavii psihologic cum putem face cursuri?

04-09-2019
Willy Fog
Nu este medic/terapeut
Willy Fog
Cum putem face cursuri/postliceala(daca vrem si daca consideram ca putem) ?
Adica mai pe scurt, vreau sa ma inscriu la un curs de calificare, bun toate bune, dar imi trebuie adeverinta de la medic ca sunt apt si fisa de aptitudini de la un medic de medicina muncii, acela imi va putea da ok-ul pentru curs?
Nu e mare curs, e de operator calculator perfectionare insa ma intreb daca noi astia cu schizofrenie(eu am asta plus TOC), cei cu tulburare bipolara, cei cu tulburare obsesiv compulsiva etc pot face cursuri sau scoli daca vor si considera ca pot:?Cum reusesc sa aduca adeverinta de apt si ce trebuie sa faca la medicina muncii pentru fisa de aptitudini?Si vine intrebarea cea mai arzatoare:Eu deca am schizofrenie pot face un curs de calificare sau nu de operator pc cu plata?(deci nu gratis)
17 comentarii
0
04-09-2019, ora 21:17
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Buna seara
Se poate sa faceți orice doriți atâta timp cât și stea dv de sănătate va permite (nu sunt acutizări, delir halucinați, elemente psihopriductive).Nici un medic psihiatru nu va îngrădește aceste drepturi.Daca ați fi pacientul meu și ați fi ok dpdv psihic sub tratament v as da aviz favorabil cu mențiunea diagnosticul și a tratamentului.Nu e nimic rău în asta
0
04-09-2019, ora 22:18
Willy Fog
Nu este medic/terapeut
Willy Fog
Ok, am inteles.
Multumesc frumos pentru raspuns, domnule doctor!
0
05-09-2019, ora 10:11
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Mă bucur că răspunsul meu va este de folos
0
07-09-2019, ora 19:30
Laura85
Nu este medic/terapeut
Laura85
Buna, daca acestei persoane ii trebuie avizul de la medicina muncii, il primeste de acolo? Stie cineva?
Cred ca stiu ce se intampla (poate nici nu trebuia sa scrii diagnosticele), unii isi revin bine dupa un episod., si ar vrea sa isi continue viata (cursuri, un job care nu este stresant), dar cu obtinerea avizului de munca e mai greu. Poate ar trebui introdusa norma (sau poate este si nu stiu eu), ca de la psihiatrie omul in cauza sa primeasca o fisa mai departe catre medicina muncii, iar cei care pot munci, sa fie lasati sa munceasca. Unii sunt atat de draguti. Dupa ce au trecut prin niste momente si perioade de tratament, de observare, de controlare, devin mai cuminti ca altii, sunt sinceri, etc si cred ca ar avea randament.

Poate ca se vor vindeca definitiv si aceste boli si oamenii in cauza vor avea alte drepturi. (Zic, numai si e o opinie personala, daca tara aceasta ar fi super bogata, ar mai conta cine are un diagnostic, sau toti ar avea joburi, ar fi relaxare si nu ingradire?).
0
08-09-2019, ora 08:52
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Laura85
Nu e ngradeste nimenea dreptul nimănui.Medicina muncii da apt sau inapt pe baza documentelor medicale, pe baza diagnosticelor.Cunosc oameni cu schizofrenie care funcționează bine lucrează sunt in regula
0
08-09-2019, ora 09:30
Laura85
Nu este medic/terapeut
Laura85
Buna ziua, multumesc pentru raspuns. Si Medicina Muncii poate da apt pentru schizofrenie de exemplu? Sau mai degraba si mai plauzibil ar fi, ca indiferent de diagnostic, pe baza evaluarii de la medicina muncii, a raportului medicului psihiatru si a relatarii cunoscutilor, cel in cauza sa primeasca aviz favorabil. Ca daca nu, numai le promitem si acele persoane nu reusesc sa-si obtina actele pentru angajare.
0
08-09-2019, ora 10:29
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Laura85
Din punct de vedere psuatric nu vad de ce ar fi probleme, daca simptomatologia e in remisie sub tratament, de ce sa nu poată lucra un om cu schizofrenie?In astfel de cazuri nu contează relatările cunoscutilor deoarece nu mergi cu ei la evaluarea capacității de muncă și oricum e un aspect subiectiv.Daca pacientul e sub tratament capabil sa sa munceasca și starea sa de sănătate îi permite după o evaluare psihologică și psihiatrica de ce sa nu o facă.Munca trebuie desfasurata intr- un mediu adaptat persoanei în cauză.
0
08-09-2019, ora 11:20
Laura85
Nu este medic/terapeut
Laura85
multumesc pentru raspuns
0
09-09-2019, ora 07:54
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
E nevoie de aviz de la psihiatru ca poți îndeplini sarcinile respective.
Pe prima pagină a Caietului de examinare psihologică scrie:

„Declar pe proprie raspundere ca sunt odihnit /ă, nu simt nici o durere fizica, nu am consumat bauturi alcoolice in cursul zilei de azi, inainte de prezentarea mea la examen, nu am fost internat în spital la neurologie sau psihiatrie.
De asemenea nu am probleme de vedere la acest moment.
Semnez aceasta declaratie cunoscand toate consecințele unei declaratii neadevarate.”
.
Prin urmare, înainte de a merge la Medicina muncii e bine să iei aviz de la Psihiatru, ca să ai o justificare.
0
09-09-2019, ora 14:22
epona
Nu este medic/terapeut
epona
Buna ziua. Inainte de a ajunge la Medicina Muncii, la o prezumtiva angajare sau inscriere la o forma de invatamant iti trebuie o adeverinta de la medic de familie cu apt de munca, in evidenta cu Y boala aflata sub tratament/ in remisie etc. Toate bolile psihice sunt trecute intr -un registru la medicul de familie si in adeverinta va apare respectiva boala psihica, cu exceptia uneia- tulburarea acuta de stres. Asa ca, pana la Medicina Muncii, e bariera cu medicul de familie. Si daca un posibil angajator citeste- schizofrenie sau tulburare bipolara sau depresie severa, in remisie sau sub tratament, nu stiu ce sanse are persoana respectiva de reala angajare. Te descalifica din start adeverinta. In ceea ce priveste studiile si mai ales daca sunt cu plata, cred ca nu e vreo problema...Asta e o forma de discriminare si cel in cauza are sanse zero de a fi angajat. Nu suntem in Germania, Norvegia unde terapia pentru persoane cu tulburari psihice este gratuita, fiind asigurata de serviciile de stat, Sau au posibiltatea de a lucra cateva zile pe luna fara probleme in functie de posibilitatile lor.Eu mint cu suces de fiecare data la Medicina Muncii la examenul anual..
0
09-09-2019, ora 15:15
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
La angajator sau la un curs nu se duce adeverinta, adeverinta de la medicul de familie si de la psihiatru se duce doar la medicina muncii, de acolo se elibereaza doar dacă esti apt sau inapt pentru profesia sau cursul respectiv, nu se pun diagnostice. Daca psihiatrul spune ca poti lucra, nu- ti poate da inapt de la medicina muncii


Acesta-i avizul ce ajunge la angajator:


(Forma de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de libera practica/structura de psihologie)
Nr. _/_

AVIZ PSIHOLOGIC

Dna./Dl. _, CNP: _, a fost examinat la data de: _, in baza contractului de prestari servicii psihologice nr. _/_, în vederea : _(obținerii funcției „X.” sau participării la cursul„X”)

Concluziile examinarii psihologice:

Apt psihologic pentru: _ profesia de. sau pentru a urma cursul „X”

Inapt psihologic pentru: _

Alte concluzii: _

Observatii: _
_
Recomandări: _
_

Examinator (semnatura si parafa),
1
09-09-2019, ora 21:25
Willy Fog
Nu este medic/terapeut
Willy Fog
Daca eu am schizofrenie dar nu sunt in episod si sunt sub tratament, in control, pot face un curs de calculatoare?(operator PC) sau nu?Asta era intrebarea intrebatoare.Imi trebuie adeverinta de la medicul specialist pentru curs sau de la medicina muncii?
0
09-09-2019, ora 21:48
Laura85
Nu este medic/terapeut
Laura85
Buna, eu fac lobby pentru persoanele aflate intr-o situatie asemanatoare.Asa imi doresc eu...
Deci, la examinarea psihologica: "nu ai dureri'', sunt persoane care au boli cronice fizice (deci esti dezavantajat), nu ai fost internat la neurologie si psihiatrie, pai toate persoanele acestea au fost internate la psihiatrie(dar aici am inteles, poate se refera chiar inainte de expertiza, este un timp de?), sau nu ai probleme cu vederea in acest moment, si multi poarta ochelari... De aceea ziceam eu la un moment dat, ca oarecum un diagnostic psihiatric de oarecare natura chiar la primul "episod", descurajeaza respectivul in a se mai angaja, si ii trebuie ani de zile sa faca acest lucru si aceste demersuri. Plus ca eu cred ca lumea ii considera deja, dupa tratament mai tare psihic si sufleteste, mergand cu adeverinte pe care scrie "s." si rugandu-se de oameni. Pe acea adeverinta se poate scrie (si iar nu vreau sa interferez cu profesiile dumneavoastra, ci am vrut sa aflu unele lucruri) luat in evidenta psihiatric.
Mesajul meu nu este tendentios

Willy, trebuie sa intrebi unde faci cursul, de unde sa duci adeverinta. Fiind un curs nu cred ca trebuie sa treci prin nu stiu ce evaluare. Suna frumos si intreaba ce te nelinsiteste, (nu cred ca e indicat sa zici peste tot diagnosticul, ) daca te primesc fiindca ai o suferinta psihica tinuta sub control si in ce masura te accepta, ca esti bine, ce adeverinta sa duci, cat sa pastrezi pentru demnitatea ta si a lor. Adica pui problema detasat si mai obiectiv asa, te sustii tu pe tine, nu suni si zici impacientat din prima am avut sau am "s.", imi fac o multime de probleme daca voi fi acceptat la curs etc. Eu as intelege si daca cineva mi-ar spune asa, pana nu-i dau o sansa nu am de ce sa nu-l inteleg. Cu bine,
0
10-09-2019, ora 08:03
epona
Nu este medic/terapeut
epona
Daca dam o simpla cautare pe google- acte necesare pentru inscriere curs operator pc, una din cerinte e
"adeverinta de la medicul de familie cu "Apt de munca""".
0
10-09-2019, ora 08:55
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Asta spuneam și eu că nu se duce decât că e „apt” de muncă sau pentru „curs”, restul e bucătăria celui care face avizul

Urmăriți modelul de aviz. Pentru muncă nu se evaluează clinic, ci medicul decide dacă e apt sau nu
0
10-09-2019, ora 11:25
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Am explicat și eu mai sus
0
10-09-2019, ora 20:23
Willy Fog
Nu este medic/terapeut
Willy Fog
Zic de medicina muncii fiindca scrie ceva la centrul acela care vreau sa facu cursul ca pentru cursurile de calificare trebuie fisa de aptitiudini de la medicina muncii.Stie ceva ce ii aia sau la ce trebuie sau daca chiar trebuie?
Si eu inainte stiam ca trebuie de la medicul specialist un da sau nu, un aviz adica dar asta cu medicina muncii m-a zapacit total.
Adaugă un comentariu / răspuns

15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.