Pot cartile sa amelioreze depresia?

30-04-2020
Verno
Nu este medic/terapeut
Verno
Sursa(ROMEDIC)

Depresia este o tulburare psihică comună, așa cum o descrie Organizația Mondială a Sănătății, caracterizată de o stare de tristețe profundă, lipsă de interes și plăcere pentru activități odinioară agreabile, sentimente de vinovăție, stimă de sine scăzută, lipsa puterii de concentrare și asociată adesea cu tulburări ale somnului și apetitului alimentar.

Mai mult de 350 de milioane de persoane din toată lumea sunt afectate de depresie, fapt care se reflectă în starea lor de sănătate și în calitatea vieții personale și profesionale.

Gravitatea episoadelor poate varia mult, iar funcție de acest factor, există numeroase tipuri de terapii psihologice și medicamentoase pentru a ameliora și vindeca povara depresiei.
De regulă, se asociază psihoterapia cognitiv-comportamentală cu administrarea unei medicații antidepresive, pentru cazurile moderate spre severe.

În afara formelor clasice de tratament al depresiei, există și alternative mai puțin convenționale, printre care și biblioterapia.

Acest tip de abordare terapeutică a revenit în atenție în 2013, când Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a inițiat în 2013 un program inedit, numit „Cărți sub prescripție”, prin care cei care suferă de depresie și alte tulburări de natură psihologică și emoțională primesc de la medic o „rețetă” specială.

Rețeta nu conține medicamente antidepresive sau ședințe de terapie, ci cărți special selectate, care pot ajuta persoana în cauză să depășească blocajele mentale ce îi afectează cursul vieții.

Care sunt principiile biblioterapiei?

Biblioterapia are la bază ideea că persoana care suferă de tulburări psihice (printre care și depresia) se poate identifica cu unul dintre personajele din cartea ce i-a fost recomandată și ar putea extrapola experiența acestuia asupra propriilor probleme, pentru a aplica aceeași metodă de rezolvare a problemelor.

Se poate spune că este un proces de „catharsis psihologic”, în care cititorul se eliberează de trăirile negative pe care le experimentează, poate refula acele gânduri care întrețin depresia și oferă senzația unei situații fără ieșire. (10)
Ideea de biblioterapie a fost vehiculată cu multă vreme în urmă – în 1962, jurnalul științific Library Trends, al Universității din Illinois a publicat un număr dedicat ideii de biblioterapie, un demers unic până la momentul respectiv.

Această lucrare argumentează rolul lecturii ca adjuvant în terapia afecțiunilor psihice: „Biblioterapia este un program ce implică cititul planificat și controlat al unor materiale, ca parte a tratamentului recomandat de medic pentru problemele emoționale”.
Tratatul menționa faptul că programul de biblioterapie este în responsabilitatea deopotrivă a medicului și a bibliotecarului instruit în acest sens, care vor conlucra pentru a găsi cele mai bune titluri și a înregistra progresele.

O definiție dată de American Library Association, în 1966, definea biblioterapia drept „utilizarea unor materiale de lectură special selectat drept adjuvant în medicină și psihiatrie, cât și orientare în rezolvarea unor probleme personale prin intermediul cititului controlat”.

Ulterior, ideea de acțiune terapeutică a cărților în tratamentul tulburărilor mentale a fost investigată și argumentată de studii științifice.

Un astfel de studiu, publicat în 2012 în British Journal of Psychiatry, concluziona faptul că acest tip de intervenție în cazul tulburărilor psihologice este o „alternativă tot mai populară în fața terapiei la psiholog”, atât ca eficiență, cât și ca nivel al costurilor.

„Cărți sub prescripție”

Spre deosebire de ideea de biblioterapie vehiculată în Libary Trends, în care se vorbea despre rolul literaturii și al poveștilor în procesul de recuperare, programul inițiat de Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie se bazează pe o listă de cărți de non-ficțiune de tip auto-ajutor.

Acestea sunt structurate pe tehnici ce pot fi urmate pas cu pas și urmărind strategii propriu-zise de a depăși probleme precum depresia, anxietatea, oboseala cronică, mâncatul compulsivă, stima de sine scăzută ș.a.m.d.
Lista completă cu lucrările recomandate pentru fiecare tip de tulburare poate fi consultată aici.

Cum funcționează? Persoana care suferă de o problemă de sănătate mentală se adresează medicului de familie, psihologului sau psihiatrului, care îi va recomanda una din cele 30 de cărți de pe lista aprobată a programului.
Toate cărțile pot fi procurate ușor, de la bibliotecile locale.

Programul „Cărți sub prescripție” are la bază ideea că pacienții se pot ajuta pe sine să depășească problemele emoționale, sub îndrumarea unui specialist în domeniu și cu ajutorul cărților.
Practic, e mult mai ușor și mai comod pentru persoana afectată de tulburări mentale ușoare să urmeze o formă de terapie ce se poate desfășura oriunde – acasă, în mijloacele de transport sau în sala de așteptare la medic.

Cărțile de pe listă au fost selectate cu ajutorul unor specialiști în domeniul psihologiei și psihiatriei și se bucură de aprobarea și susținerea a numeroase instituții de sănătate din Marea Britanie.
Volumele din acest program vizează, în primul rând, o bună aprofundare a afecțiunii de către pacient, pentru a putea înțelege unde anume e problema individuală cu care se confruntă.

Potrivit unui raport publicat la finalul lunii ianuarie 2014, la aproximativ 3 luni de la lansarea programului „Cărți sub prescripție”, aproximativ 100.000 de persoane din Marea Britanie au luat deja parte la acest program.

Trebuie spus faptul că programul național „Cărți sub prescripție”, lansat la jumătatea anului 2013 în Anglia nu este prima inițiativă de acest tip.

Diverse organizații independente din spațiul britanic desfășoară acest tip de program de ani buni. Programul din 2013 este însă o inițiativă publică ce se bucură de susținerea principalelor instituții publice de sănătate.

Un program asemănător se desfășoară și în Australia, de exemplu, la inițiativa unui grup de proiect al Asociației Medicilor de Familie.
Aceștia descriu biblioterapia ca pe o formă ghidată de auto-ajutor, prin care pacientul parcuge individual o carte recomandată de doctor, care are rolul de a-l motiva să citească și de a lămuri eventualele aspecte ce necesită aprofundare.

Programul implică o consultație inițială, prin care este investigat interesul pacientului pentru această formă de terapie, îi sunt prezentate implicațiile și îmbunătățirile care pot fi obținute. După două săptămâni, medicul sau psihologul va verifica dacă pacientul este motivat și citește cartea recomandată și dacă are nevoie de un nivel suplimentar de susținere.

Nu există o durată standard a programului, însă în medie, tratamentul prin biblioterapie durează aproximativ 4 săptămâni și este urmat de o perioadă de 3 luni în care este monitorizată starea pacientului cu tulburări de natură emoțională și psihologică.

Plus și minus
Avantajele terapiei cu cărți

este o variantă mult mai puțin costisitoare decât ședințele de terapie și consiliere psihologică
este comodă, poate fi urmată oriunde, fără a necesita deplasarea la cabinetul specialistului
nu este invazivă și nu are niciun fel de efecte adverse, spre dosebire de tratamentul farmacologic al depresiei
nu există riscuri pentru sănătate
poate forma sau întreține obiceiul lecturii constante
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul