Pot deveni psihoterapeut/psihiatru?

21-10-2018
Miruna8
Nu este medic/terapeut
Miruna8
Buna ziua! Am primit diagnosticul de tulburare de anxietate generalizata acum aprox. 8 ani. De atunci si pana in prezent simptomele s-au ameliorat, sunt o persoana perfect normala care isi traieste viata. M-am inscris la Facultatea de Psihologie si vreau sa dau in curand admiterea la Facultatea de Medicina, pentru a putea deveni medic psihiatru. Asta pt ca m-a fascinat atat de tare diagnosticul meu, incat vreau sa ii ajut si pe altii. Imaginati-va ca la prima vizita in cabinetul medicului, acum 8 ani, abia puteam sa ies din casa. Iar in tot acest timp am ajuns sa ma inscriu la doua facultati, sa calatoresc, sa ies in oras etc. Cineva mi-a spus ca din cauza acestei probleme din trecut, nu voi putea obtine atestatul de libera practica. Este adevarat? Am facut degeaba aceasta facultate? Mie mi se pare o aberatie, dar as vrea sa stiu si parerea unor specialisti. Dupa parerea mea, timpul a trecut si nu mai are nici o legatura o simpla foaie pe care era scris un tratament. In fond, l-am luat cateva luni, ce Dumnezeu... Pentru mine anxietatea inseamna doar niste emotii mai puternice, pe care, de altfel, toti le avem. Nu stiu de ce ar reprezenta un motiv de respingere. Daca este asa, eu imi schimb complet parerea despre serviciile de psihoterapie din Romania. Un simplu diagnostic ajunge sa ne distruga toata viata... Nu mi se pare normal ca oamenii cu tulburari psihice (sau care au avut) sa fie stigmatizati in acest fel. Pana la urma, bolile nu tin cont de statutul social, ocupatie etc. Orice psiholog sau psihiatru, de ex, poate avea maine o problema psihica.
7 comentarii
0
21-10-2018, ora 11:14
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua

Pentru a deveni psihoterapeut trebuie sa urmati o formare, alcatuita din partea teoretica dar si dintr-o parte de dezvoltare personala sau analiza personala, care dureaza intre 4-6 ani. Adica veti invata teorii si tehnici terapeutice specifice scolii pe care ati ales-o si veti trece printr-o psihoterapie personala ca sa rezolvati problemele pe care le aveti si sa vedeti, din propria experienta, ce inseamna psihoterapia.
Pentru a deveni medic psihiatru trebuie sa mergeti, cum bine stiti, la facultatea de medicina etc.etc.

Diagnosticul pe care l-ati primit la un moment dat poate fi infirmat/confirmat de o evaluare psihologica recenta.

Ar fi de preferat ca pe viitor sa va asigurati ca aveti ce este necesar inainte de a lua-o pe un drum, nu dupa ce ati apucat-o pe acel drum.

De fapt discutam, dincolo de dorintele dumneavoastra, de capacitatea dumneavoastra de a trata o alta persoana, fapt care inseamna nu numai teorie ci si responsabilitate maxima.

Iar aici nu este vorba de stigmatizarea persoanelor cu probleme psihice ci de posibilitatea lor reala de a sustine anumite activitati care implica eforturi considerabile pe multe directii (asa cum sunt medicina si psihoterapia).
1
21-10-2018, ora 11:38
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Din punctul meu de vedere Tulburarea de anxietate generalizata nu pune.probleme pentru a profesa ce doriți daca simțiți că puteți face asta
0
21-10-2018, ora 15:34
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Tulburarea anxioasă nu-i o problemă nerezolvabilă.
Prin schimbarea modului de gândire și de percepție, precum și prin dezvoltare personală poți să previi această tulburare. De fapt se spune că schimbând gândirea îți schimbi viața.
Pentru a fi un bun psiholog e nevoie de multă dezvoltare personală și analiză personală pe lângă mult studiu, multă practică. Dacă îți dorești ceva cu adevărat, imposibil să nu reușești.
Dar în primul rând e nevoie să-ți învingi toate temerile și să ai în primul rând încredere în tine, să-ți placă și să crezi în ceea ce faci.
E nevoie să-ți fi rezolvat tu toate problemele ca să-i poți ajuta pe ceilalți să le depășească.
1
22-10-2018, ora 00:02
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Exista destui psihologi si psihiatri dusi binisor cu pluta, asta inseamna ca si cu anxietate se poate, ba chiar poti sa faci o treaba mai buna decat majoritatea cunoscand anumite simptome din interior !
1
22-10-2018, ora 12:51
Dr. Diaconu Lavinia
Psihiatrie, Bucuresti
Dr. Diaconu Lavinia
Bună ziua.

Cum au spus și colegii mei, nu cred ca tulburarea de anxietatea ar fi o piedica pentru a profesa.
0
22-10-2018, ora 15:44
Miruna8
Nu este medic/terapeut
Miruna8
În primul rând, vă mulțumesc pentru răspunsuri! În al doilea rând, sunt de acord, am nevoie de formare, de supervizare etc. Nici nu îmi doresc să profesez necunoscând absolut tot, pt că de fel sunt o persoană mai perfecționistă și așa îmi place să fie toate lucrurile pe care le fac. Iar a lucra cu oamenii este cea mai dificilă meserie, după cum știm cu toții. Steve.the.great, mi-a plăcut enorm răspunsul tău și m-a făcut să râd. Ai dreptate :))
Voiam doar să aud și niște păreri de la oameni ce lucrează în domeniu, prin urmare ar trebui să știe ce și cum. Acum am înțeles. :) Voi merge mai departe, bucuroasă că am ales acest drum. Și sinceră să fiu, persoana care mi-a spus inițial acest lucru, nu avea studii, așa că... Eu una nu merg pe premisa "nu notele/studiile contează, ci ce ai în cap". Uneori, după cum se vede, contează. La fel de mult cum a gândi contează înainte de a vorbi.
0
01-11-2018, ora 12:34
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Miruna, sustin si eu idea ca anxietatea nu ar fi o problema, atat timp cat starile tale au ajuns sa nu-ti mai afecteze semnificativ viata de zi cu zi. Ai urmat cu succes un tratament si spui ca acum iti desfasori o « viata normala ». Nu stiu insa daca o sa poti sa urmezi in paralel atat medicina cat si psihologia, la modul serios si fara anxietati reactivate.

As mai sublinia un lucru: am observat ca unii colegi ‘prescriu facultatea de psihologie’ unor persoane cu diverse anxietati, ca un fel de terapie. Nu sunt un sustinator al acestor ‘prescriptii’ si as vrea sa atrag atentia ca a urma facultatea de psihologie ca un tratament activ, pentru anxietate sau alte obstacole de acest gen, foloseste mai degraba celor ce detin universitatile private decat persoanelor impicate.

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata ta
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul