psihoza paranoida

04-05-2018
delya-gabriela
Nu este medic/terapeut
delya-gabriela
mama are de ani buni psihoza paranoida, toata lumea e impotriva ei, toata lumea are ceva cu ea, numai ea are dreptate, numai ea are dreptul sa se supere, sa aiba iesiri necontrolate, are niste fixatii de ani buni pe niste subiecte banale si incheiate ca si finalitate, dar ea face in continuare din tantar armasar si daca incearca cineva sa nu fie de acord cu ea, e cel mai rau dusman pt ea, si la fel si daca ii dai dreptatae, nici asa nu-i ok.
n-are nici o logica, desi ai senzatia ca e normala in gandire, nu e. pare exagerata la prima vedere, iar stand mai mult cu ea iti dai seama ca nici nu te vede/ aude. e ea si restul lumii.
intrebarea si va rog un sfat specializat, avand in vedere ca nu o pot duce la un medic, decat legata, fiind f suspicioasa si daca respir langa ea, darmite sa-i dau vreun trat, exclus, deci intrebarea mea e : care e cel mai potrivit comportament fata de ea, cum trebuie tratati social, eu ca fiica cum sa discut cu ea, caci sincer nu mai am nici o idee, am epuizat toate variantele, de la vb buna, pana la a nu ma mai duce pe la ea si renuntare.
7 comentarii
0
04-05-2018, ora 08:45
CatincaR
Nu este medic/terapeut
CatincaR
Empatie si iubire. Intri si tu in nebunia ei si apoi, pas cu pas, o conduci inspre ce crezi ca e mai bine pt. ea.
1
04-05-2018, ora 11:22
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună ziua!
În speranța că vă ajută, vă recomand :

- Sa va exprimati limpede motivele si intentiile, ca să nu-și poată imagina ceva, ce i-ar întări suspiciunile.

- Nu o criticați. Ex "Nu mai merge asa. Nu se mai poate lucra cu tine. Daca vei avea probleme, nu te bizui pe mine."

- Sa respectati convenientele cu scrupulozitate, pentru că odată nerespectate are impresia că o faceți dinadins, nu o respectați, o disprețuiți.

- fiți politicoasă, feriți-vă s-o întrerupeți, fiți sinceră, pentru că va detecta imediat nesinceritatea.

- Sa mentineti un contact regulat cu el ea, încercând să reduceți tensiunile pe care le creează. Daca o evitati sistematic, va crede ca o dispretuiti, că uneltiți împotriva ei, că vă simțiți vinovată și vă temeți că va descoperi ce ați făcut.

- Sa -i lasati unele mici victorii, dar gândi ti-va bine care. Este important sa știti sa-i cedați în ceea ce vi separe neesential, dar stabilind totuși o limită, pentru a nu ceda în ceea ce este esential. Paranoicul are nevoie de succese mai mari ori mai însemnate, pentru a-și mentine echilibrul, în caz contrar se amplifică furia.

- Nu renuntati la a lamuri neîntelegerile, pentru că nu o ajutați, ci va persista în greșeli, dar aveți grijă cum o faceți, puteți spune că sunteți nemulțumită de un anumit comportament, nu de persoană

- Nu încercați să-i atacati imaginea pe care o are despre sine, pentru că îi veti spori violenta, dorinta de a va învinge, de a va domina, întarindu-i suspiciunile că are dreptate că o disprețuiți.

- E bine să nu comiteti greseli, pentru că va jubila la cea mai mica greseala, stângacie, neatentie din partea voastra. Va trebui să sa cumpaniți mai bine vorbele si, mai ales, sa nu-i spuneți prea multe.

- Sa nu o bârfiti, caci va afla. Cu hipersensibilitatea în a detecta adversari ipotetici si cu dorinta de care este stapânită de a-si confirma banuielile, va sti întotdeauna într-un fel sau altul, ca ati bârfit-o..

- Sa nu discutati politica, pentru că va discuta totdeauna contradictoriu, nu trebuie sa te astepti la tentative de conciliere, ci, dimpotriva, la cele mai categorice argumente.
0
04-05-2018, ora 14:00
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Daca mama dvs este diagnosticata cu psihoza paranoida in mod sigur are si un tratament recomandat ! Respectati toate sau cat mai multe din recomandarile de mai sus ale doamnei psiholog in relatia obisnuita cu mama DAR cand ajungeti la tratament trebuie sa fiti putin mai categorica, mai ferma ! Daca spune ca un anumit medicament ii face rau ii spuneti sa ia mai putin insa daca refuza tot tratamentul ii spuneti deschis ca veti fi nevoita sa o internati cu Salvarea si Politia, cum.se face in cazul psihozelor deja diagnosticate, si totul inspre binele ei ! Puteti deci sa simulati de fata cu ea ca sunati la Salvare sa spuneti ca aveti un refuz de tratament la un pacient psihotic si va garantez ca isi va lua macar o parte din tratament ! SECRETUL cu bolnavii psihotici este ca le este frica de autoritati, medici, confruntari reale cu persoanele si situatiile acuzate ! :)
Dupa ce isi iau tratamentul reveniti la intelegere totala si lasati-i sa fabuleze cat doresc pt ca ei fac aceste scene doar cand se simt foarte in siguranta, in intimitatea familiei ! :)
0
04-05-2018, ora 14:52
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ delya gabriela

Internare involuntara cu salvarea si politia ca sa inceapa sa isi ia tratamentul. Fara tratament va distruge. Cu tratament se comporta ca un om normal.
1
09-05-2018, ora 16:21
Cristi199
Nu este medic/terapeut
Cristi199
Încercați să nu mai intrați sau antrenați conflictele cu ea. Evitați discuțiile în contradictoriu. Respectați va! Nu va puneti in situatia de a scandaliza. Diagnosticul psihiatric poate fi incert si nesigur dacă e de ani buni si pus doar de un medic oarecare. Poate ca, cel ce i a pus diagnosticul, dacă era competent, o trata si cu medicamentele potrivite. Mama dvs are nevoie de mai multa intelegere. Cobsiderand o un om bolnav, ar trebui să deveniți mai tolerabila, fiind vorba si de mama dvs. Dacă a renunțat la tratament, probabil ca nu era potrivita medicatia pentru ea sau probleme pot fi rezolvate diferit. Încercați terapia de grup, în familie sau individuala. Psihoterapia da rezultate. Merita incercat.
1
10-05-2018, ora 07:36
CatincaR
Nu este medic/terapeut
CatincaR
Usor de zis, greu spre imposibil de facut, Cristi! A renuntat la tratament ca asa fac cei cu cu boala asta -sau cei mai multi. Nu sunt constienti de boala, de necesitatea tratamentului, in plus antipsihoticele au atatea efecte secundare -prin urmare, daca ei considera ca-s sanatosi si nu au nevoie de ele, de ce le-ar lua? Sa-i convingi sa mearga la medic sau sa ia medicamente fara "sa antrenati conflicte" cu ei...adevarat SF.
0
10-05-2018, ora 08:54
delya-gabriela
Nu este medic/terapeut
delya-gabriela
@ CatincaR, asa e, e un adevarat SF sa nu intri in conflict cu un asemenea pacient pe un subiect chiar si de starea vremii darmite de medicatie. e complicat sa intru in detalii aici si doar cine mai are acasa stie despre ce vorbesc. Multumesc tuturor pentru sfaturi, am extras de la fiecare cate ceva folositor. Iar sfaturile specializate ale d-nei psiholog Niculina de un real si nestemat ajutor. Va multumesc mult !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: