Relatie toxica? Afectiuni psihice?
Buna ziua!
De curand am trecut printr-o despartire care mi-a generat foarte multa suferinta. Nu voi intra in detalii, deoarece nu acestea sunt importante pentru mine, as vrea sa stiu ce a putut cauza un astfel de comportament din partea ei.
Eu si fosta mea prietena am decis sa ne mutam impreuna, Dupa ce totul parea sa fie foarte bine (stabilisem sa ne casatorim, sa avem o familie etc.), a inceput sa aiba un comportament foarte ciudat, manifestat prin puternice oscilatii afisate de la o ora la alta.
Acestea sunau cam asa:
- Tin la tine, dar nu te iubesc. Consider ca "TE IUBESC" este un cuvant foarte mare. Apoi, dupa cateva ore, spunea din noua ca ma iubeste.
- Am luat decizia sa ne despartim. Totusi, hai sa mai incercam pana pe data de X. Totusi e prea mult pana atunci, hai sa incercam pana pe data de Y. Nu, nu, hai pana pe data de X.
- La tine nu e iubire, este atasament. Nu stii sa faci diferenta intre atasament si iubirea adevarata.
- Daca ma vei insela? Cand mergeam la munte, te-ai uitat la fetele alea de 15 ani in tren! (FALS!)
- Am realizat ca atunci cand vei avea varsta de 36 ani, eu voi avea 47. (Diferenta de varsta intre noi era de 11 ani, ea fiind mai mare). Daca nu vei mai da doi bani pe mine?
- Daca voi ramane insarcinata si voi muri la nastere?
Cu toate ca am sperat intr-o solutionare bazata pe comunicare si intelegere reciproca, situatia a devenit de nesuportat si a trebuit sa plec. In urma plecarii, nu imi mai raspunde la niciun mesaj. Ce mai stiu vis-a-vis de ea este de la parinti si anume ca s-a retras impreuna cu ei la tara pentru a trece peste "depresie".
Mentionez ca nu a avut niciodata motive reale care sa-i cauzeze gelozie, frica, incertitudine etc. M-am comportat bine overall, cu mici exceptii in care am ridicat tonul (fara sa o jignesc), dar consider ca discutii "apasate" apar in aproape toate relatiile, iar acestea nu ar trebui sa fie motivul unei despartiri (se intamplau rar).
Doresc o explicatie a acestui comportament. Este rodul unei traume pe care a avut-o? Se poate repara ceva in aceasta relatie? Merita? Poate sunt eu cel nebun si privesc comportamentul ei ca fiind anormal.
De curand am trecut printr-o despartire care mi-a generat foarte multa suferinta. Nu voi intra in detalii, deoarece nu acestea sunt importante pentru mine, as vrea sa stiu ce a putut cauza un astfel de comportament din partea ei.
Eu si fosta mea prietena am decis sa ne mutam impreuna, Dupa ce totul parea sa fie foarte bine (stabilisem sa ne casatorim, sa avem o familie etc.), a inceput sa aiba un comportament foarte ciudat, manifestat prin puternice oscilatii afisate de la o ora la alta.
Acestea sunau cam asa:
- Tin la tine, dar nu te iubesc. Consider ca "TE IUBESC" este un cuvant foarte mare. Apoi, dupa cateva ore, spunea din noua ca ma iubeste.
- Am luat decizia sa ne despartim. Totusi, hai sa mai incercam pana pe data de X. Totusi e prea mult pana atunci, hai sa incercam pana pe data de Y. Nu, nu, hai pana pe data de X.
- La tine nu e iubire, este atasament. Nu stii sa faci diferenta intre atasament si iubirea adevarata.
- Daca ma vei insela? Cand mergeam la munte, te-ai uitat la fetele alea de 15 ani in tren! (FALS!)
- Am realizat ca atunci cand vei avea varsta de 36 ani, eu voi avea 47. (Diferenta de varsta intre noi era de 11 ani, ea fiind mai mare). Daca nu vei mai da doi bani pe mine?
- Daca voi ramane insarcinata si voi muri la nastere?
Cu toate ca am sperat intr-o solutionare bazata pe comunicare si intelegere reciproca, situatia a devenit de nesuportat si a trebuit sa plec. In urma plecarii, nu imi mai raspunde la niciun mesaj. Ce mai stiu vis-a-vis de ea este de la parinti si anume ca s-a retras impreuna cu ei la tara pentru a trece peste "depresie".
Mentionez ca nu a avut niciodata motive reale care sa-i cauzeze gelozie, frica, incertitudine etc. M-am comportat bine overall, cu mici exceptii in care am ridicat tonul (fara sa o jignesc), dar consider ca discutii "apasate" apar in aproape toate relatiile, iar acestea nu ar trebui sa fie motivul unei despartiri (se intamplau rar).
Doresc o explicatie a acestui comportament. Este rodul unei traume pe care a avut-o? Se poate repara ceva in aceasta relatie? Merita? Poate sunt eu cel nebun si privesc comportamentul ei ca fiind anormal.
2 comentarii
Bună dimineața! Ca o relatie să funcționeze e nevoie ca ambii parteneri să isi dorească același lucru. E posibil ca ea să te iubească, dar să aibă o convingere limitatoare in legătură cu diferența de vârstă carè să o facă să se lupte cu ea însăși dacă să rămână sau nu în relație. Și de aici pot rezulta oscilațiile de comportament. Dar cel mai sigur poți afla de la ea, pentru că ea știe adevăratul motiv. Dacă e alegerea ei să vă despărțiți e bine să- i accepți decizia si să incerci să mergi mai departe. Să consideri că a fost o perioadă din viața ta din care ai avut de învățat, să analizezi ce- a fost și să incerci pe viitor să nu mai repeți anumite greșeli. Nu- i o soluție să o învinovățești de anumite lucruri, dar nici să te invinovățești pe tine. Consideră că a fost o perioadă din viața voastră in care fiecare a evoluat in felul său. Păstrați ce a fost frumos si mergeti mai departe cu speranța că viitorul partener vă va împlini sufletește.
Avand in vedere diferenta de varsta dintre voi e foarte posibil ca in mintea ei sa existe diverse nesigurante, bazate probabil pe experiente ei dureroase din trecut. In principal e spre binele ei sa incerce sa le rezolve prin intermediul psihoterapiei individuale.
Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu – Psihosexolog
Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu – Psihosexolog
Alte subiecte recente din această secțiune:
- 6Este nevoie de terapie de cuplu și când logodnicii se mută împreună?
- 2Logodnica mea mi-a spus că și-a scos uterul pentru a nu mai face copii. Este posibil?
- 1Casatorie toxica
- 0Cum ar trebui să arate un contract pentru prestarea servicilor psihologice?
- 1M-am indragostit de o colega de munca
- 5Abuz psihologic în cuplu
- 2Să lupt sau să renunț?
- 1Certuri si lipsa de empatie
- 1Probleme in relație de 4 ani
- 1Copilul lui din alta relatie