Rezultat analize laborator

20-03-2024
Sorin!!
Nu este medic/terapeut
Sorin!!
Buna ziua,

Am facut de curand urmatoarele analize de laborator, iar unul dintre rezultate nu este in limite.

SEROLOGIE SIFILIS ( REANGINE+ ANTICORPI SPECIFICI)

RPR
- rezultat <0, 5

Anticorpi Treponema pallidum ( Ser/ECLIA)
- rezultat 6, 7

Ce reprezinta aceste valori? Trebuie sa efectuez alte investigatii? Intre timp am facut si o programare la Dermatovenerologie.

Ma puteti ajuta cu un sfat?
Va multumesc anticipat.
1 comentarii
0
20-03-2024, ora 08:30
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Rezultatele analizelor de laborator pe care le-ați menționat se referă la testarea serologică pentru sifilis, o infecție sexual transmisibilă cauzată de bacteria Treponema pallidum. În interpretarea acestor teste, este important să înțelegem ce indică fiecare:

1. RPR (Rapid Plasma Reagin) este un test nespecific care detectează anticorpi produși în răspuns la o infecție cu Treponema pallidum. Un rezultat <0, 5 indică, în general, absența infecției active sau a anticorpilor produși ca răspuns la sifilis. Acest test este adesea utilizat pentru screening și monitorizarea răspunsului la tratament.

2. Anticorpi Treponema pallidum (Ser/ECLIA) este un test mai specific, care caută anticorpi direcți împotriva bacteriei Treponema pallidum. Un rezultat de 6, 7 sugerează prezența anticorpilor specifici pentru Treponema pallidum, indicând o expunere la sifilis. Valorile numerice specifice pentru acest test pot varia în funcție de laborator, dar un rezultat peste valoarea de referință indicată de laboratorul respectiv este considerat pozitiv.

Având în vedere rezultatele dvs., unde testul RPR este negativ, dar testul pentru anticorpi specifici Treponema pallidum este pozitiv, este posibil să fi avut o infecție cu Treponema pallidum în trecut sau să aveți o infecție actuală care nu a declanșat încă un răspuns pozitiv în testul RPR. Este important de menționat că testele serologice pentru sifilis pot rămâne pozitive pe viață, chiar și după tratamentul cu succes al infecției.

Programarea la un specialist în Dermatovenerologie este un pas excelent. Specialistul va evalua rezultatele testelor în contextul istoricului medical complet, al simptomelor actuale (dacă există) și al oricăror expuneri la riscuri. În funcție de evaluare, medicul poate recomanda:

- Teste suplimentare pentru a clarifica diagnosticul, inclusiv teste repetate după o anumită perioadă pentru a evalua orice schimbare în titrul anticorpilor.
- Tratament, dacă este necesar, în funcție de stadiul infecției și de recomandările actuale de tratament pentru sifilis.
- Evaluarea și testarea partenerilor sexuali, dacă este cazul, pentru a preveni răspândirea infecției.

Este important să urmați recomandările medicului specialist și să completați orice tratament prescris. Sifilisul este o infecție tratabilă, iar tratamentul precoce poate preveni complicațiile pe termen lung.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: