Rezultat RMI la genunchi

15-02-2010
R0ME0
Nu este medic/terapeut
R0ME0
Buna ziua,

De cca 1 luna am avut probleme la genunchiul drept in sensul ca apareau dureri cand ma lasam pe vine si cand stam mai mult pe scaun cand ma ridicam aveam dureri la mers. Dupa tratament cu antiimflamatoare durerea a mai trecut, pot sta pe vine dar tot mai simt o jena la genunchiul drept. Am facut un RMI cu urmatorul rezultat:

Banda centrala de hipersemnal ce intersecteaza suprafata inferioara la nivelul cornului posterior al meniscului intern, cu caractere de ruptura veche.
Ingrosarea jumatatii externe a cartilajului retropatelar ce asociaza neregularitati ale suprafetei cartilajului precum si o fisura centrala ce intersecteaza jumatate din grosimea acestuia(aspect de condromalacie patelara gr. I-II)
Ingrosarea difuza si modificarea semnalului cartilajului articular de pe suprafata jumatatii externe a platoului tibial(condromalacie gr.1).
Formatiune chistica incapsulata cu diametre3/1.3/0.8 cm adiacenta conturului posterior al condilului femural intern ce comunica printr-un traiect ingust cu cavitatea articulara si asociaza important infiltrat cu caracter edematos inflamator peri si interfascial la nivelul maselor musculare din spatiul popliteu, infiltrat ce fuzeaza caudal.
Fra modificari posttraumatice la nivelul ligamentelor incrucisate.

Concluzii:
Aspect IRM de ruptura a cornului posterior al meniscului intern si chist popliteal fisurat ce asociaza modificari inflamatorii la nivelul structurilor musculare din spatiul popliteu al articulatiei din genunchiul drept pe fondul unor leziuni de condromalacie patelara gr. 1/2 si pe suprafata jumatatii externe a platoului tibial( gr. 1).Intrebarea mea este daca pot evita operatia avand in vedere ca nu am dureri la mers, urcat sau coborat scari, pot alerga, nu mi se blocheaza genunchiul, singura problema fiind aceea cand vreau sa ma las pe vine. Mentionez ca fac culturism de 18 ani.Am 42 ani 1.83, 100kg. Multumesc anticipat
5 comentarii
0
15-02-2010, ora 15:47
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Nu puteti primi raspuns la intrebarea D-voastra in absenta unui examen clinic specializat.
Indiferent de rezultatul examenului RMN (care ramane, uneori, un examen util), decizia depinde numai de rezultatul examenului clinic (examinare directa in timpul consultatiei).
In general este de evitat un examen RMN fara prescriptie medicala, fiind redundant si inutil. De multe ori nu este studiata o regiune anume (studiu ce ar fi fost posibil in prezenta unei anume suspiciuni clinice).
Prin urmare, consultati un ortoped.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
16-02-2010, ora 23:08
R0ME0
Nu este medic/terapeut
R0ME0
RMN-ul l-am facut la solicitarea ortopedului(aveam ce face cu 600 lei), dar datorita vremii nu am putut sa ajung la dansul eu fiind din provincie. Astazi am ajuns la ortoped, a citit diagnosticul, a vizionat CD-ul si a dat sentinta:artroscopie.Nu stiu in ce consta examenul clinic.Mi-a sucit piciorul in toate pozitiile posibile fara a avea dureri.Daca totusi am meniscul rupt si aman operatia se poate agrava in timp?Cum am stat cu el rupt cativa ani si nu am stiut, in tot acest timp mergand la sala si facand genuflexiuni cu 140-150 kg, fara a avea dureri, nu as putea face abstractie de faptul ca este rupt daca nu ma deranjeaza?Va multumesc anticipat.
0
16-02-2010, ora 23:48
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Examenul clinic tocmai in asta consta, respectiv in evaluarea stabilitatii articulare si cuantificarea clinica a unor eventuale leziuni meniscale.
Indicatia de interventie artroscopica este determinata tocmai de simptomele D-voastra: durere, lichid articular, instabilitate articulara, blocaje etc.
In rest, nu are nici o importanta examenul RMN.
Puteti face abstractie de o leziune meniscala daca nu va deranjeaza in nici un fel.
Existenta semnelor clinice de leziune meniscala impune insa, de obicei, o interventie artroscopica de regularizare a meniscului. In caz contrar, o lezine neglijata poate duce la degradarea cartilajului, cu consecinte grave, putand duce la artroza precoce.
V-as sfatui sincer sa nu mai repetati eforturile mentionate (""genuflexiuni cu 140-150 kg""), acestea fiind absolut fabuloase, fara logica si inutile.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
17-02-2010, ora 01:10
R0ME0
Nu este medic/terapeut
R0ME0
Va multumesc pentru precizari!
0
21-02-2010, ora 19:52
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Tineti-ne la curent cu evolutia, este extrem de important pentru ceilalti pacienti care citesc postarile D-voastra!
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum menținem sănătatea genunchilor?
  • Alergarea ar putea fi benefică pentru genunchi, contrar temerilor generale
  • Leziunile genunchilor nu se vindecă complet
  • Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor
  • Dislocare genunchi - primul ajutor și sfaturi utile
  • Tipuri de durere de genunchi în diferite afecțiuni ale genunchilor
  • Recuperarea genunchiului în funcţie de patologie - evoluţie şi durată
  •