Scădere în greutate in timpul sarcinii

24-01-2018
alex020716
Nu este medic/terapeut
alex020716
Bună ziua. Sunt însărcinată în aproape 17 săptămâni. Până acum nu am luat deloc în greutate, din contra am dat câteva kg jos. De mâncat mănânc la fel, doar că într-adevăr sunt alimente care nu imi mai priesc, mai exact le dau afară imediat cum termin de mâncat. La început aveam 71.8 kg, acum am doar 69.6 kg. Ultima ecografie a lui bebe a fost săptămâna trecută și el era bine, cântarea 130g. Sunt motive de îngrijorare???
Mulțumesc.
1 comentarii
0
25-01-2018, ora 11:22
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Conteaza foarte mult si raportarea greutatii la inaltime pentru a evalua statusul ponderal (subponderal, normoponderal, supraponderal/obez), pentru ca in functie de acesta se apreciaza si greutatea care ar trebui acumulata pe parcursul sarcinii.

In primul trimestru nu este neaparat sa castigati in greutate, iar scaderea usoara in greutate ce survine dupa instalarea greturilor/aversiunilor alimentare nu este in mod obligatoriu patologica si nu impune riscuri pentru fat. Este important sa evitati alimentele care stiti ca va dauneaza, sa reduceti volumul meselor (de exemplu, daca aveati 3 mese principale, acum sa le organizati in 5-6 mese mai mici ca volum in care sa alegeti alimente bogate in nutrienti, plus ca in cel de al doilea trimestru se recomanda suplimemntarea aportului alimentar cu 350 de calorii, echivalentul unui sandviș compus din 2 felii de pâine integrală, carne slabă, legume și 1 fruct mic-mediu, de exemplu). Nu mancati pentru doi si faceti un obiectiv din a consuma alimente dense in vitamine, minerale si echilibrate din punct de vedere al caloriilor - legume, fructe, lactate, cereale integrale, leguminoase, peste, carne slaba, oua proaspete, peste din surse sigure conform recomandarilor*), gatite corect prin coacere, la aburi, grill si nu prajite sau cu ulei in exces, sub forma unor mese regulate, odihniti-va suficient, ramaneti activa conform indicatiilor medicului care va supravegheaza sarcina, luati suplimentele pentru sarcina recomandate tot de acesta.

Puteti citi mai multe si in articol, unde sunt enumerate o serie de sfaturi ce ar putea sa va fie de ajutor:
http://www.romedic.ro/greata-in-sarcina-0P33208
http://dieta.romedic.ro/greutatea-in-timpul-sarcinii
*http://dieta.romedic.ro/alimentatia-cu-peste-in-timpul-sarcinii

Incercati sa ii comunicati medicului obstetrician temerile dvs. pentru a obtine un raspuns cat mai pliat pentru situatia dvs. De asemenea, pentru sfaturi personalizate in ceea ce priveste alimentatia in sarcina si combaterea efectelor secundare ale greturilor specifice in sarcina, dar si in imediata perioada de alaptare si ulterior diversificare, puteti apela la un specialist in nutritie. Programarea metabolica a micutului are loc intrauterin, cat si in primii ani de viata, prin urmare deprinderea obiceiurilor si comporatamentelor alimentare sanatoase prin educarea parentala si insuflarea acestora in etapele cheie ale cresterii si dezvoltarii sale sunt o „investitie” pe termen lung in sanatatea copilului si a viitorului adult.

Multa sanatate va doresc si sarcina usoara!

Cu stima,
Mihaela Acasandrei
Nutritionist-dietetician
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un câștig mare în greutate pe perioada sarcinii este asociat cu un risc mai mare de deces în deceniile ulterioare
  • Dietele pe bază de plante ajută la evitarea creșterii excesive în greutate la începutul sarcinii
  • Cercetările sugerează necesitatea revizuirii ghidului de luare în greutate în sarcină pentru femeile obeze
  •