Luarea în greutate în perioada sarcinii

©

Autor:

Luarea în greutate în perioada sarcinii

Kilogramele în plus în timpul sarcinii sunt necesare și absolut normale și se acumulează treptat, pe măsură ce sarcina evoluează. Viitoarele mame trebuie să ia în considerare ce greutate au în momentul în care rămân însărcinate, ce alimente consumă, dar și la ce greutate ajung în timpul sarcinii. Luarea în greutate este un lucru normal și esențial pentru o naștere ușoară și pentru un copil sănătos.

Greutatea în timpul sarcinii este foarte importantă, deoarece femeile care nu cântăresc destul riscă să nască prematur, iar cele care acumulează prea multe kilograme riscă să aibă o naștere cu diverse complicații și consecințe, atât pentru ele, cât și pentru copil:

  • presiunea sângelui ridicată;
  • apariția diabetului gestațional (de sarcină);
  • nașterea prin cezariană;
  • defecte la naștere;
  • dificultate în pierderea greutății după naștere. (1)


Greutatea optimă în timpul sarcinii

În mai 2009, Institutul de Medicină (IOM) a publicat un raport cu îndrumări în ceea ce privește luarea în greutate bazate pe Indicele de masă corporală (IMC) și care ajută femeile să aibă o viziune clară în ceea ce privește greutatea la care trebuie să ajungă în timpul sarcinii. (2) Indicele de masă corporală reprezintă raportul dintre greutate și înălțime și este un instrument foarte util și în acest caz.

Greutatea la care trebuie să ajungă o femeie depinde de greutatea pe care a avut-o în momentul în care a rămas însărcinată. În funcție de IMC, valoarea optimă a surplusului de greutate în perioada sarcinii este între:

  • 11 și 16 kg pentru o femeie cu greutate normală, cu un IMC cuprins între 18,5-24,9;
  • 13 și 18 kg pentru o femeie cu greutate sub cea normală, cu un IMC sub 18,5;
  • 7 și 11 kg pentru o femeie cu greutate peste cea normală, cu un IMC de 25,0-29,9;
  • 5 și 10 kg pentru o femeie obeză, cu un IMC mai mare de 30. (3)


O sarcină gemelară presupune bineînțeles alte schimbări, astfel că valorile acestea se modifică, după cum urmează:

  • între 17 și 24 kg dacă femeia a avut o greutate normală înainte să rămână însărcinată
  • între 14 și 22 kg dacă femeia este supraponderală
  • între 11 și 19 kg dacă femeia este obeză. (3)


Unde ajung aceste kilograme în plus?

Aceste kilograme sunt esențiale pentru evoluția sarcinii pe parcursul celor nouă luni și sunt repartizate astfel:

  • copilul 3, 5 kg
  • placenta între 1 și 1, 5 kg
  • lichidul amniotic între 1 și 1, 5 kg
  • țesutul mamar între 1 și 1, 5 kg
  • volumul de sânge 2 kg
  • depozite de grăsime pentru alimentație și alăptat între 2, 5 kg și 4, 5 kg
  • mărirea uterului 2 kg. (4)


Luarea în greutate în fiecare trimestru

Creșterea în greutate începe de la primele faze ale sarcinii și trebuie să se facă treptat. În primul trimestru luarea în greutate este rezultatul unor schimbări ce au loc asupra mamei și mai puțin asupra fătului. Se produce mai mult sânge pentru a susține dezvoltarea fătului și alimentarea acestuia cu oxigenul și nutrienții de care are nevoie. Pot apărea schimbări și fluctuații în ceea ce privește greutatea pe parcursul celor trei trimestre, însă creșterea sau scăderea bruscă a greutății poate fi motiv de îngrijorare. În mod normal, creșterea este în jur de:

  • 900 g - 1, 8 kg în primul trimestru
  • 500 de grame pe săptămână până la un total de 5-6 kg în al doilea trimestru
  • aproximativ 500 de grame pe săptămână în al treilea trimestru până la un total de 3-5 kg. (5)


Creșterea bruscă a greutății și greutatea insuficientă

O creștere prea mare în greutate în timpul sarcinii duce la creșterea presiunii arteriale și la apariția diabetului gestațional (de sarcină). Multe femei cred că în timpul sarcinii trebuie „să mănânce cât doi”, însă acesta este doar un mit și nu are un fundament științific. Este necesară o alimentație echilibrată și sănătoasă și nu o dublare a consumului de alimente. (5)

Pentru a încetini creșterea prea rapidă a greutății, trebuie reduse alimentele care conțin grăsimi, precum: biscuiți, prăjituri, chipsuri, smântână, trebuie să se consume produse cu mai puțină grăsime (lapte, iaurt) și trebuie redusă sarea în mâncare, uleiurile și grăsimile. De asemenea, trebuie evitate pe cât posibil alimentele și băuturile care conțin zahăr, precum: prăjituri, ciocolată, dulciuri și sucurile și băuturile cu zahăr. (1)

Pe de altă parte, femeile care sunt subponderale sau care nu iau destul în greutate în timpul sarcinii riscă să nască prematur sau să dea naștere unui copil subponderal, cu grave probleme de sănătate. Pot exista cazuri în care creșterea în greutate să înceapă din al doilea trimestru de sarcină, iar în acest caz nu ar trebui să existe motive de îngrijorare. Este important să se consume trei mese pe zi, dar și gustări între mese: fructe, fructe uscate, nuci, semințe, batoane de musli, iaurt, băuturi lactate (milkshake-uri). (1)

Hormonii de sarcină afectează stilul de viață al gravidei și acționează diferit pentru fiecare femeie. Aceștia pot provoca un apetit ridicat și o senzație permanentă de foame, sau, pe de altă parte, pot provoca greață, senzație de vomă, oboseală, care determină pierderea poftei de mâncare. O alimentație sănătoasă care să asigure caloriile necesare ar trebui să fie suficientă pentru a ajunge și a menține greutatea în timpul sarcinii. Necesarul caloric în primele două trimestre este de 2.000 de calorii pe zi, iar în ultimele trei luni cu 200 de calorii mai mult, deci 2.200. Totuși, pentru a stopa senzația de foame la acestea se mai adaugă 340 de calorii pe zi începând cu cel de-al doilea trimestru și 460 de calorii în ultimul trimestru. La sarcina gemelară suplimentul zilnic de calorii este de 440 în al doilea trimestru și 500-600 de calorii în ultimele trei luni. (6)

Pierderea kilogramelor în timpul sarcinii

În timpul sarcinii nu este recomandată dieta. Reducerea caloriilor poate duce la malnutriție și poate afecta creșterea și dezvoltarea fătului. De asemenea, crește riscul nașterii unui copil cu o greutate mică sau chiar de deces. Nici pierderea kilogramelor imediat după naștere nu este recomandată, deoarece poate afecta alăptarea și poate scădea nivelul de energie. (5)

În cazul în care o femeie este supraponderală în momentul în care a rămas însărcinată, este posibilă pierderea unor kilograme, dar numai sub supravegherea medicului. Altfel, femeile nu ar trebui să încerce să piardă kilograme sau să țină o dietă pe perioada sarcinii. (4)

Revenirea la greutatea dinaintea sarcinii și viitoarele sarcini

Cea mai mare parte din greutatea acumulată pe perioada sarcinii se pierde în primele trei luni după naștere, scăzând treptat în următoarele luni. Alăptatul ajută la pierderea kilogramelor, însă greutatea acumulată în timpul sarcinii ajută la producerea laptelui matern. Alimentația sănătoasă și activitatea fizică după naștere ajută de asemenea la pierderea surplusului de greutate.

Pentru o viitoare sarcină este recomandat să se revină la greutatea normală, conform Indicelui de masă corporală, pentru a evita posibilele complicații, atât pentru mamă cât și pentru copil. (1)

Atenție

Trebuie să se țină cont că aceste cifre sunt orientative și sarcina evoluează diferit de la caz la caz. Trebuie consultat medicul pentru a ști ce e mai bine pentru sarcină, pentru a stabili dacă sunt necesare kilograme în plus sau în minus și pentru a stabili un regim alimentar echilibrat și sănătos care să asigure o naștere fără complicații.


Data actualizare: 16-10-2014 | creare: 19-01-2007 | Vizite: 19475
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: