Creșterea de greutate în sarcină peste nivelul optim a fost asociată cu riscul de tulburări de neurodezvoltare a copilului

©

Autor:

Creșterea de greutate în sarcină peste nivelul optim a fost asociată cu riscul de tulburări de neurodezvoltare a copilului
Un studiu recent realizat în Suedia și publicat în jurnalul BMC Medicine a examinat asocierea dintre creșterea în greutate gestațională (GWG) a mamei peste nivelul optim și riscul de tulburări de neurodezvoltare la urmași, cum ar fi tulburarea din spectrul autismului (ASD), tulburarea cu deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) și dizabilitate intelectuală.
Studiile anterioare au explorat asocierea dintre GWG matern și riscul crescut de tulburări de neurodezvoltare, dar nu au luat în considerare durata sarcinii ca factor determinant. Pentru a rezolva acest lucru, cercetătorii au evaluat legătura dintre GWG specific trimestrului și riscul de tulburări de neurodezvoltare.

Studiul a implicat o cohortă de copii născuți între ianuarie 2007 și decembrie 2010, pentru care erau disponibile date despre măsurătorile GWG materne. Rezultatele au arătat că un GWG total mai mare decât optim a fost asociat cu o creștere cu 19% a riscului oricărei tulburări de neurodezvoltare, în timp ce un GWG mai mic decât optim a crescut riscul cu 12%.

Rata GWG în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru a fost, de asemenea, un factor important în determinarea riscului de tulburări de neurodezvoltare. O rată mai lentă a GWG în al doilea trimestru a crescut riscul de tulburări de neurodezvoltare cu 9%, în timp ce o rată mai mare de GWG în al treilea trimestru a fost asociată cu o creștere cu 28% a riscului de diagnosticare a tulburărilor de neurodezvoltare.

Studiul a mai constatat că o rată scăzută de GWG în al doilea trimestru, combinată cu o rată excesivă de GWG în al treilea trimestru, a crescut semnificativ riscul de dizabilitate intelectuală și ADHD la urmași.

Autorii au discutat despre mecanisme plauzibile pentru a lega GWG peste nivelul optim și neurodezvoltarea fetală, cum ar fi dereglarea citokinelor proinflamatorii, insulină, leptină și semnalizarea glucozei, creșterea stresului oxidativ și semnalizarea dereglată legată de dopamină și serotonină. În schimb, GWG insuficientă ar putea duce la un mediu cu deficit nutrițional, care are efecte dăunătoare asupra dezvoltării creierului la copil.

sursa: News Medical
foto: Hazal Ak / Shutterstock

Data actualizare: 29-03-2023 | creare: 29-03-2023 | Vizite: 227
Bibliografie
Maternal weight gain in pregnancy linked to children's risk of neurodevelopmental disorders, link: https://www.news-medical.net/news/20230329/Maternal-weight-gain-in-pregnancy-linked-to-childrens-risk-of-neurodevelopmental-disorders.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Metforminul ajută la controlul greutății femeilor obeze însărcinate
  • Obezitatea maternă și diabetul gestațional ar putea favoriza instalarea precoce a pubertății la fete
  • Obezitatea poate fi „transmisă” de la mamă la făt
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum