Sinucidere, auto-vatamare, depresie

18-10-2012
mikeraspan
Nu este medic/terapeut
mikeraspan
Una dintre prietenele mele trece printr-o perioada extrem de grea, iar perioada de dinainte nu a fost nici ea tocmai roz, chiar neagra as putea zice.

Situatia, pe scurt: Vine dintr-o familia in care abuzul fizic era aproape la ordinea zilei, a fost agresata sexual de catre unul dintre vecinii de la bloc care dobandise o obsesie pentru ea, iar acum dupa 10 ani de zile relatia cu iubitul ei s-a terminat (nu a fost ceva violent, nici nu au gasit pe altcineva sau sa se insele unul pe altu, a fost o decizie dureroasa din partea amandurora pentru ca au realizat ca vor lucruri diferite), unii dintre membrii familiei ei au probleme de sanatate si se cearta intre ei destul de des, iar ea se vede neputincioasa in a-i ajuta.

In ultimele luni starea ei este tot mai rea: insomnii, nu mananca, se simte slabita, nu mai vede nici un motiv pentru a trai, spune ca nu mai suporta durerea, a amenintat cu sinuciderea si nu s-a rezumat numai la asta, a avut tentative esuate (pastile si a incercat sa-si taie venele) - multe, daca nu toate dupa ce a consumat foarte mult alcool, de asemenea si-a stins tigari pe mana.

Singurele momente in care reusesc s-o fac sa-si revina este cand se afla cu mine sau cu altul dintre prieteni, insa nu putem sa fim cu ea in mod continu.

Evident nu vrea sa mearga la medic. (Eventual cred ca o s-o duc fortat)

Ce pot sa fac? Exista anti-depresive eficiente care se pot da fara reteta?
De asemenea rog pe cineva daca-mi poate spune caror medici sa ma adresez (sunt din Timisoara) sau orice alt remediu sau ajutor.

Va multumesc!
16 comentarii
0
18-10-2012, ora 17:09
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
CUM sa-i dai anti depresive cand EA mai SI bea?!?
in niciun caz.
cele bune,
0
18-10-2012, ora 18:54
mikeraspan
Nu este medic/terapeut
mikeraspan
Nu bea în mod regulat, nu este alcoolica şi in nici un caz nu simte nevoia să bea, alcoolul îl foloseşte că dezinhibator, pentru că atunci are mai mult curaj, şi îşi poate face rău sau poate atentă la propria viaţa.

Îmi cer scuze ar fi trebuit să specific.
0
19-10-2012, ora 08:39
Emmma
Nu este medic/terapeut
Emmma
Buna tuturor!

@mikeraspan:Intr-adevar, prietena ta pare sa treaca printr-o stare destul de avansata de depresie, zic eu.Faptul ca s-a ajuns la tentative de suicid reprezinta o urgenta psihiatrica si are nevoie de ajutor specializat.In cazul de fata, cred ca i-ar folosi mai mult un psihiatru ca sa o stabilizeze, iar apoi un psiholog.

Partea cea mai grea e ca trebuie convinsa ca are nevoie de ajutor:asta implica multe discutii, incercati sa ii explicati totul logic, infruntand-o cu argumente, dar atentie:fara sa o criticati!Apoi mers la medicul de familie(poate nevoie de asigurare medicala, dar in cazul ei e necesar), apoi la medic specializat.

Sper ca v-am fost de folos macar putin, astept stiri ! Numai bine, succes!
0
19-10-2012, ora 09:56
psihoterapeut laurentiu dobrota
Nu este medic/terapeut
psihoterapeut laurentiu dobrota
Sunt de acord cu Emmma.Prietena are urgent nevoie de tratament de specialitate.Dar in primul rand este nevoie de dorinta ei de a merge la psihiatru, pt ca ulterior este necesar sa ia tratamentul iar apoi sa combine cu psihoterapie.Totodata este nevoie de sustinerea familiei.Alcoolul ca dezinhibator nu-i o solutie.
O zi buna
0
20-10-2012, ora 20:09
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Cristian Andrei Nica
Buna, este o situatie de criză. Trebuie sa gasesti un membru al familiei cu care sa colaborezi. Exista cateva recomandari pentru cei care încearcă să se sinucidă. Revin în curând cu mai multe detalii.
0
20-10-2012, ora 21:05
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
Buna seara, Multa pace in suflet, oameni buni !
Adunati-va puterile, si pune-ti va increderea in Dumnezeu chiar daca nu-l puteti simti. Suntem intr-o perioada a anului nefasta - intotdeauna cei mai sensibili dintre noi traverseaza foarte greu aceasta perioada de descrestere a zilei. Mai ales daca nu a fost o vara in care sa ne incarcam bateriile.
Ganditi -va ca va trece la fel cum a venit - Multa putere de biruinta, mintea sus la Dumnezeu, Doamne ajuta.
0
20-10-2012, ora 21:44
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Cristian Andrei Nica
Bună, recomand campania "mergi mai ddeparte" a fost initiata pe o retea de socializare. Regulile forumului restrictioneaza postarea de link-uri spre alte alte site-uri, asa ca am sa te rog sa cauti campania pe google. Sper sa te ajute. Felicitari pentru ca ai ales sa-i fii aproape. Numai bine!
0
21-10-2012, ora 12:59
k.v
Nu este medic/terapeut
k.v
Tentativa de suicid are ca singura modalitate de stopare medicatia?
Este o urgenta de VIATA, nu psihiatrica, insemnatatea ei se pierde in conflictul imens din interiorul celui care gindeste la asta.
Cineva cu o suferinta coplesitoare are nevoie de putin timp pt a recurge la acel gest extrem, secunda fatala e de ajuns.
Daca in preajma exista cineva cu astfel de ginduri nu-l poti bate usor pe umar sa-i spui, , Viata e frumoasa, , (sigur nu va gasi nimic atragator in acel moment), , Fii pozitiv/a!, , e imposibil, toate gindurile genereaza stari dureroase si starile grele intensifica ginduri si mai rele care se rotesc prinzind forta.

Invita la o plimbare aceea persoana in afara casei lui/ei si chiar in afara vietii lui/ei.Da-i o motivatie ca in ziua respectiva sa nu faca asta, sugereaza-i sa amine macar pt.o zi.Incearca sa reduci valoarea negativa a situatiei in care se afla, banalizeaza cit mai multe elemente din acel spectru, in timp vor putea fi eliminate.

Exista situatii din gama tulburarilor psihice cind oamenii isi pierd controlul si atunci se intervine medicamentos, dar cind viata ti-e prinsa in razboaie afective insuportabile, baza este sa te indepartezi de focul ce le genereaza, sa-ti iei inapoi viata ranita, s-o repari, s-o recladesti, dar daca nu esti suficient de puternic, intotdeauna va fi nevoie de un PRIETEN.

http://www.youtube.com/watch?v=B2XkzZR4R0U
0
21-10-2012, ora 16:16
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
Mai degraba te ajuta un prieten/o prietena sa iti imbunatesti starea de spirit cand esti deprimat, macar pe termen scurt, decat amalgamul de prostiute New Age (da, tot ce postezi tu pentru o asa-zisa vindecare "alternativa" - samanismul, naturopatia, veganismul etc. apartin de "curentul" New Age, chiar daca nu este prezentata sub titlul acesta informatia la care apelezi tu, pe care o citesti si o prezinti pe ROmedic), k.v. La fel ca si psihiatria mainstream, si New Age-ul nu are drept rezultat decat spalarea pe creier si indobitocirea.
0
21-10-2012, ora 16:44
k.v
Nu este medic/terapeut
k.v
Nimeni nu forteaza pe nimeni sa faca, sa asculte sau sa urmeze strict expunerea cuiva.Dar cind declari ca esti vegan de ceva vreme si apoi vii si spui ca asta face parte din prostiute ce duc la, , spalarae pe creier, , asa cum de atitea ori te-ai contrazis, eu ce sa zic?
Da! eu cred ca sunetele, frecventa lor, nutritia, modul de gindire au un mare impact asupra noastra, au demonstrat-o altii, m-am convins si eu, iar unii incearca consecvent sa demonstreze contrariul din placerea contrazisului sau poate a credintelor mostenite de care ne despartim greu sau deloc.
Deci Naturopatia, Samanismul, Veganismul, in conceptia lui the-eye la momentul asta sunt curente de indobitocire.Nu ma indoiesc ca multi aveti acest crez, nu vine nimeni sa vi-l demonteze si nici sa va schimbe ceva in viata pt ca forta cu care va opuneti este mult prea mare si n-ar avea sens.Nu se poate trai sau muri in locul cuiva, asta-i regula, daca eu nu cred in, , prostioarele, , expuse abundent, nici eu nu incerc sa va fac sa credeti in altceva, ci expun doar ceea ce simt si ce cred cu adevarat.Alt deranj ar fi cuvintul mantra, repetitia unor cuvinte si a unor sunete de inalta vibratie.Dar nici cuvintul vibratie nu este acceptat, sau energii subtile, sau frecventa si mai ce?.New Age? cred ca de fapt ne-am indepartat prea mult de o astfel de epoca si acum traim EPOCA ANXIOASA DEPRESIVA
0
21-10-2012, ora 17:24
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
Da, k.v, toate acestea, inclusiv mantrele, yoga, cartile de self-help, credintele in reincarnare, vindecarea holistica, astrologia, spiritualitatea, paleoastronautica si toate rastalmacirile si utilizarile moderne ale vechilor religii si credintelor spirituale sunt chiar NEW AGE!!! Nu mai sunt vandute sub aceasta marca in prezent pentru ca a intampinat multe critici aceasta 'miscare spirituala' in trecut, dar sunt 100% New Age. Tu crezi ca este o simpla intamplare sau o coincidenta faptul ca se gasesc toate aceste carti pe piata si aceste informatii pe internet? Sunt lansate cu un SCOP, care scop final este nu numai unul social, ci chiar politic. Este stricta manipulare!

In legatura cu veganismul, m-am mai informat si mi-am dat seama ca pe termen lung nu este chiar asa sanatos cum il prezinta unii. Da, si eu am cazut in toate capcanele posibile intinse de sistem si de societate pana la varsta asta! de cateva zile, am inceput sa mai adaug unele produse animale in alimentatie. Imi pare foarte rau pentru animalute, dar realitatea este ca unele dintre ele trebuie sa moara pentru ca eu sa supravietuiesc. Asa stau lucrurile in natura. Am invatat cateva lucruri bune din aceste 4 luni si jumatate in care am fost vegana, si anume ca e bine sa mananci fructe si legume proaspete zilnic si mai rarisor carne, dar si ca 'mai putin este mai mult', in unele cazuri. Ce sa-ti mai spun, multe legume (inclusiv leguminoasele) sunt greu digerabile, soia nu este de fapt o proteina asa sanatoasa, are efect inflamator si nu face bine in caz de cancer, vitamina B12 nu ai de unde sa o iei din nici o vegetala, iar dupa cativa ani, cand organismul isi va epuiza resursele din aceasta vitamina din rezervele pe care le are de pe vremea cand mancai de toate, vei da in anemie pernicioasa etc, iar eu aproape facusem gastrita dupa numai 2-3 luni de veganism, ca sa nu mai spun ca s-ar putea sa am un inceput de boala de reflux gastro-esofagian din cauza acestei diete stricte. Alte posibile efecte pe termen lung: infertilitatea si chiar orbirea. Iar dupa cativa ani de veganism, daca te hotaresti ca vrei sa reintroduci in alimentatie alimente de origine animala, vei avea supriza ca nu ti le mai primeste organismul, pentru ca ti s-a modificat complet flora intestinala din tubul digestiv, adaptata de aceasta data strict pentru vegetale si atat (se folosesc bacterii diferite pentru digestia produselor animale fata de cele doar pentru vegetale). Ar mai fi si altele, dar nu mai am timp sa le expun acum. NImeni nu iti spune toate lucrurile astea cand face reclama veganismului si te convinge si pe tine sa te apuci de el, asa ca reflecteaza bine inainte de a lua o decizie atat de critica. Este exact asa cum spunea cineva, oamenii sunt mai degraba atrasi de extreme! Uitam ca cea mai buna este, de obicei, calea de mijloc.
0
21-10-2012, ora 18:23
k.v
Nu este medic/terapeut
k.v
Niciodata noi oamenii nu vom impartasi acelasi punct de vedere si nu vom merge pe acelasi drum.
Deciziile, implicit urmarile lor ne apartin in totalitate, in afara situatiilor grave cind altcineva decide pt situatii gen lipsa discernamint, in locul altcuiva.
Asa cum cazul ce face tema topicului pt noi este doar prilej pt dezbatere, iar pt persoana in impas o rascruce si dezorientata poate alege drumul gresit in viziunea noastra daca pretuim viata, dar pt ea poate fi perceputa doar ca sursa continua de suferinta.Sugestionarae pe care poate sa i-o faca o fiinta apropiata conteaza enorm, puterea cu care va fi convinsa ca ea ca om este importanta macar pt cineva si ca viata ei poate deveni interesanta.

Referitor la Soia am citat mai multe surse, este expusa pe lista alimenteleor alergene, nu se poate consuma nefiarta, dar sunt medici care au rezultate mari in distrugerea tumorilor si nu cred ca dr, Calin Marginean, vorbeste in conferinte despre asta doar de dragul de a vorbi, omul isi asuma ceea ce declara, iar pacientii care au trecut prin asta sunt dovezile vii.Eu nu indemn sa consumati aceasta leguminoasa si nici sa fiti vegani.Am tinut ca pe o dieta sa pot concluziona pe viu schimbarile in organism, dar unde s-a inradacinat un alt tip de alimentatie e complicat si unde nu exista placere si atractie nu are sens.Vitamina B12 nu se gaseste decit in carnita, laptic, oua si ficatei?
Eu cind ma uit la Ligia Pop(vegana) vad o femeie deloc anemica si parerea ei este asta:

http://ligiapop.com/2010/07/24/problematica-vitamina-b12-in-dieta-vegana/

Cind faceti o alegere faceti-o din atractie spre acel ceva, nu pt ca ati gasit aceasta relatare a cuiva si v-ati gindit sa incercati sa vedeti cum e ca mai apoi sa denigrati acel ceva.Nu va este bine, schimbati directia
VIATA este o continua alegere.
0
21-10-2012, ora 21:30
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
Mda, sunt destule informatii eronate in articolul pe care l-ai postat, care vad ca este semnat tot de deja faimosul dr. Calin Marginean, acest asa-zis specialist cu rol de formator de opinie. In primul rand, am auzit si eu de Hunzi si, chiar pe vremea cand cica cei mai multi dintre ei depaseau suta de ani, datorita conditiilor de trai extrem de naturale, se hraneau si cu produse lactate si, din cand in cand, cu carne. Nu sunt strict vegetarieni, desi consuma foarte putine produse de origine animala. In prezent, multe dintre produsele lumii moderne au ajuns pana la ei, cu conservanti, aditivi si asa mai departe si le-au redus considerabil durata de viata.

Ghepardul poate prinde maxim 115-120 km/h, dar a platit pentru acesta specializare naturala cu durata la care poate alerga cu aceasta viteza. Astfel, perioada de timp pe care poate mentine aceasta viteza este foarte scurta, asa ca gazela (sau antilopa, ce era) nu prinde aceeasi viteza, dar rezista timp mai indelungat, astfel incat, daca oboseste ghepardul, ea are sanse mari de supravietuire (ceea ce se intampla foarte des).

Calugariii shaolin nu mananca doar orez, pe langa fructe si vegetale mai consuma si lapte. Asta in mod oficial, ca in mod neoficial exista multi calugari shaolin care consuma si carne, si am vazut o inregistrare cu cativa dintre ei intr-o camera de hotel, fumand, consumand alcool si jucand poker. Asa ca majoritatea nu sunt atat de puri precum se crede ca sunt/ar trebui sa fie.

Spirulina nu contine deloc vitamina B12:

http://sanatateplus.ro/content/spirulina-record-la-vitamina-b12

Cam singurul aliment de origine vegetala ce contine si vitamina B12 este drojdia de bere, numai ca este complet anormal sa o consumi in stare cruda in mod frecvent, chiar diluata si maestecata in apa, cine stie ce complicatii mai provoaca in tubul digestiv.

Asa ca, daca hotarati sa fiti vegani, luati in mod obligatoriu suplimente: cel putin de vitamina D, zinc si, mai ales, vitamina B12. Dar se prea poate ca acestea sa nu fie absorbite in mod corect de catre organism si sa nu va faca atat de bine pe cum ar trebui.

Bunicii mei au trait toti peste 80 de ani (un singur bunic a avut nevoie de un peacemaker, pe la 79-80 de ani) si au fost oameni simpli, care s-au hranit cu hrana traditionala romaneasca. Si asta a inclus si produse lactate si oua si, din cand in cand, mai taiau cate o pasare din ograda sau un porc-doi de Craciun. Numai ca pe vremea lor hrana nu era modificata genetic, nu se foloseau chimicale pentru stropitul legumelor, ci ingrasamant natural, pe vita-de-vie se dadea doar cu piatra-vanata ca sa nu se maneze, iar pasarile de carne nu erau hranite cu concentrate si hormoni. Iar celalalt bunic a fost vanator, avea permis de arma si in sezonul de vanatoare mai impusca cate un urecheat (iepure de camp) - doi, cam la o saptamana, daca imi aduc bine aminte.

Daca va apucati de veganism cu speranta ca veti trai cel putin 100 de ani, este intr-adevar foarte posibil sa nu faceti cancere, boli de inima sau atac cerebral, dar fiti siguri ca tot veti muri de ceva (veganismul favorizeaza apariia altor boli) si s-ar putea sa aveti nenorocul sa se intample mai devreme decat va asteptati. Asta ca sa nu spun ca nu v-am avertizat.
0
21-10-2012, ora 23:15
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
Cititi aici despre rezultatele la care conduce veganismul (in privinta sanatatii, desigur):

http://naturalhygienesociety.org/diet3.html

si nu va mai luati dupa toti "salvatorii" gen Calin Marginean, ca nu stiti cine sunt si ce interese au. Oamenii ca el sunt platiti bani grei sa promoveze niste aberatii. Desigur, daca v-as spune ca cea mai mare parte din informatia la care avem acces este controlata si nu este intamplator disponibila, nu m-ati crede. Nici eu nu sunt de acord cu modul cum sunt abuzate si macelarite animalele in fermele industriale si nu numai, si mai ales cu ce patesc amaratii aia de caini si pisici in Asia de Sud-Est, dar... ce pot eu sa fac?...

Daca ati observat pe la TV si in presa scrisa, acum cativa ani oamenii de stiinta ne spuneau ca va trebui sa ne hranim cu alge marine pe viitor, iar acum cateva luni un oficial al Uniunii Europene spunea la televizor ca ar fi bine sa incepem sa consumam gandaci, viermi si inca ceva din aceeasi categorie, ca sunt o sursa foarte buna de proteine sanatoase. Dup-aia au mai dat la stiri ca in urmatorii 40-50 de ani nu va mai fi destula vegetatie pe Terra ca sa hranim toate animalele de care avem nevoie, asa ca va trebui sa reducem consumul de carne si alte produse animale. In revista "Magazin" am citit de curand aceeasi stire, numai ca motivul dat era de data asta ca nu o sa mai existe destula apa disponibila pentru atatea animale, asa ca peste cateva zeci de ani vom reduce consumul de carne cu 25%. Plus aberatia aia ca vacile polueaza atmosfera cu CO2 si sunt un factor major ce duce la incalzirea globala :))))))))! Deci, faceti o legatura intre toate stirile astea cu ce "trebuie sa facem". Ideea e ca "nu e bine" sa hranesti o populatie prea mare.
0
21-10-2012, ora 23:24
k.v
Nu este medic/terapeut
k.v
Daca fata cu ginduri de suicid ar intra aici, in timp s-ar implica in discutii despre orice si i-ar prinde bine.

Veganismul nu este problema acestui forum, a fost o singura persoana aici care a adoptat acest mod de viata, a spus lucruri doar de bine, dar nu avea rabdare sa vada cita opunere exista la toate astea care ar trebui sa fie normale, a scris doar 2 mesaje si s-a retras.Deci nu este nimeni in pericol din acest p.d.v, dar care sunt bolile la care duce vegasnismul?

Toate cele enumerate la New Age sunt dintotdeauna pe pamint, dar nu sunt expirate sau depasite.In schimb in aceasta Epoca Anxioasa a inflorit enorm Psihiatria, iar medicatia cu efecte urite e considerata periodic depasita si apare mereu ceva de New Generation care la anul sau in curind va fi acuzat ca era vechi si neeficient.

Daca pe tarabe sunt carti despre crime, jafuri, nu te forteaza nimeni sa le cumperi si sa mai si faci ce scrie in ele.Faptul ca exista multa informatie despre Yoga sau alte curente, nu este neaparat mai atractiv pt oameni.
Cea mai mare atractie la public o au psihotropele, dar ele au o contributie buna in viata oamenilor?Cine se incadreaza la metodele, , spalat pe creier?, ,

Naturopatia se ocupa cu asta?.Samanii? Au existat si pe teritoriul Daciei, Mircea Eliade a avut o lucrare despre Samanism, , Tehnicile Arhaiste ale Extazului, , (cuvintul extaz o sa fie motivul altei teme dezvoltate la infinit?).

Oamenilor nu le mai pasa cit traiesc, e atit de evident ca pt multi viata a devenit o povara, din acest motiv nu mai tin cont cum gindesc, ce alimente consuma si spre ce se indreapta.

Ginduri de bine autorului acestui topic si persoanei pe care-o sustine.
0
21-10-2012, ora 23:35
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
Of, Doamne, k.v., nu ai inteles nimic... Mergi tot inainte. Numai bine!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul